avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... plata prin contract direct pentru pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

plata prin contract direct pentru pensie

In contextul legislatiei actuale, pot plati 1 an pentru cumulare vechime la necesarul de 34 si 1 luna pentru a putea iesi la pensie anticipata la 1 ianurie 2023?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 09:43, 5 Martie 2020
În situația în care nu aveți un contract de muncă, în prezent, și/sau nu desfășurați activități pentru care datorați CAS, puteți să încheiați un contract de asigurare cu Casa de Pensii și să vă plătiți dumneavoastră contribuția la CAS (pentru perioada viitoare 2020 - 2023). În acest moment nu se pot plăti retroactiv sume de bani, cu titlu de contribuție CAS, pentru perioadele trecute, pentru care nu s-au plătit acele contribuții.
Contractul de asigurare socială se poate încheia de către orice persoană în scopul asigurării în sistemul public de pensii în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă..
Nu este valabil pentru completarea stagiului in vederea deschiderii drepturilor la pensie anticipata sau anticipata partiala.
In Legea 127/2019 scrie - Pensia anticipată
ART. 60
(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea ...........
(2) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la ........... şi art. 15.
Deci, din septembrie 2021[/b], din vechimea necesara pentru iesirea la pensie anticipata de 34 ani si 1 luna se scad anii si lunile muncite in grupa deosebita de munca si cea speciala ?
Dacă nu spuneți concret care-i situația - vârsta pe care o aveți, perioada de stagiu (cotizare), perioada lucrată în grupa I de muncă, nu puteți primi un răspuns concret. Deci, dacă în spetembrie 2021 veți avea 34 de ani și 1 lună stagiu de cotizare, nu puteți ieși la pensie anticipată (anii lucrați în grupele superioare se iau în calcul doar pentru limită de vârstă, nu și pentru pensie anticipată).
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Deci se adauga si in actuala legislatie si in cea care va intra in vigoare in septembrie 2021.

Alte discuții în legătură

Vechime pensie giornonoi2 giornonoi2 In Legea 127/2019 scrie - Pensia anticipată ART. 60 (1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea ........... (2) La stabilirea stagiului ... (vezi toată discuția)
Grupa aiia de munca si pensia anticipata partiala Marin61 Marin61 Buna ziua, Inainte de 01.04.2001 am lucrat in grupa a doua de munca timp de 8 ani si 3 luni, 80% din timp, ceea ce inseamna 6 ani si 4 luni 100% program in ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata fleuresdelune fleuresdelune Am 48 ani, nascuta in martie 1965 si lucrez din 1983,respectiv 30 de ani vechime fara intrerupere.Cand pot sa ma pensionez anticipat si in ce conditii? (vezi toată discuția)