avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Legalitatea "ghicitului in boabe" ....
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Legalitatea "ghicitului in boabe" ....

Buna ziua,

recent, in timp ce citeam e-mailurile din contul gmail, am observat una din reclamele (google ads) din pagina care avea un titlu gen "Verifica: cat de mult vei trai?".

Am devenit curios sa vad despre ce este vorba si am accesat respectivul site: [ link extern ] /
(sper ca nu incalc regulile forumului prin includerea url-ului in textul mesajului).

Acesti domni ofera un "serviciu" foarte interesant, dupa ce completezi un chestionar de 30 de intrebari ti se va spune aproximativ cat vei trai.
Ce NU ti se spune (decat daca ai curiozitatea sa cauti link-ul regulament (scris foarte mic) sau daca observi coloana din dreapta paginii) este ca acest 'serviciu' nu este gratis, respectiv dupa ce ai completat chestionarul trebuie sa trimiti un sms la un nr. scurt (cu tariful de "doar" 3x2 EUR adica 6 EUR) pentru a vedea raspunsul.

Intrebarea mea este: CAT de legal (conform legii romanesti) este ce fac acesti "domni" (care nu se prezinta nici macar cu o adresa de contact, ce sa mai vorbesc de cod fiscal si alte informatii)? Este suficient sa scrii cu font de 3 pixeli: "termeni si conditii - daca ne-ai dat banii nu-i mai vezi" si esti acoperit in eventualitatea unor reclamatii ? Sau, in Romania e suficient sa scrii pe o factura "servicii - ghicit in boabe, suma X" si esti perfect legal?!

O alta curiozitate de-a mea, mai mica: domeniul dansilor este cumparat de la un registrar din polonia, iar serverul pe care este hostat site-ul pare sa fie hostat in germania, dar deoarece nu se prezinta dansii nu stim de ce natie sunt, se aplica sau nu legea romaneasca ?
(site-ul foloseste un nr. scurt sms, presupun ca o entitate juridica - srl/pfa - romeasca a trebuit sa incheie totusi un contract cu cei care ofera serviciul de plata prin sms)

Va multumesc anticipant.
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2009
cobru, utilizator
Atat timp cat este o confruntare atat de interesanta din puct de vedere al ideilor si principiilor fiecarei persoane care si-a exprimat parerea in legatuta cu acest topic NIMENI nu are dreptul de a intrerupe continuitatea lui cu pareri personale sterile , aviz corina .
Eu,am intrat pe acest site din pura curiozitate.
Am completat testul si la final mi-a oferit raspunsul :INGRIJORATOR-
Apoi,urma indicatia cu sms-ul.....pe care nu am dorit sa o urmez.
Am iesit pur si simplu de pe acel site.
Am crezut ca totul a fost ok.....o simpla distractie.
Insa....cat am completat acel test....calculatorul meu s-a umplut cu virusi care mi-au terminat sistemul Windos si am fost nevoita sa-l reinstalez.
Deci....iata inca un motiv care poate fi luat in calcul ca infractiune in Romania.
Acesta este un mod de a-ti bate joc de cineva.
Personal...m-am invatat minte si nu voi mai accesa astfel de site-uri.

Va ofer aceasta indicatie ca sa nu patiti la fel ca mine !-care am fost curioasa de o asemenea predictie iluzorie-

cu stima si respect,
rodica_post
miss_obsession a scris:

