avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... O țeavă a coloanei de apă s-a defectat la noi în ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

O țeavă a coloanei de apă s-a defectat la noi în baie și au fost inundați vecinii de dedesubt. Sunt obligată să plătesc integral zugrăvitul lor?

Bună ziua, locuim la et 3 din 4 si zilele trecute s-a desfăcut o țeavă în coloană de apa, la noi la baie. A curs apa si a pătat tavanul din baie la vecinii de la etajele inferioare. Am chemat urgent un instalator si a reparat. Azi a venit vecina de la parter sa imi spuna ca i-a rămas urât în baie si trebuie sa isi zugraveasca, având pretenția că eu sa plătesc pt lucrare. E corect asa? Sunt dispusă să contribui cu o sumă de bani, dar nu sa suport toata cheltuiala, dat fiind că nu am fost de vina cu nimic. Cum se poate proceda?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri
Ultima modificare: Vineri, 11 Octombrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Demos , utilizator 00:44, 5 Noiembrie 2019
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea va obliga sa aveti o asigurare.
Daca aveti, puneti vecina in legatura cu asiguratorul.
Daca nu, sunteti responsabila daca paguba produsa vine de la partea de instalatie care va apartine (deci nu coloana).
Nu acceptati sa despagubiti pana nu se usuca bine plafonul vecinei, in general instalatiile nu se rup brusc, apar intai pete de rugina, fisuri, scurgeri cu picatura, pete de umezeala si intre timp apa va sapa pe unde vrea ea.
Daca vecina se grabeste semnati cu ea un act cum ca reparatia a fost facuta si ca orice pretentie ulterioara privitoare la acest incident va fi considerata nula!
Ionut.ion a scris:

M-am prins*
ART. 30 din legea 196/2018-banuiesc ca exista asociatie de proprietari, nu?
...
(5) Daca proprietarul unei locuinte ori al unui spatiu cu alta destinatie provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau din proprietatea individuala a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligatia sa repare stricaciunile sau sa suporte cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Daca nu gasiti...se aplica prevederile din Codul civil si tot acolo se ajunge...
Ati facut constatarea pagubelor?

Aţi punctat CORECT! Concluzia este GREŞITĂ! Dacă coloana înstalată de utilitate comună a CEDAT este un ACCIDENT, şi deci nu "proprietarul" a produs daune vecinilor. ci anume defecte ascunse ale coleanei, care putea ceda în oricare punct al ei. Pe cale de consecinţă fiind o AVARIE ACCIDENTALĂ daunele sunt suportate de fieare proprietar în parte, dacă nu are contract de asigurare contra inundaţilor.
Demos a scris:

Legea va obliga sa aveti o asigurare.
Daca aveti, puneti vecina in legatura cu asiguratorul.
Daca nu, sunteti responsabila daca paguba produsa vine de la partea de instalatie care va apartine (deci nu coloana).
Nu acceptati sa despagubiti pana nu se usuca bine plafonul vecinei, in general instalatiile nu se rup brusc, apar intai pete de rugina, fisuri, scurgeri cu picatura, pete de umezeala si intre timp apa va sapa pe unde vrea ea.
Daca vecina se grabeste semnati cu ea un act cum ca reparatia a fost facuta si ca orice pretentie ulterioara privitoare la acest incident va fi considerata nula!

De regulă apa curge de sus în jos, gravitaţia bat-o vina. Aşa că, un timp vine pic după pic, şi apoi deodată BUF! Vecinul de la etajul de jos poate observa ori nu cum a căzut pic cu pic mai mult timp. Când însă face BUF cu toţii află că s-a întâmplat ceva la COLOANĂ.
Se pare ca duminica aveti spiritul mai acid!!!

Unde am scris ca in cazul de fata apa va invinge gravitatia (cu toate ca fenomenul de capilaritate ne spune ca apa este destul de inteligenta pt a invinge si gravitatea)?!?
Propozitia: "apa va sapa pe unde vrea ea." face referinta la inteligenta apei, ea urmeaza intotdeauna drumul rezistentei minime.
Nu stiu daca cunoasteti fenomenul hidro-geologic aveno-dolinar (nu neaparat in sensul traducerii curent proaste in limba romana, adica prapastie in care se scurg apele de suprafata, traducerea corecta a avenelor fiind = fenomenele de drenaj natural in subsol al apelor de suprafata (cu sau fara prapastie, sau cu prapatii de numai 10 cm de diamentru de put, cu puturi verticale sau inclinate, etc...)), acestea combinate cu fenomenele de resurgenta (izbuc pe romaneste) fac ca rauri dispar si reapar dupa X km de la locul de infiltrare ex.: sursa Bèze din Franta care are ca principale origini vreo 6 fenomene aveno-dolinare ale platoului Vingeannei .
Din experienta pot spune ca am vazut scurgeri pe suprafata ghenelor acolo unde sifonul din pardoseala era partea erodata, originea scurgerii.

Va invit sa vizitati localitatea Bèze, nu numai pt fenomenele carstice dar si pt peisajele sale si tezaurele de gastronomie locala (atentie insa la pronuntare, cand veti cauta drumul). ;-)
@Demos. Legea ne obliga sa avem asig. oblig. pt. loc.; aceasta acopera doar 3 riscuri reprez. de dezastre naturale. Nu ne obliga sa avem asig. pt. raspundere civila.

Alte discuții în legătură

Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie ... Piciu Dumitru Piciu Dumitru Am un vecin deasupra care are o defectiune la scurgerea din baie in urma careia i-mi distruge tavanul baii L-am anuntat dar nu ia nici o masura Cum ar trebuii ... (vezi toată discuția)
Inundatie apartamente nana234 nana234 am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)
Conducta de scurgere a apei menajere din baie este bun comun ? theodora_58 theodora_58 Buna ziua, Locuiesc la etajul 3 intr-un apartament proprietate. Cand se foloseste apa la wc-ul si lavoarul de la etajul superior in mascarea din baia mea si ... (vezi toată discuția)