avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prevederi legale pentru amenda pentru neprezentarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prevederi legale pentru amenda pentru neprezentarea documentelor cerute de inspector

Buna ziua,
As avea rugamintea sa ma ajutati cu un raspuns, daca exista si care este aricolul de lege care prevede ca in caz de neprezentare a documentelor solicitate prin adresa scrisa de un inspector de la primarie (compartimentul asociatii de proprietari) asociatia sa fie sanctionata (presedintele sau administratorul). Multumesc.
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 17:38, 10 Iunie 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

SI din 2014 nu ati facut mare lucru,nu? Asociatia tot ''ilegal'' functioneaza.



Eu sunt din 2014 propriul avocat, împotriva acestor impostori care ne conduc o Asociație care funcționează total ilegal, deoarece nu activează (nu s-a constituit) doar pentru o singură CLĂDIRE (Condominiu-bloc-imobil), așa cum explicit scrie în Statutul Asociației noastre ilegale (CARE E ALCĂTUITĂ DIN ... 9 BLOCURI, SITUATE PE 6 STRĂZI DIFERITE), Statut care, culmea, în Iunie 2020 e același cu Statutul din 23.12.1997, de acum aproape ... 23 de ani (la fel și Acordul de Asociere e ne-modificat din 1997) !
DVS. AȚI ACCEPTA SĂ ACTIVAȚI ÎNTR-O FALSĂ ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI, CARE ARE ACTELE CONSTITUTIVE CADUCE, ADICĂ EXPIRATE ȘI FĂRĂ VREO VALOARE JURIDICĂ ?

vali m a scris:

SI din 2014 nu ati facut mare lucru,nu? Asociatia tot ''ilegal'' functioneaza.


Eu sunt din 2014 propriul avocat, împotriva acestor impostori care ne conduc o Asociație care funcționează total ilegal, deoarece nu activează (nu s-a constituit) doar pentru o singură CLĂDIRE (Condominiu-bloc-imobil), așa cum explicit scrie în Statutul Asociației noastre ilegale (CARE E ALCĂTUITĂ DIN ... 9 BLOCURI, SITUATE PE 6 STRĂZI DIFERITE), Statut care, culmea, în Iunie 2020 e același cu Statutul din 23.12.1997, de acum aproape ... 23 de ani (la fel și Acordul de Asociere e ne-modificat din 1997) !
DVS. AȚI ACCEPTA SĂ ACTIVAȚI ÎNTR-O FALSĂ ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI, CARE ARE ACTELE CONSTITUTIVE CADUCE, ADICĂ EXPIRATE ȘI FĂRĂ VREO VALOARE JURIDICĂ ?


Se vede că n-aveți experiență procesuală și acuzați fără să știți care sunt procedurile.
De-obicei, judecătorii, când văd că unul, maxim doi proprietari cer Dizolvarea Asociației de Proprietari, nici nu vor să audă, invocând faptul că trebuie acordul scris a 1/2 + 1 din proprietari, adică a 230 de proprietari, în cazul A.P.71 Brăila !
De unde obțin eu atâtea semnături ?
Dar am pregătit ceva surprize, după ce am invocat art. 245 din Noul Cod Civil, art. 196, art. 200-206 NCC, dar am și alte surprize, referitor la faptul că A.P.71 s-a înființat total ilegal, pentru ... 9 blocuri, cu toate că legile din 1997 și Statutul Asociației se referă la înființarea A.P.71 pentru ... O SINGURĂ CLĂDIRE (BLOC), NU PENTRU 9 CLĂDIRI (BLOCURI) !!!
Cum să scrii că administrezi o singură clădire (așa am văzut scris în Statutul A.P.71), CÂND TU AI ȘI ACUM ... 9 CLĂDIRI ???
Interesantă speță am găsit - Instanțele zic că nu poți cere nulitatea absolută a unei persoanei juridice precum Asociația de Proprietari, conform art. 196 NCC, pentru că în acel an nu exista așa ceva în Codul Civil.
Judecătorii zic că ar fi trebuit să se invoce NULITATEA ABSOLUTĂ a Încheierii date la înființarea Asociației la Judecătoria din Brăila ... dar eu asta am să fac, știind că s-a încălcat grav Regulamentul-Cadru al Asociațiilor de Proprietari, adoptat în 1996, care spunea că pentru a obține personalitatea juridică era obligatorie o Adunare Generală de constituire a A.P.71 din Brăila, doar că la dosarul constituirii ca persoană juridică a A.P.71 din 23.12.1997 nu există așa ceva - la dosarul din 1997 am găsit doar un așa-zis proces verbal al unui așa-zis Comitet Executiv, dar acel act a fost semnat doar de către ... președinte și de către administrator existenți în Noiembrie 1997, dar acolo scrie că ar fi votat 5 „tovarăși”, dar nu se specifică nimic despre aceștia, la acea „adunătură” fantomă !
ORICUM, E SUFICIENT NUMAI FAPTUL CĂ NU A EXISTAT ACEL OBLIGATORIU PROCES VERBAL AL ADUNĂRII GENERALE DE CONSTITUIRE A A.P.71 BRĂILA, REGĂSIT ÎN REGULAMENTUL-CADRU AL ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI, EXISTENT ÎN 1996, ȘI PE BAZA CĂRUIA S-A ÎNFIINȚAT TOTAL ILEGAL A.P.71 BRĂILA !!!

