avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 179 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... S-a instalat, pe scară, sistemul de senzori pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

S-a instalat, pe scară, sistemul de senzori pentru prevenirea exploziilor la instalația de gaze, și am fost pus la plată deși am centrală electrică. E corect?

Buna ziua,
Am un apartament intr-un bloc in care tocmai s-a instalat, pe scara, sistemul de senzori pentru prevenirea exploziilor la instalatia de gaze, conform legii in vigoare. Plata pentru aceasta lucrare a fost decisa nu pe cota parte indiviza ci pe numar de apartamente. Problema e ca sunt 8 apartamente (inclusiv al meu) care nu sunt conectate la instalatia de gaze si care au in apartamente centrale electrice. Va rog sa ma ajutati cu doua raspunsuri:

1. Este corect sa platim pentru aceasta lucrare in conditiile in care nu suntem conectati la respectiva instalatie de gaze?

2. Este corect ca distributia cheltuielii sa se faca pe numar de apartamente dat fiind ca e vorba de o lucrare de modernizare la partile comune?

Nu stiu daca e relevant, dar mentionez ca atunci cand lumea a inceput sa se debranseze de la centrala de bloc (proprietate) si s-au instalat centralele de apartament nu am semnat ca sunt de acord cu acest lucru. Mai mentionez si faptul ca cele 8 apartamente nu isi pot instala centrale de apartament pentru ca nu au aerisire la bucatarie si la baie (exista refuzul Distrigaz pe proiect).

Ultima modificare: Joi, 22 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Adrian Sulea , Consultant credite si finantari 14:27, 30 August 2019
1. Senzorii nu se monteaza pe nici o conducta.
2. Nu se face bransament la nici o utilitate, pentru cine nu are dreptul legal, cum sunt cei care au montata centrala electrica.
Pentru ultimele doua mesaje - senzorii de pe scara, montati pe fiecare etaj, sunt legati in retea (wireless) cu cei din apartamentele care au centrale.

Nu am bransament - cum nu are toata coloana de apartamente similare - Distrigaz nu a aprobat proiectele pentru ca nu exista aerisiri la bucararie si/sau baie.

Alimentarea se face printr-un circuit electric separat dar care e alimentat de la panoul central. Deci vom plati si consumul de Kw pentru povestea asta :) Din fericire pausal. Pentru ca ironia face ca aceasta coloana de apartamente fara centrala pe gaz sa aiba cele mai mici apartamente din bloc.

1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule AMS1,cu toate ca nu ati contribuit la instalatia de gaze comuna a scarii si nu beneficiati de gaze naturale pentru incalzire si prepararea hranei justificat prin neaprobarea prin proiect motivat ca nu aveti aerisire in bucatarie si baie sunteti obligati totusi sa contribuiti la sistemul de asigurare a securitatii contra incendiilor pentru ca beneficiati de acesta.Proiectantul acestui sistem a adoptat special senzorii alimentati cu en. electrica din panoul comun si trasmiterea wireless a semnalului de avertizare acustica sau inchidere generala a gazelor ptr. fiecare beneficiar.Proiectantul are norme impuse legale la care nu puteti sa va opuneti.In alta ordine de idei,prin faptul ca dv. nu aveti aerisire in bucatarie,nu aveti voie sa folositi nici butelia de GPL in primul rand ca va puneti viata in pericol,a dv. dar si a celorlalti locatari din bloc.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mai am butelie de ani de zile. Plita cu inductie. Tind sa respect legea mai mult decat vecinii mei. Vineri am luat legatura cu un avocat - pana sa platesc eu senzorii unei instalatii care imi poate pune siguranta apartamentului in pericolo si pentru care nu mi-am dat acordul (instalatia), desi trec tevi de gaze in toate directiile prin proprietatea comuna, se pare ca cei care au facut aceasta instalatie vor trebui sa explice cum au avut ei semnatura de la toti proprietarii cum ca acestia sunt de acord. Si, tot traiasca legea, modificarile ce tin de siguranta in constructii nu se supun termenului de prescriere de trei ani. Asa cum s-au daramat blocuri construite ilegal, se poate dezmembra si o instalatie de gaz montata la fel. Imi pare rau ca cei mai multi comentatori de aici ignora voit premisa topicului - instalatia de gaze a fost facuta fara acordul tuturor proprietarilor. Ma furi odata cand imi anulezi dreptul legal de a decide asupra proprietatii comune si apoi ma furi din nou punandu-ma la plata pentru o protectie de care, daca nu ma furai prima oara, nu aveam nevoie acum?! Mi se pare penibil, ridicol si foarte romanesc.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule AMS1,stiu ca sunteti suparat si va inteleg.Incercati sa discutati problema cu un specialist,lucrator de la gaze! Cu avocatul nu aveti decat sa mariti pierderile si sa lungiti suferinta.Sa auzim numai de bine!



Alte discuții în legătură

Verificare gaze / senzori si electrovalva mihaela_2013 mihaela_2013 Buna seara, Ma confrunt cu o problema la nivel de asociatie de prorietari. Verificarea la conducta de gaze trebuie facuta dar trebuie sa existe senzori si ... (vezi toată discuția)
Acord asociatie proprietari pentru racordare la teava gaz - pt centrala Abcd4 Abcd4 Buna, spuneti-mi va rog daca este nevoie de acordul asociatiei de proprietari pt obtinerea cotei de gaz si montarea unei centrale individuale. Precizez ca in ... (vezi toată discuția)
Senzorii de gaze obligatorii. luca luca luca luca Buna ziua! In cadrul asociatiei de proprietari ne confruntam cu o problema legata de instalarea senzorilor de gaze. In momentul de fata avem doua retele de ... (vezi toată discuția)