avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum să procedăm dacă nu suntem de acord cu apometrele cu citire prin unde radio?

Buna ziua,

Eu si mai multi vecini din bloc, proprietari de apartamente, avem o problema: suntem obligati de catre Asociatia de Proprietari sa cumparam si sa platim apometre cu unda radio. Costul a fost adaugat la intretinere. Noi nu suntem de acord, si in acest sens eu am depus o petitie si un tabel de la mai multi proprietari de la scara mea (9 din 20 in total). Care este cadrul legal pentru ceea ce ei spun ca este obligatoriu? Exista vreo norma in acest sens? Ce putem face daca in continuare suntem obligati, iar noi nu dorim acest lucru? Cui sa ne adresam?
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
OFF Topic.
Observ că n-ai putut dormi până nu ai tras de păr un răspuns total nelalocul lui, gen coada porcului cu ștampila primăriei.
E exact ca jusificarea celui prins de radar pe coastă la vale care spune milițianului că avea încărcătură și a luat-o mașina la fugă, n-a avut ce să-i facă.
Revenind la ce ai scris. Articolul de lege este special introdus pentru a le fi mai ușor furnizorilor să ia banii de la oameni și administratorilor de asociații să fure prin încărcarea notei de plată cu consum comun.
Normal și firesc este ca eu, beneficiar al serviciului să am totul individualizat în relația cu furnizorul de utilități, cum e la gaz, energie electrică, telefon, CATV, internet, etc.
Dar, cum imobilele au fost construite acum mulți ani, când doar gândul la proprietate privată îți putea aduce probleme, s-a ajuns la această soluție.
Da doamna moderator, se poate șterge.

mira55 a scris:

Legea 196/2018
Art. 94. -
(1) Raporturile dintre furnizorii serviciilor de utilități publice și asociațiile de proprietari - în calitate de consumatori colectivi sau proprietari - în calitate de consumatori individuali, după caz, se stabilesc la nivelul branșamentului, respectiv al racordului, în punctul de delimitare/separare a instalațiilor între rețeaua publică de distribuție a utilităților și rețeaua interioară a utilizatorului, respectiv a utilizatorului colectiv sau a consumatorului individual, după caz.



Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2020
eugenoctavian1968, utilizator
Articolul 96

(3)Pentru serviciul public de alimentare cu apa si de canalizare se pot incheia contracte individuale de furnizare/prestare intre furnizor si proprietari fara a fi necesara executarea racordurilor proprii individuale pentru evacuarea apelor uzate si pluviale de la fiecare proprietate individuala, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a)exista bransamente proprii individuale de alimentare cu apa realizate intre reteaua publica si reteaua interioara a fiecarei proprietati individuale, dotate cu aparate de masura legale pentru determinarea consumurilor la nivel de proprietate individuala;

b)furnizarea serviciului de alimentare cu apa, precum si prestarea serviciului de canalizare se fac de catre acelasi operator;

c)toti proprietarii din condominiu au fost de acord, in scris, cu introducerea in contractul individual de furnizare/prestare incheiat in nume propriu a clauzei de sistare/intrerupere a serviciului de alimentare cu apa in caz de neplata a contravalorii serviciului de canalizare;

d)solutia tehnica de realizare a bransamentelor proprii de alimentare cu apa, precum si tipul de contoare achizitionate/montate de catre proprietari au fost avizate de catre furnizor.

Apometrul (contor de apa) este proprietate individuala si in cazul acesta nu mai e repartitor de costuri (ca in cazul in care exista intermediarul asociatia) si se verifica metrologic, de catre proprietar, la o perioada de 7 ani, daca e pe apa rece si 4 ani, daca e pe apa calda.
Total pe lângă subiect răspunsul tău stimabile și mare minune să vezi vreodată contracte individuale încheiate în baza articolului acesta.
Noi vorbeam despre altceva. Era vorba de faptul că apometrul este un mijloc de măsurare omologat și verificat metrologic, face parte din instalația comună a clădirii, deoarece este sigilat de către persoană autorizată, (poate și asociația de proprietari să pună sigiliul ei pe lângă cel al instalatorului autorizat), nu ai voie să faci intervenții asupra lui, etc, E la fel cum e contorul de curent sau de gaz. Că nu vreți să acceptați asta, vă dați dreptate unii altora și o dați în bălării, asta nu înseamnă că e corect și legal. Vezi faza cu pământul plat.
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2020
eugenoctavian1968, utilizator
eugenoctavian1968 a scris:

E la fel cum e contorul de curent sau de gaz. Că nu vreți să acceptați asta, vă dați dreptate unii altora și o dați în bălării, asta nu înseamnă că e corect și legal. Vezi faza cu pământul plat.