Alt aspect generator de Nulitate Absolută a persoanei juridice A.P.71 din Brăila, e faptul că legislația din anii 1996-1997, OBLIGA CA O ASOCIAȚIE DE PROPRIETARI SĂ SE CONSTITUIE DOAR PENTRU UN SINGUR BLOC (PENTRU O SINGURĂ CLĂDIRE, PENTRU UN SINGUR CONDOMINIU SAU PENTRU UN SINGUR IMOBIL), NU PENTRU ... 9 BLOCURI ȘI 28 DE SCĂRI CARE N-AU NIMIC ÎN COMUN, MAI ALES CONDUCTE ȘI PROPRIETĂȚI COMUNE !
* CITEZ DIN LEGISLAȚIA EXISTENTĂ ÎN 1997, LA ÎNFIINȚAREA ILEGALĂ A A.P.71, CARE ARATĂ CĂ TREBUIA SĂ EXISTE UN PROCES VERBAL AL ADUNĂRII GENERALE DE CONSTITUIRE A ASOCIAȚIEI (A.P.71 NU A AVUT AȘA CEVA), DAR ȘI FAPTUL CĂ ORICE ASOCIAȚIE SE ÎNFIINȚA DOAR PENTRU ... O CLĂDIRE (pentru un singur bloc, nu pentru 9 blocuri, așa cum avem noi, ilegal, și azi - VEDEȚI CE AM SCRIS CU LITERE MARI):
„Asociația de Proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor apartamentelor și spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, DIN CADRUL UNEI CLĂDIRI. Acordul se consemnează într-un Tabel Nominal, anexă la Acordul de Asociere.
Cererea pentru dobândirea personalității juridice a Asociației de Proprietari, împreună cu Statutul, Acordul de Asociere și procesul verbal al Adunării Generale de constituire se depun și se înregistrează la organul financiar local în a cărui rază teritorială SE AFLĂ CLĂDIREA.”
*** CITEZ DIN SENTINȚA DATĂ DE TRIBUNALUL DIN IAȘI:
<<< Analizând Apelurile de față, Tribunalul reține următoarele:
Prin cererea formulată și precizată, reclamantul Ș.C.M. a chemat în judecată pe pârâta Asociația de Proprietari „Complexul Rezidențial I.C.B. Iași”, solicitând constatarea Nulității Absolute a pârâtei ca persoană juridică, încetarea ei fără efect retroactiv, invocând prevederile art. 196, 197, 198 din Noul Cod Civil și obligarea pârâtei la plata daunelor materiale în cuantum de 5.000 lei și a daunelor morale în cuantum de 5.000 lei.
Apelanții: reclamantul Ș.C.M. și apelanții intervenienți S. V. L., S. C., D. I., D. A., C. C., C. C. și I. (fostă C.) E. au achiziționat de la ... câte un teren pe care fiecare familie și-a construit câte o casă, beneficiind de servitute de trecere pe terenul proprietatea vânzătoarei.
Conform art. 4 din Legea nr. 230/2007 ce reglementează înființarea și înregistrarea Asociației de Proprietari, aceasta are drept scop administrarea și gestionarea proprietății comune care, pe lângă drepturi, impune obligații pentru toți proprietarii. Potrivit prevederilor articolului 5 al acestei legi, Asociația de Proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin 1/2 + 1 din numărul proprietarilor apartamentelor și spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, DIN CADRUL UNEI CLĂDIRI. Acordul se consemnează într-un Tabel Nominal, anexă la Acordul de Asociere.
Cererea pentru dobândirea personalității juridice a Asociației de Proprietari împreună cu Statutul, Acordul de Asociere și procesul-verbal al Adunării Generale de constituire se depun și se înregistrează la organul financiar local în a cărui rază teritorială SE AFLĂ CLĂDIREA.
Asociația de Proprietari dobândește personalitate juridică în baza încheierii judecătorului-delegat desemnat la organul financiar local de către președintele judecătoriei în a cărei circumscripție teritorială se află clădirea.
Încheierea se dă fără citarea părților, este executorie și este supusă numai Apelului, în termen de 5 zile de la comunicare. Apelul se judecă cu citarea părților.
Conform dispozițiilor art. 8 din Legea nr. 230/2007 pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel puțin 2/3 din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari care se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înființare, fără alte formalități.
