avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Recuperare creanta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Recuperare creanta

Buna ziua!
Suntem o societate comerciala distribuitoare de produse din carne, pe baza de facturi fiscale, si, avem de recuperat de la diversi rau-platnici sume de bani. Va intreb care e calea cea mai usoara de a recupera acesti bani, pana la a ajunge sa-i dam in judecata?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:45, 20 Decembrie 2009
Pentru poprire, tot titlu executoriu trebuie, alcibiade, nu?


Nu este necesar titlu executoriu .

Incercati o notificare cu convocare la conciliere, negociati termenii platilor, esalonati, poate le promiteti o renuntare la penalitati, dupa caz. Cred ca e pacat sa treceti peste etapa asta, e cea mai scurta si ieftina. Faceti notificari insotite de acte, ii convocati si poate ca macar o parte vor plati.
Cu restul, vedeti ce si cum, daca va dau vreo garantie, daca esalonati


Ideea e excelenta combinata cu obtinerea eventual a unor bilete la ordin cu scadenta negociata .
Imi cer scize, dar cum anume puteti popri dv. sume, in baza caror acte?
Poprirea nu e o forma de executare silita? Si oputem executa silit acte care nu constituie titlu executoriu?
Ca de exemplu...
AVLIL nu am mentionat ca executarea silita o efectuez eu ag ec ce am de incasat ci inaintez organelor fiscale creanta mea si in Codul de proceduta fiscala este reglementat astfel :
Art. 149: Executarea silită a sumelor ce se cuvin debitorilor
(1)Sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.
(2)Sumele reprezentând credite nerambursabile sau finanţări primite de la instituţii sau organizaţii internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte nu sunt supuse executării silite prin poprire, în cazul în care împotriva beneficiarului acestora a fost pornită procedura executării silite.
(3)În cazul sumelor urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi în valută, băncile sunt autorizate să efectueze convertirea în lei a sumelor în valută, fără consimţământul titularului de cont, la cursul de schimb afişat de acestea pentru ziua respectivă.
(4)Sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt supuse urmăririi numai în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă.
(5)Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se înfiinţează de către organul de executare printr-o adresă care va fi trimisă prin scrisoare recomandată, cu dovada de primire, terţului poprit, împreună cu o copie certificată de pe titlul executoriu. Totodată va fi înştiinţat şi debitorul despre înfiinţarea popririi.
(6)Poprirea nu este supusă validării.
(7)Poprirea înfiinţată anterior, ca măsură asigurătorie, devine executorie prin comunicarea copiei certificate de pe titlul executoriu, făcută terţului poprit, şi înştiinţarea despre aceasta a debitorului.
(8)Poprirea se consideră înfiinţată din momentul primirii adresei de înfiinţare de către terţul poprit. În acest sens, terţul poprit este obligat să înregistreze atât ziua, cât şi ora primirii adresei de înfiinţare a popririi.
(9)După înfiinţarea popririi, terţul poprit este obligat:
a)să plătească, de îndată sau după data la care creanţa devine exigibilă, organului fiscal, suma reţinută şi cuvenită, în contul indicat de organul de executare;
b)să indisponibilizeze bunurile mobile necorporale poprite, înştiinţând despre aceasta organul de executare.
(10)În cazul în care sumele datorate debitorului sunt poprite de mai mulţi creditori, terţul poprit îi va anunţa în scris despre aceasta pe creditori şi va proceda la distribuirea sumelor potrivit ordinii de preferinţă prevăzute la art. 170.
(11)Pentru stingerea creanţelor fiscale, debitorii titulari de conturi bancare pot fi urmăriţi prin poprire asupra sumelor din conturile bancare, prevederile alin. (5) aplicându-se în mod corespunzător. În acest caz, odată cu comunicarea somaţiei şi a titlului executoriu, făcută debitorului potrivit art. 44, o copie certificată de pe acest titlu va fi comunicată băncii la care se află deschis contul debitorului. Despre această măsură va fi înştiinţat şi debitorul.
(12)În măsura în care este necesar, pentru achitarea sumei datorate la data sesizării băncii, potrivit alin. (11), sumele existente, precum şi cele viitoare provenite din încasările zilnice în conturile în lei şi în valută sunt indisponibilizate. Din momentul indisponibilizării, respectiv de la data şi ora primirii adresei de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti, băncile nu vor proceda la decontarea documentelor de plată primite, respectiv la debitarea conturilor debitorilor, şi nu vor accepta alte plăţi din conturile acestora până la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale înscrise în adresa de înfiinţare a popririi, cu excepţia sumelor necesare plăţii drepturilor salariale.
(la data 22-dec-2008 Art. 149, alin. (12) din titlul VIII, capitolul VIII, sectiunea 2 a fost reglementat de Decizia 2/2008 )
(13)Încălcarea prevederilor alin. (9), (10), (12) şi (15) atrage nulitatea oricărei plăţi şi răspunderea solidară a terţului poprit cu debitorul, în limita sumelor sustrase indisponibilizării. Prevederile art. 28 se aplică în mod corespunzător.
(14)Dacă debitorul face plata în termenul prevăzut în somaţie, organul de executare va înştiinţa de îndată în scris băncile pentru sistarea totală sau parţială a indisponibilizării conturilor şi reţinerilor. În caz contrar banca este obligată să procedeze conform dispoziţiilor alin. (12).
(15)În situaţia în care titlurile executorii nu pot fi onorate în aceeaşi zi, băncile vor urmări executarea acestora din încasările zilnice realizate în contul debitorului.
(16)Dispoziţiile alin. (10) se aplică în mod corespunzător.
Art. 150: Executarea silită a terţului poprit
(1)Dacă terţul poprit înştiinţează organul de executare că nu datorează vreo sumă de bani debitorului urmărit, precum şi în cazul în care se invocă alte neregularităţi privind înfiinţarea popririi, instanţa judecătorească în a cărei rază teritorială se află domiciliul sau sediul terţului poprit, la cererea organului de executare ori a altei părţi interesate, pe baza probelor administrate, va pronunţa menţinerea sau desfiinţarea popririi.
(2)Judecata se face de urgenţă şi cu precădere.
(3)Pe baza hotărârii de menţinere a popririi, care constituie titlu executoriu, organul de executare poate începe executarea silită a terţului poprit, în condiţiile prezentului cod.


