avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... După ce documente se pot da fotocopii membrilor ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

După ce documente se pot da fotocopii membrilor asociației de proprietari?

Buna Ziua.
Ma intereseaza sa stiu care din datele urmatoare
se pot preda in copie unui proprietar si care nu.
- contract incheiat de asociatie cu cenzor extern.
- raport cenzor pentru 2018.
- rapoarte trimestriale ale cenzorului
- situatia soldurilor de activ si pasiv in periada.
- rezultate controale inopinate.
- dosarele care au stat la baza intocmirii listelor.
Inclusiv registre de casa.
- dosare aferentelistelor de intretinere.
- liste intretinere.
Ce date se supun reglementarilor privind protectia datelor.Ce date se prezinta unui alt tip de control/
nu cred ca are treaba proprietarul cu situatia soldurilor avtiv si pasiv.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Toate documentele listate de dvs.
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util


Ion Artene a scris:

Poate imi puteti raspunde clar .... care din seria de documente mentionate nu pot face decit obiectul unei consultari la sediul administratiei , deci nu se pot da in copie la solicitare.Mulrumesc.


Pe scurt, niciunul nu face obiectul consultări la sediul administrației.
Toate pot fi eliberate în copii către solicitant.

Apoi, nu vad de ce v-ați ascunde. Ce credeți că se întâmplă dacă vede lista cu active și pasive ?
Sau celelalte documente .

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Documentele nu sunt proprietatea președintelui sau administratorului ci ale asociației care este compusă de fapt din proprietari.
Ce fel de date vreți sa protejați? Numele și prenumele vecinilor care sunt oricum afișate și cunoscute? Numărul de persoane care sunt oricum cunoscute și afișate, sau ce alte date... ?
Mie mi se pare , mai degrabă , că încercați să găsiți un motiv să refuzați solicitarea unui proprietar. .







Quartila a scris:



Ion Artene a scris:

Poate imi puteti raspunde clar .... care din seria de documente mentionate nu pot face decit obiectul unei consultari la sediul administratiei , deci nu se pot da in copie la solicitare.Mulrumesc.


Pe scurt, niciunul nu face obiectul consultări la sediul administrației.
Toate pot fi eliberate în copii către solicitant.

Apoi, nu vad de ce v-ați ascunde. Ce credeți că se întâmplă dacă vede lista cu active și pasive ?
Sau celelalte documente .



2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Locuiesc din 1984 in acelasi apartament. In acesti ani asociatia de locatari (chiriasi) si apoi de proprietari a fost jefuita de 3 ori, in speta presedintele sau presedinta delapidau sume consistente, (peste 100 milioane la inceputul anilor '90) si apoi dispareau ca magarul in ceata, fara a pati nimic. Politia nu se baga caci chipurile o asociatie este o entitate privata, desi furtul e furt. Pana acuma am tacut si nu am facut obiectii. Dar se pare ca noul presedinte vrea sa repete schema impunand fond de rulment 30 lei si reparatii 100 lei de fiecare proprietar. Desi nu este nimic de reparat cel putin pe scara pe care locuiesc. In aceste conditii mi se pare normal sa ai dreptul sa ceri orice document pentru a vedea unde se duc acesti bani. Deasemeni aceasta hotarare sa luat de 14 oameni care chipurile aveau imputerniciri de la proprietari. O alta anomalie presedintele este numit de primarie. De ce? Ce treaba are primaria cu o asociatie de proprietari? Astfel se perpetueaza aceeasi schema de furt de pe timpul anilor '90, cu acordul tacit al primariei si a organelor de cercetare penala prin indiferenta cu care se trateaza acest furt. Evident ca presedintele nu foloseste banii furati 100 % numai el. De aici si tacerea ce se lasa cand mai dispare un presedinte cu sume importante de bani. Asociatia 29 Botosani.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
ynocentta a scris:

Conform disp L nr 196/2018 proprietarul are dreptul sa solicite si asociatia de proprietari prin reprezentant legal are obligatia sa puna la dispozitie copii dupa documentele asociatiei de proprietari
Este foarte adevarat ca legiuitorul a dispus reguli generale fara a prevedea orice pretentie din partea locatarilor
Asociatia de proprietari are obligatia sa puna la dispozitie documente care consemneaza situatia financiara,debitele locatarului
Legiuitorul a prevazut dreptul în favoarea proprietarului sa conteste valoarea impusa pe lista lunara de întreținere
Pretenția proprietarului de a solicita documente
dosarele care au stat la baza întocmirii listelor.
Inclusiv registre de casa.
- dosare aferente listelor de întreținere.
- liste întreținere.

nu are temei legal având în vedere ca proprietarul are dreptul sa cunoască date strict care ii implica responsabilitatea
Respectivul nu are temei legal sa solicite documentele aferente altor proprietari

Vă rugăm insistent să nu-i mai induceți în eroare pe proprietarii care-i plătesc pe acești „tovarăși” care nu știu limba română, să citească textele unor legi în vigoare, pe care și un copil le-ar înțelege !
Chiar nu știți faptul că în articolul 28 din Legea nr. 196/2018 scrie clar că „ORICE DOCUMENT” al Asociației de Proprietari poate fi cerut de proprietari ?
Ziceți-ne, chiar dvs. n-ați înțeles că a cere foto-copierea ORICĂRUI DOCUMENT din cadrul Asociației, înseamnă chiar că ORICE DOCUMENT poate fi studiat și foto-copiat de către orice proprietar, inclusiv contractele de orice tip ale tuturor șefilor și angajaților Asociației (doar proprietarii sunt cei care-i plătesc), facturi, decizii ale Comitetului Executiv, contracte cu furnizorii, Expertize Contabile plătite de toți proprietarii, etc. !
În caz că sunt date personale, ele se vor ANONIMIZA (BLURA), conform procedurilor legale ale GDPR.
Se poate ajunge și la dosare penale dacă un președinte de Asociație de Proprietari refuză chiar și unui proprietar accesul liber la ORICE DOCUMENT AL ASOCIAȚIEI RESPECTIVE !
Vă rugăm ca de-acum încolo, în orice postați pe Forum, să citiți cu atenție orice articol de legi și astfel să nu-i mai induceți în eroare mai ales pe proprietari, care vă vor crede pe dvs. !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie locatari - cenzori / verificari contabilitate Maria Neagu Maria Neagu Va rugam un sfat! Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Desi Adunarea Generala a proprietarilor unei asociatii de locatari a ales o comisie de cenzori, ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat Niculescu Gella Niculescu Gella Proprietarii din cadrul unei asociații de proprietari are dreptul legal să solicite o copie după contractul de mandat al cenzorului pentru a vedea ... (vezi toată discuția)
In asociatia din care fac parte - in ultimii 5 ani s-au strans ... mircea628 mircea628 In Asociatia din care fac parte - in ultimii 5 ani s-au stras bani la Fondul de Reparatii in conformitate cu Legea 196/2018 dar fara a se efectua reparatii ... (vezi toată discuția)