avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prevederi legale pentru amenda pentru neprezentarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prevederi legale pentru amenda pentru neprezentarea documentelor cerute de inspector

Buna ziua,
As avea rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns, daca exista si care este aricolul de lege care prevede ca in caz de neprezentare a documentelor solicitate prin adresa scrisa de un inspector de la primarie (compartimentul asociatii de proprietari) asociatia sa fie sanctionata (presedintele sau administratorul). Multumesc.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 17:38, 10 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Documentele sunt solicitate pentru efectuarea unor verificari financiare ( registrul de casa, situația soldurilor de activ și pasiv (pe care administratia nu a depus-o niciodata)
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
latka a scris:

Nu stie nimeni deocamdata,varianta "corecta" fara ca persoana ce a deschis subiectul sa clarifice, insa "incalcarea atributiilor" este un termen vag, nu necesita numai cerutul unor documente, ci o analiza mai amanuntita. Altfel cred ca 30.04 este data limita pentru depunerea anuala a situatiilor financiare anuale a unei persoane juridice gen asociatie de proprietari. Pare mai plauzibil sa nu se fi depus aceste documente, din moment ce termenul a fost depasit.

Și un copil știe să citească, de exemplu, atribuțiile unui președinte.
Citez din Legea nr. 196/2018, mai ales atribuțiile președintelui oricărei Asociații de Proprietari, atribuții care pot fi încălcate fără dubii (am scris cu litere mai cuvintele cele mai importante, pentru a vedea oricine ce atribuții sunt încălcate de către un președinte de Asociație de Proprietari):
Art. 57. - PREȘEDINTELE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI ARE URMĂTOARELE ATRIBUȚII:
a) ÎN BAZA MANDATULUI ACORDAT DE ADUNAREA GENERALĂ REPREZINTĂ ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI ÎN RELAȚIILE CU TERȚII, INCLUSIV ÎN ACȚIUNILE ÎN INSTANȚĂ;
c) SUPRAVEGHEAZĂ ȘI URMĂREȘTE CORECTA PUNERE ÎN APLICARE A HOTĂRÂRILOR ADUNĂRII GENERALE, RESPECTAREA PREVEDERILOR STATUTULUI ȘI A ACORDULUI DE ASOCIERE ALE ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI, și aplicarea deciziilor Comitetului Executiv;
d) ADUCE LA CUNOȘTINȚĂ PROPRIETARILOR PREVEDERILE STATUTULUI și Regulamentului Condominiului;
e) RĂSPUNDE ÎN SCRIS LA SESIZĂRILE ȘI CONTESTAȚIILE SCRISE ALE PROPRIETARILOR DIN CONDOMINIU ÎN TERMEN DE MAXIMUM 10 ZILE DE LA PRIMIREA ACESTORA;
g) PREZINTĂ, SPRE VERIFICARE, LA SOLICITAREA ORGANELOR ABILITATE, TOATE DOCUMENTELE ASOCIAȚIEI, OFERIND TOATE INFORMAȚIILE SOLICITATE;