despre prezentarea ca mincinoasa a unei fapte adevarate cred ca toata lumea e de acord ca nu e cazul
in ceea ce priveste prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase
pe prima pagina a site-ului
- imediat dupa intrebarea :"Vrei să ştii când vei muri?" apare "Verifică influenţa obiceiurilor proaste asupra lungimii vieţii." indicand utilizatorului ca scopul testului este acela de a sti in ce masura diverse obiceiuri ii reduc speranta de viata
- mai jos se vorbeste despre aflarea datei presupuse a mortii, evidentiand ca testul va arata o data presupusa si nu una certa
-in josul paginii, la intrebarea "Cum funcţionează testul?" este dat raspunsul "Clienţii companiilor de asigurare compleatează de foarte mulţi ani asemenea teste, numai că obţin ca rezultat rata de asigurare şi nu durata estimativă a vieţii.", explicand si mai mult faptul ca testul este unul de tip statistic si estimativ
-in partea dreapta este mesajul despre care am mai scris , care atentioneaza inca odata utilizatorul ca rezultatul testului va furniza doar o data estimativa, din nou nu una certa. in plus, utilizatorul este indemnat sa citeasca regulamentul inainte de inceperea testului
- in cadrul regulamentului, la punctul 1 se statueaza : "1. Rezulatul testului nu poate fi considerat conform realităţii şi nu poate fi utilizat drept sursă de informaţii." , creatorul regulamentului procedand apoi la instiintarea utilizatorului cu privire la faptul ca pentru aflarea rezultatului se percepe o taxa, si la definirea grilei de preturi, incheiand cu
7. Acceptarea regulamentului de către Utilizator la începutul Testului înseamnă cunoaşterea prezentului regulament.

8. Utilizatorul a luat cunoştinţă şi acceptă condiţiile prezentului regulament.

in consecinta, nu identific unde ar exista prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase in scopul de obtine un folos material, cat timp informatiile prezentate in scopul obtinerii folosului material (ca este un test, ca furnizeaza o data presupusa a mortii si informeaza cu privire la modul in care diverse obiceiuri afecteaza speranta de viata) nu par a fi false, cat timp ei nu sustin ca vor divulga o data certa a mortii
sunt desigur, de acord ca acest site are un continut imoral, susceptibil de a crea indignare, si chiar ca poate intra sub incidenta altor legi , dar nu vad implicatia penala
Intrebarea mea a fost si este una pur teoritica, oarecum de dragul dezbaterii si pentru o mai buna intelegere a legii
observand activitatea intensa de interpretare care are loc pe acest forum, am considerat adecvata o intrebare care are scopul de a clarifica aplicarea unei prevederi, clarificare facuta de catre persoane cu activitate in domeniu, cum sunteti dumneavoastra
Nu in ultimul rand, va multumesc pentru raspunsurile prompte si pentru interesul acordat intrebarilor


Faptul ca persoana isi da acceptul este irelevant intrucat este evident ca numai cu acceptul persoanei se poate realiza aceasta activitate.
Aceeasi este situatia si in privinta regulamentului.

Organul judiciar este cel mai in masura sa aprecieze incadrarea juridica a faptei prevazuta de legea penala ( art 215 C. pen.).
Asa cum spuneam, fapta se incadreaza in aceste prevederi legale, dar datorita faptului ca fenomenul a luat amploare organele judiciare nu se implica.
Este situatia similara cu furtul din supermarket.Este furt dar se da o amenda.
Mai depinde enorm si cati bani plateste persoana, adica victima a infractiunii.La o suma mica si prejudiciul este mic;)
Faptul ca aduna bani de la mai multe persoane nu prea are relevanta deoarece prejudiciul pentru fiecare persoana luata in parte este redus.
Daca ar lua o suma de 2000 eura sau mai mult, sa zicem, sigur ati vedea in ziare ca s-a emis un mandat de arestare preventiva pentru asa ceva.
Sunt multe lucruri care conteaza, cum ar fi valorile sociale aparate, etc.Se pot scrie 40-50 de pagini pe acest subiect.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

pentru abuzul de incredere banii constituie obiectul material ? radoi radoi Daca o persoana fizica da unui individ X o anumita suma de bani pentru ca acesta din urma sa-i achizitioneze materiale de constructii, iar ... (vezi toată discuția)
Proces pentru inselatorie turboxxl turboxxl Buna ziua, Sunt web designer am o firma pe care desfasor activitatea de web design si web hosting.Pana aici nimic iesit din comun.Saptamana trecuta am avut ... (vezi toată discuția)
Dosar penal - am primit citație pentru înșelãciune și fals în înscrisuri ogn ogn Bună seara, Sunt urmărit penal pentru înșelăciune și fals în înscrisuri, și v-asi ruga sa îmi răspundeți la câteva ... (vezi toată discuția)