avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Legalitatea "ghicitului in boabe" ....
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Legalitatea "ghicitului in boabe" ....

Buna ziua,

recent, in timp ce citeam e-mailurile din contul gmail, am observat una din reclamele (google ads) din pagina care avea un titlu gen "Verifica: cat de mult vei trai?".

Am devenit curios sa vad despre ce este vorba si am accesat respectivul site: [ link extern ] /
(sper ca nu incalc regulile forumului prin includerea url-ului in textul mesajului).

Acesti domni ofera un "serviciu" foarte interesant, dupa ce completezi un chestionar de 30 de intrebari ti se va spune aproximativ cat vei trai.
Ce NU ti se spune (decat daca ai curiozitatea sa cauti link-ul regulament (scris foarte mic) sau daca observi coloana din dreapta paginii) este ca acest 'serviciu' nu este gratis, respectiv dupa ce ai completat chestionarul trebuie sa trimiti un sms la un nr. scurt (cu tariful de "doar" 3x2 EUR adica 6 EUR) pentru a vedea raspunsul.

Intrebarea mea este: CAT de legal (conform legii romanesti) este ce fac acesti "domni" (care nu se prezinta nici macar cu o adresa de contact, ce sa mai vorbesc de cod fiscal si alte informatii)? Este suficient sa scrii cu font de 3 pixeli: "termeni si conditii - daca ne-ai dat banii nu-i mai vezi" si esti acoperit in eventualitatea unor reclamatii ? Sau, in Romania e suficient sa scrii pe o factura "servicii - ghicit in boabe, suma X" si esti perfect legal?!

O alta curiozitate de-a mea, mai mica: domeniul dansilor este cumparat de la un registrar din polonia, iar serverul pe care este hostat site-ul pare sa fie hostat in germania, dar deoarece nu se prezinta dansii nu stim de ce natie sunt, se aplica sau nu legea romaneasca ?
(site-ul foloseste un nr. scurt sms, presupun ca o entitate juridica - srl/pfa - romeasca a trebuit sa incheie totusi un contract cu cei care ofera serviciul de plata prin sms)

Va multumesc anticipant.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2009
cobru, utilizator
Din punctul de vedere al existentei unei raspunderi de natura juridica, asa cum se intreba initiatorul dialogului, cu siguranta da.
Din punctul de vedere al responsabilitatii personale, al nivelului de interes pe care il suscita si al propunerilor "de lege ferenda", cu siguranta sunt de acord ca orice discutie poate capata, si prin dorinta coparticipantilor, un rost in a fi purtata.
Va urez un week-end minunat!
In dreptul roman ar fi incadrata din punct de vedere juridic ca inselaciune ( art 215 c. pen.)
Doare organele de stat sesizate pot sa determine ce norme de drept si eventual din ce stat.
Trebuie sa faca cercetari sub acest aspect.
In alte state e posibil sa nu constituie infractiune respectiva fapta.

avocat Claudiu Lascoschi
Tot inselaciune as califica-o si eu si cred ca e incriminata peste tot(in Europa cu siguranta)...
In mod sigur era inselaciune in Romania.
In prezent nu mai stiu cu exactitate intrucat nu am mai vazut nicio condamnare de cativa ani.
In alte state nu este cert ca fapta constituie infractiune.
E posibil sa o sanctiuneze pe undeva cu o amenda administrativa, cel mult.

avocat Claudiu Lascoschi
Categoric ,acest gen de anunturi exced aria unor simple oferte pentru amatorii de ghicit . Ca atare, oricine s-ar prinde intr-un astfel de ,,contract', ar fi , cel putin ipotetic vorbind, inselat. Cum ghicitul nu este o activitate reglementata de vreo lege , care sa-i permita cuiva sa dea asemenea consultatii , cel care face asta se subintelege ca scopul sau este unul ilicit, odata ca el, eludeaza si legea fiscala, incasand venituri pentru care nu plateste impozit si apoi pentru ca prezicerile ghicitului in bobi , tarot sau cafea nu este ceva a carei precizie sa se fi demonstrat ...nu are cum, sunt lucruri in care crede o anume categorie de pesoane iar eventualele concordante cu realul , sunt pure coincidenta, in opinia mea.
Dupa cum stiu insa legea sanctioneaza activitatile ilicite , ca unele sunt expres nominalizate , altele nu ...cine stie , cel putin eu nu stiu ca activtatea aceasta sa fie expres interzisa prin vreo lege. Asadar, nu cumva ,ceea ce nu este interzis este si permis?
Mai cred ca cel care accepta acest gen de conventie, isi asuma responsabilitatea. Apoi, daca ar fi inselaciune, cum se poate demonstra ce i-au prezis bobii si nu i s-a indeplinit?
Se stie ca cele mai mari fraude se intampla pe internet. Aici, oamenii stiu ca pot usor insela increderea , ca mereu se vor gasi naivi .Se ascund in spatele unor firme fantoma, ofera date eronate , iar a-i descoperi si sanctiona este mai mult o iluzie, caci nu prea avem cum.
Personal nu cred in asemenea stupiditati, si chiar de ar fi sa am certitudinea ca astfel de preziceri sunt suta la suta credibile, nu as vrea sa stiu. Tot pe net, zilele trecute am gasit si eu, din intamplare si mi-a atras atentia( mai bine nu citeam) un horoscop care cica era unul vechi , adica din acelea care se pretind a contine autenticul , in care a fost pusa toata intelepciunea si cunoasterea lumii... am citit cateva randuri din care am aflat ca eu( de fapt cei din zodia mea) vor muri din cauza unui animal cu 4 picioare :)) oare or fi si cu 2? . In fine , acum ce sa cred , ca toti nativii acestei zodii vor impartasi aceeasi soarta nemiloasa?:(( .
Totusi, in alte state ghicitul este permis, in altele interzis, in altele, dupa ce fusese interzis , a devenit legal, etc. Iar mai nou s-a descoperit cica si ghicitul in talpa( reflexologia) . Partea buna a acestui gen de ghicit , este ca nu prezice viitorul , ci iti spune doar despre prezent si trecut...

Alte discuții în legătură

pentru abuzul de incredere banii constituie obiectul material ? radoi radoi Daca o persoana fizica da unui individ X o anumita suma de bani pentru ca acesta din urma sa-i achizitioneze materiale de constructii, iar ... (vezi toată discuția)
Proces pentru inselatorie turboxxl turboxxl Buna ziua, Sunt web designer am o firma pe care desfasor activitatea de web design si web hosting.Pana aici nimic iesit din comun.Saptamana trecuta am avut ... (vezi toată discuția)
Dosar penal - am primit citație pentru înșelãciune și fals în înscrisuri ogn ogn Bună seara, Sunt urmărit penal pentru înșelăciune și fals în înscrisuri, și v-asi ruga sa îmi răspundeți la câteva ... (vezi toată discuția)