avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Vizitare minor - pandemie coronavirus
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Vizitare minor - pandemie coronavirus

Se poate suspenda programul de vizitare a minorului de către tata in situația actuală de pandemie, in condițiile in care acesta lucrează si ia contact zilnic cu zeci de persoane?

Am încercat pe cale amiabilă să il rog sa înțeleagă situația actuală și să recupereze ulterior orele de vizită, însă nu dorește. Dacă refuz sa il primesc spre binele copilului, încalc practic hotărârea judecătorească.
Menționez că suntem divorțați, domiciliul copilului este stabilit la mine (mama), având custodie comună si un program de vizită stabilit de instanță la momentul pronunțării divorțului.
Mulțumesc
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2020
AdelaVas88, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:34, 2 Mai 2020
Da, este neadecvat programul de vizita in conditiile actuale.
Veti putea compensa ulterior si sa isi recupereze zilele de vizita.
Ar trebui sa dea si guvernul un act normativ in acest sens ca sa se calmeze spiritele deoarece, daca el pierde programul nu ar mai avea dreptul de a recupera...aspect ce poate genera multa nervozitate...

Desi puterea executiva nu trebuie sa intervina in hotararile instantelor care reprezinta o alta putere in stat ( si exista separatia puterilor in stat) eu consider ca ar fi foarte utila o interventie a guvernului in acest sens.
Nu cred ca s-au gandit ca au prea multe pe cap acum...si sunt aspecte care tin de interesul general, de interesul national, care trebuie rezolvate de urgenta.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Sunt bunica paternă a unui minor care locuiește cu mama lui, tatăl având dreptul la vizită și luare la domicilu a minorului două weekend -uri pe luna. In luna martie nu l-a putut lua tatăl in primul weekend pentru că mama a binevoit sa primească la domiciliul lor pe băiețelul sotului ei actual, care a venit din Anglia bunica lui și s-au autoizolat toti 4 ( 2 copii, sot, sotie)deși acesta ar fi trebuit sa se izoleze cu bunica la domiciliul ei si ar fi trebuit să vină de Paște la tată. După 2 saptamani ies din izolare și ar fi trebuit ca fiul meul sa-si poata vizită minorul băgat forțat în izolare. Mama refuză însă sa il lase invocând pandemia, de care ea însăși nu a ținut cont, punând-ul pe cel mic în contact cu cineva venit din zona afectată. Ea a încercat permanent împiedicarea întâlnirilor copilului său cu tatăl lui, iar acum profită de această situație de urgență, invocând interesul superior al copilului pe care ea însăși nu l-a respectat. Cum credeți că se poate recupera timpul atât de prețios de a fi împreună tatăl cu copilul lui și cu noi, bunicii paterni, dacă mama profită de orice ocazie să îl tina la distanță. Sunt 300 de km între orașele noastre, iar copilul e foarte atasat de noi. E in interesul copilului sa i se spuna ca tati nu este bun și nu trebuie sa se vadă amândoi? Ne-am protejat stand in casă și respectând toate regulile situației de urgență. Credeti ca luând copilul cu mașină personală 2 zile vom face ceva gresit? Copilul crede că nu vrem să îl luăm și e supărat...
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2020
mirve, utilizator
Si dupa starea de urgenta, dupa 15 mai? nu mai exista riscul infectarii? eu zic ca da, mai ales daca lucreaza intr-un loc expus(de ex spital)
După părerea mea, după relaxarea restricțiilor situația va fi diferita deoarece statul va avea locuri în spitale si situația se va rezolva mai usor decat in trecut.Sansele unei persoane infectate de a scapa cu viata vor fi mai mari, substanțial mai mari, se considera de stat.
Așadar, în raport de politica europeană în materie de pandemia COVID 19 după relaxarea restricțiilor veti putea alege ce sa faceti si sa va asumări propriile riscuri exercitand dreptul la viață personala.
Dreptul la viață al altor persoane rămâne neatins ca drept si obligație juridică fundamentală.Cu alte cuvinte, statul.deschide dreptul fiecăruia la propria lui viața si la alegerea de a si-o risca sau nu, după propria sa alegere, însă în condițiile sa existe totusi o sansa rezonabilă de salvare a vieții persoanei.
Statul nu poate tolera ca oamenii iresponsabili sa faca acte similare ca si consecințe cu un suicid.
Ca sa înțelegeți mai clar, nici înainte de pandemie, nici in timpul pandemiei si nici ulterior acesteia statul nu va tolera ca oamenii să se sinucidă indiferent de modalitatea pe care ar intelege sa o practice.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Sincer nu inteleg raspunsul dvs., dupa data de 15 mai daca conditiile se vor relaxa ce voi putea face dpdv legal ? practic nu se schimba nimic: riscul de infectare al copilului la tata este acelasi ,plus ca el poate fi vector de transmitere in familia materna.Ma poate obliga fostul sot sa-i dau copilul ? Si daca nu accept, ce risc? Avand in vedere situatia particulara(actuala lui sotie lucreaza in spital de boli infectioase) am vreun avantaj legal pt a ne proteja sanatatea si viata?

Multumesc anticipat!!

Alte discuții în legătură

Trebuie sa-i dau copilul fostului soț pe starea de urgență? Anonim123ad Anonim123ad Buna ziua, sunt in proces cu fostul soț, el are o hotărâre judecătorească din ianuarie inainte de noul virus covid-19, în care scrie ca are dreptul sa ia ... (vezi toată discuția)
Program vizita minor mario2006 mario2006 Buna ziua, În 2018 am divorțat de fosta mea soție la notar, amiabil. La acel moment a fost întocmita o conventie notariala in care a fost precizata suma ... (vezi toată discuția)
Relații personale cu minor Anisharobert31 Anisharobert31 Bună ziua! Am un băiat de 14 ani care conform unei hotărâri judecătorești definitive trebuie să meargă la tatăl său două zile. Eu mai am un copil de ... (vezi toată discuția)