Ideea este asa : daca tertul poprit nu contesta sumele agentului economic in instanta , organele fiscale aplica procedurile legale pentru recuperarea acestor sume care sunt venituri la bugetul statului implicit , prin blocare conturi in prima faza si ulterior executare bunuri .
Eu stiam ca varianta asta functioneaza numai in cazul ca Finantele nu gasesc bani la mine, or inseamna ca sunt deja in imposibilitate de plata, semiblocaj activitate etc.
Tu spui ca nu-i asa?

Apoi, poprirea instituita de Finante nu se face si cu debitarea contului decat dupa emiterea unui titlu executoriu. Prin urmare, trebuie titlu executoriu, fie al deciziei Finantelor, fie al instantei.
Daca nu doriti sa mergeti in instanta solutia este medierea.
Important este sa nu ajungeti la un numar prea mare de clienti rau platnici deoarece recuperarea efectiva va fi greu de realizat.
In ceea ce priveste procedurile judicare intr-adevar somatia de plata si ordonanta de plata sunt cele mai bune cai de urmat.

Alte discuții în legătură

Poprirea tertilor de catre finante cristi.statescu cristi.statescu In cazul in care s-a primit de la finante o poprire pentru creantele datorate ale unui colaborator, dar in momentul respectiv nu exista nici-o suma. S-a facut ... (vezi toată discuția)
Oprire bani din cont persoanl pt amenzi evascu evascu Azi dimineata,sotul meu a primit o suma de bani in contul personal,la ora 12 s-a dus sa scoata banii, de la banca i s-a spus ca banii au fost in cont la ora ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare teodora g teodora g buna ziua. am o societate comerciala care a contestat un raport de inspectie fiscala si o decizie de impunere emise de organul fiscal la curtea de apel. La ... (vezi toată discuția)