avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Legalitate masuri impotriva coronavirus
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Legalitate masuri impotriva coronavirus

Incepand cu saptamana viitoare voi reincepe munca ,lucrez intr o corporatie americana si inca dinainte de aceasta stare de urgenta ni se lua temperatura.Doresc sa refuz acest lucru intrucat au fost persoane care au fost luate si duse la spital pe fondul unei mici febre.cred ca am ajuns intr un punct in care ne sunt grav afectate drepturile si libertatile.ce pot face in acest sens?am dreptul de a refuza acest lucru?
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2020
eduard27, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca ti se presteaza un serviciu, ți se ia temperatura, trebuie sa si platesti,
Bună asta! Cine știe, poate va fi....Auchan nu permitea accesul decât cu mănuși: nu aveai, cumpărai de la ei la un preț piperat.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
im82, utilizator
de acord! un produs/ serviciu gratuit nu face doi bani.

Gabriel Trifu a scris:

Daca ti se presteaza un serviciu, ți se ia temperatura, trebuie sa si platesti,

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform Hotărârii CNSSU nr. 24/2020 și Legea nr. 55/2020, prin urmare angajatorii, operatorii economici, instituțiile publice și private au obligația de a măsura temperatura persoanelor care intră în incintă pentru a respecta obligațiile legale.

Art. 13 din Legea nr. 55/2020 vine cu 2 tipuri de reglementări:

pentru vizitatori: măsurarea temperaturii prin orice fel de mijloc, inclusiv contact/non-contact

pentru personalul propriu: prin termometru non-contact.


Având în vedere obligația instituită prin Legea nr. 55/2020, rezultă că temeiul pentru prelucrarea temperaturii este îndeplinirea unei obligații legale, respectiv art. 6 alin. (1) din GDPR, coroborat cu art. 9 alin. (2) lit. i) din GDPR.

Mai exact:

art. 13 din Legea nr. 55/2020
punctul 2 lit. a) și punctul 3 lit. b) din Anexa Hotărârii nr. 24/2020 a CNSSU


Prin urmare, toate persoanele care vor să intre în sediul social trebuie să treacă prin triajul epidemiologic constând în măsurarea temperaturii corporale.
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
im82 a scris:

Bună asta! Cine știe, poate va fi....Auchan nu permitea accesul decât cu mănuși: nu aveai, cumpărai de la ei la un preț piperat.


Acest lucru nu numai ca este ilegal dar nici nu are ratiune stiintifica...pe baze medicale...
Eu nu port manusi pentru ca mai rau ma incurca.Si profesorul universitar dr. Rafila considera la fel.
Nici daca imi dau gratis nu le port pentru ca le-as cere 5 perechi si cos de gunoi special unde sa arunc fiecare pereche de manusi in timp ce fac cumparaturi.

Este suficient ca omul sa se spele pe maini inainte de intrarea in magazin sau sa isi dea cu gel dezinfectant.Este posibil ca motivul sa fie acela ca oamenii nu se spala pe maini mai inainte de a intra in magazin dar nimic nu ii impiedica sa ii directioneze catre toaleta pentru a se spala pe maini.
Eu personal recomand spalarea pe maini cu sapun timp de minimum 20 de secunde pentru ca este mai eficienta si iti da mai multa siguranta.


Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Termoscanarea incalca drepturile cetatenilor, este discriminatorie si este un gest degradant adalgia2003 adalgia2003 1. Constitutia spune ca statul respecta viata privata. Dreptul la viata intima si privata presupune si respectarea dreptului la informatiile referitoare la ... (vezi toată discuția)
Necesitatea ca toti oamenii sa poarte masti de protecție daca ies în public CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Este necesar sa purtati toti masti de protectie pentru a impiedica transmiterea noului coronavirus. În acest mod nimeni nu va mai fi infectat sau cel puțin ... (vezi toată discuția)
Perioada dintre ziua in care salariatul anunta la dsp aparitia ... dan_cornea@yahoo.com dan_cornea@yahoo.com Perioada dintre ziua in care salariatul anunta la DSP aparitia simptomelor de Covid 19 (fiind anuntat sa stea acasa ca vine ambulanta sa-l testeze) si ziua ... (vezi toată discuția)