avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Recuperare creanta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Recuperare creanta

Buna ziua!
Suntem o societate comerciala distribuitoare de produse din carne, pe baza de facturi fiscale, si, avem de recuperat de la diversi rau-platnici sume de bani. Va intreb care e calea cea mai usoara de a recupera acesti bani, pana la a ajunge sa-i dam in judecata?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:45, 20 Decembrie 2009
ARTICOLUL 129
Poprirea si sechestrul asiguratoriu


(1) Masurile asiguratorii prevazute in prezentul capitol se dispun si se duc la indeplinire, prin procedura administrativa, de organele fiscale competente.
(2) Se dispun masuri asiguratorii sub forma popririi asiguratorii si sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile si/sau imobile proprietate a debitorului, precum si asupra veniturilor acestuia, cand exista pericolul ca acesta sa se sustraga, sa isi ascunda ori sa isi risipeasca patrimoniul, periclitand sau ingreunand in mod considerabil colectarea.
(3) Aceste masuri pot fi luate si inainte de emiterea titlului de creanta, inclusiv in cazul efectuarii de controale sau al antrenarii raspunderii solidare. Masurile asiguratorii dispuse atat de organele fiscale competente, cat si de instantele judecatoresti ori de alte organe competente, daca nu au fost desfiintate in conditiile legii, raman valabile pe toata perioada executarii silite, fara indeplinirea altor formalitati. Odata cu individualizarea creantei si ajungerea acesteia la scadenta, in cazul neplatii, masurile asiguratorii se transforma in masuri executorii.
Si totusi , dupa parerea mea, Finantele ar fi parte a unei proceduri de poprire, in calitate de tert poprit, doar in situatia in care ar avea de rambusrsat anumite sume de bani (TVA) debitorului, iar creditorul , in baza unui titlu executoriu ar solicita aceea suma in contul creantei sale.
Alminteri Finantele s-ar transforma in firma de recuperari, in fond neavand nici un interes major a intervenii intr-o realatie dintre doi parteneri de afaceri in sensul rezolvarii diferendelor dintre ei.
Alminteri Finantele s-ar transforma in firma de recuperari, in fond neavand nici un interes major a intervenii intr-o realatie dintre doi parteneri de afaceri in sensul rezolvarii diferendelor dintre ei.

Finantele , mai ales in astfel de momente, sunt foarte interesate a incasa creantele fiscale prin orice modalitate posibila si a evita blocajul financiar intre agentii economici . Aceasta procedura este aplicata in cadrul firmei in care activez, nu stiu alte actele normative decat prevederile Codului de Procedura Fiscala , ceea ce se intampla efectiv la biroul urmarire , privind titlul executoriu (cand este emis),
Sunt de acord cu AVLIL. procedura prevazuta de codul de procedura fiscala invocata in cateva din pozitiile unor interlocutori are in vedere proceduri declansate impotriva unor debitori fiscali.
In situatia initiatorului discutiei recuperarea creantei se poate face prin executarea BO sau file CEC, prin procedurile de urgenta ( OG 5/2001, OUG 119/2007), prin procedura comuna cu procedura prealabila a concilierii si evident prin mediere
Nici logic nu e sa fie altfel...
UN creditor care are de unde se indestula de la debitorul sau are timp si chef sa faca recuperari de la debitorul debitorului sau? Ca sa consume resursele proprii inutil?
E stupid, ca sa nu spun ca m-ar deranja ca si contribuabil sa fie asa risipite resursele banesti ale AFP...
De ce sa cheltui niste eforturi care nu se justifica si care nu-ti vor fi rasplatite? AFP face munca patriotica pentru unele SC care nu isi pot recupera singure creantele? Merge daca esti pe marginea falimentului, dar deja nu mai conteaza...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprirea tertilor de catre finante cristi.statescu cristi.statescu In cazul in care s-a primit de la finante o poprire pentru creantele datorate ale unui colaborator, dar in momentul respectiv nu exista nici-o suma. S-a facut ... (vezi toată discuția)
Oprire bani din cont persoanl pt amenzi evascu evascu Azi dimineata,sotul meu a primit o suma de bani in contul personal,la ora 12 s-a dus sa scoata banii, de la banca i s-a spus ca banii au fost in cont la ora ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare teodora g teodora g buna ziua. am o societate comerciala care a contestat un raport de inspectie fiscala si o decizie de impunere emise de organul fiscal la curtea de apel. La ... (vezi toată discuția)