h) poate propune, în scris, Comitetului Executiv sau Adunării Generale, măsuri împotriva celor care nu respectă Regulamentul Condominiului, hotărârile și deciziile Asociației de Proprietari, conform prevederilor legale și statutare;
i) ÎNTOCMEȘTE ȘI ACTUALIZEAZĂ CARTEA DE IMOBIL, CONFORM CU LEGISLAȚIA ÎN VIGOARE;
j) PĂSTREAZĂ ȘI ASIGURĂ COMPLETAREA LA ZI A CĂRȚII TEHNICE A CONSTRUCȚIEI, PRECUM ȘI A CELORLALTE DOCUMENTE PRIVITOARE LA ACTIVITATEA ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI;
k) ÎNTOCMEȘTE TABELUL NOMINAL CONVOCATOR (...) pentru Adunările Generale și ASIGURĂ SEMNAREA ACESTUIA DE CĂTRE PROPRIETARII ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI;
n) AFIȘEAZĂ LA AVIZIER HOTĂRÂRILE ADUNĂRII GENERALE ȘI ALE ȘEDINȚELOR COMITETULUI EXECUTIV ÎN TERMEN DE MAXIM 7 ZILE DE LA DATA LA CARE AU AVUT LOC ACESTEA;
o) ÎN CAZUL MODIFICĂRII CADRULUI LEGISLATIV PRIVIND ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI, PREȘEDINTELE CONVOACĂ ADUNAREA GENERALĂ A ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI PENTRU MODIFICAREA CONFORMĂ A STATUTULUI ASOCIAȚIEI;
s) AFIȘEAZĂ LA AVIZIERE LISTA ȘI DATELE DE CONTACT ALE INSTITUȚIILOR CU ATRIBUȚII DE INSPECȚIE ȘI CONTROL LA CARE POT FI SESIZATE EVENTUALELE NEREGULI LEGATE DE ACTIVITATEA ORGANELOR DE CONDUCERE ALE ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI, ALE ADMINISTRATORULUI, respectiv ale membrilor Asociației.
Art. 58. - (1) Președintele Asociației de Proprietari și membrii Comitetului Executiv POT FI REMUNERAȚI PE BAZA UNUI CONTRACT DE MANDAT, CONFORM HOTĂRÂRII ADUNĂRII GENERALE A PROPRIETARILOR, CONSEMNATĂ ÎN PROCESUL-VERBAL.
(2) PENTRU NEÎNDEPLINIREA ATRIBUȚIILOR CE LE REVIN SAU PENTRU DEPĂȘIREA ATRIBUȚIILOR LEGALE ȘI STATUTARE, președintele Asociației de Proprietari, membrii Comitetului Executiv, respectiv cenzorul, RĂSPUND PERSONAL SAU SOLIDAR PENTRU DAUNELE ȘI PREJUDICIILE CAUZATE PROPRIETARILOR sau terților.
Copiii stiu sa citeasca, sunt convins, dvs. ati citit raspunsul anterior inainte de a posta ? Ma tem ca nu, din moment ce scrieti exact aceleasi mesaje off topic, in stilul "rastit".
Au fost solicitate documente financiare ale asociatiei, care nu au fost depuse niciodata , probabil nici nu mai exista, deci am avut dreptate.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2020
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
latka a scris:

Copiii stiu sa citeasca, sunt convins, dvs. ati citit răspunsul anterior înainte de a posta ? Ma tem ca nu, din moment ce scrieti exact aceleasi mesaje off topic, in stilul "rastit".
Au fost solicitate documente financiare ale asociatiei, care nu au fost depuse niciodată, probabil nici nu mai exista, deci am avut dreptate.

Mai citiți sentințe de pe www.rolii.ro, care arată că s-au aprobat amenzi contravenționale de maxim 5.000 de lei, pentru încălcarea atribuțiilor, conform articolului 102 alineatul 1.
Se pot da amenzi de 2.500-5.000 de lei și pentru ne-prezentarea acelor documente financiare ale Asociației de Proprietari, exact pentru subiectul expus în Topicul principal.
Dacă nu sunteți documentat, și nu aduceți ca dovadă sentințe ale Instanțelor de judecată, ar fi bine să nu-i mai induceți în eroare pe cei care postează !
Cine vrea, o să caut și o să postez cel puțin o sentință în care judecătorii au admis o amendă de 3.000 de lei pentru faptul că președintele unei Asociații A REFUZAT SĂ TRIMITĂ UNELE ACTE JURIDICE PE CARE LE-AU CERUT INSPECTORII DIN PRIMĂRIA LOCALĂ.
Iar nu ați citit decât ceea ce va interesează. Am spus ca nu cred ca este vorba de un refuz și implicit încălcarea atribuțiilor, ci ca acele documente e posibil sa nu mai fie și atunci pica aceasta varianta cu refuzul președintelui, fiind vorba de vina comitetului executiv care nu a păstrat acele documente. Adică încălcarea art. 55 litera s).


Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2020
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Asociațiile de proprietari sunt obligate să actualizeze toate actele constitutive la judecătoria locală, altfel încalcă legea nr. 196/2018, art. 11, 17, 21, 104 și 107 ! flory_mr flory_mr Este foarte explicită această speță de la Judecătoria Sectorului 5 din București, chiar dacă se referă la Asociațiile de Locatari care nu aveau ... (vezi toată discuția)
Mai este legală o asociație care a fost înființată în 1997 ca un singur condominiu, cu toate că e formată din 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări ? flory_mr flory_mr În aproape orice articol din Legea nr. 196/2018 Condominiul și Proprietatea Comună se referă (se aplică în listele de plată lunare) doar pentru maxim ... (vezi toată discuția)