Oau, deja o vad. Faza cu pamintul plat inventat de dvs. :). Puneti ca dovada o poza cu contori de gaz sau de energie electrica la consumatorii privati din condominiu, la care sa existe sigiliul asociatiei, asa cum ati spus ca se intimpla la apometrele montate in exteriorul locuintei , ce deservesc consumatorii (proprietarii) individuali.
Ce sa mai caute asociatia intr-un contract individual de furnizare !
Iar repartitoarele de costuri (APOMETRELE montate cind titular de contract e asociatia) sunt proprietate individuala pentru ca sunt pe proprietate individuala si sunt achizitionate de proprietari. Se cumpara omologate si verificate metrologic, dar nu mai e obligatorie verificarea ulterioara, cind au aceasta functie:
NML 003-05
"
1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice si modalitatile de atestare a legalitatii, specifice contoarelor de apa destinate masurarii volumului apei curate, reci sau calde, utilizate in aplicatii rezidentiale, comerciale si de mica industrie.
1.2. Pentru a putea fi introduse pe piata, puse in functiune sau utilizate in masurarile de interes public, contoarele de apa prevazute la punctul 1.1 trebuie sa indeplineasca atat cerintele metrologice si tehnice prevazute in prezenta norma, cat si cerintele aplicabile din norma de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerintelor din normele mai sus mentionate rezulta din tabelul 1.
1.3. Prezenta norma nu se aplica in cazul contoarelor de apa utilizate:
- la masurarea apelor brute sau uzate;
- la masurarea apei de irigatii;
- ca traductoare de debit, in compunerea contoarelor de energie termica;
- ca repartitoare de costuri pentru apa consumata in locuintele colective."

Reteaua (proprietatea) comuna se separa la intrarea in locuinta privata.Daca eu am o problema tehnica in casa nu-mi plateste asociatia reparatia. Sigiliul este un mijloc doar de confirmare a valorilor indicate, o dovada ca nu s-a umblat la aparat.

Si nu mai injurati in mesaje private.
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2020
latka, moderator
Nu știu ce poză vezi tu că am pus cu contoare de gaz sau altceva. Am pus un link cu regulamentul execuției branșamentelor de apă.
Acum cu contractele individuale încheiate în lumina articolului pus de tine în comentariul anterior cum rămâne? Din repartitor de costuri târându-se prin noroi așa, fără însemnătate, îi cresc brusc aripi și devine mijloc de măsurare?
Abordând din alt unghi problema acum; AP are niște fonduri din ceva, decide și poate să pună cu acești bani apometre cu transmitere radio tuturor proprietarilor, tocmai pe motivul că se asimilează celorlalte mijloace de măsurare și fac parte din instalația comună.
Adică, știi tu! De fapt voiam să-ți spun că te-am blocat, nu prezinți un interes așa mare pentru mine să primesc și să citesc mesajele tale private. De aia sunt private, adică ai posibilitatea să nu le deschizi și să le citești,
Știi tu!
Ultima modificare: Vineri, 14 Februarie 2020
eugenoctavian1968, utilizator

Alte discuții în legătură

Administrator cu practici abuzive sevastia sevastia În urma refuzului de a-mi introduce-n apartament surse suplimentare de radiaţii electromagnetice, prin apometrele cu unde radio impuse de asociaţie fără a ... (vezi toată discuția)
Contoare inteligente de apa bomboana bomboana Daca o firma particulara autorizata de apa Nova vine intr un bloc si monteaza apometre cu citire radio, firma trimite la administratie facturi precum la gaze ... (vezi toată discuția)
Sunt apometrele inteligente obligatorii pentru apa rece potabilă la un apartament de bloc? GeorgeBK GeorgeBK Vă salut. Înțeleg că măsura cu privire la montarea apometrelor cu citire radio în artamentele de bloc (condominiu) a fost stabilită în contextul ... (vezi toată discuția)