Prin Încheierea nr.7/01.04.2009 pronunțata de Judecătoria Iași în dosarul nr. ... s-a acordat personalitate juridică Asociației de P. „C. Rezidențial I.C.B. Iași”, constatându-se că sunt îndeplinite condițiile legale privind acordarea personalității juridice, conform art.6 din Legea 230/2007. Din procesul – verbal încheiat la 07.02.2009 cu ocazia Adunării Generale a Proprietarilor din cartierul „I.C.B.” având drept scop constituirea asociației de proprietari, rezultă că la ședința de constituire a participat un număr de 19 proprietari din numărul total de 19, procesul verbal conținând semnăturile celor 19 persoane.
Îndeplinirea sau nu a condițiilor legale nu poate fi analizată însă în prezenta cauză, ci ar fi putut fi analizate doar în calea de atac declarată împotriva acelei încheieri.
Analiza parțială a legalității înființării asociației de către instanța de fond și critica apelanților referitor la aceste aspecte nu au relevanță în cauză raportat la obiectul prezentei acțiuni.
Nu s-a făcut dovada că vreunul dintre apelanți a formulat Apel împotriva încheierii prin care s-a acordat personalitate juridică Asociației de Proprietari în care să fi criticat înființarea ei, încheierea intrând astfel în puterea lucrului judecat.
Apelanții au invocat în susținerea cererilor lor dispozițiile art.196 din Codul civil în vigoare de la 01.10.2011 potrivit cărora nulitatea unei persoane juridice poate fi constatată sau, după caz, declarată de instanța judecătorească pentru cauzele expres prevăzute în acest articol dar, așa cum a reținut în mod corect și Instanța de Fond, Asociația de Proprietari pârâtă a dobândit personalitate juridică la data de 01.04.2009, anterior intrării în vigoare a actualului Cod Civil din 01.10.2011 care reglementează posibilitatea constatării Nulității Absolute a unei persoane juridice (art. 196).
Potrivit art. 3 din Legea 71/2011 de punere în aplicare a Noului Cod Civil, „actele și faptele încheiate ori, după caz, săvârșite sau produse înainte de apariția Codului Civil nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârșirii ori producerii lor.” Conform art. 4, la data intrării în vigoare a Codului civil, actele juridice nule, anulabile sau afectate de alte cauze de ineficacitate, rămân supuse dispozițiilor legii vechi, neputând fi considerate valabile ori, după caz, eficace potrivit Codului civil sau dispozițiilor prezentei legi.
Apelanții au solicitat constatarea nulității persoanei juridice Asociația de Proprietari „Complexul Rezidențial I.C.B.” Iași, în baza Noului Cod Civil cu privire la încheierea de acordare a personalității juridice a asociației pronunțate sub imperiul Vechiului Cod Civil care nu prevedea posibilitatea constatării Nulității Absolute a persoanei juridice. Noul Cod Civil nu se aplică situațiilor juridice anterior constituite, modificate sau stinse și nici efectelor produse de asemenea situații juridice care au fost realizate înainte de apariția legii noi. Validitatea actelor juridice se apreciază potrivit condițiilor stabilite de legea în vigoare în momentul încheierii actului juridic. Nulitatea actului juridic este supusă legii în vigoare în momentul încheierii actului juridic,indiferent dacă legea nouă introduce sau suprimă o cauză de nulitate.
Legea nr. 230/2007 privind Asociațiile de Proprietari reprezintă actul normativ special care reglementează aspectele juridice, economice și tehnice cu privire la organizarea și funcționarea Asociațiilor de Proprietari, precum și modul de administrare și de exploatare a clădirilor de locuințe aflate în proprietatea a cel puțin 3 persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat (art. 1 din lege). Fiind o lege specială, ea derogă de la legea generală potrivit principiului de drept „specialia generalibus derogant”.
Legea Generală nu se aplică raporturilor reglementate de Legea Specială. Asociația în cauză s-a constituit prin acordul scris al unui număr de proprietari și, conform simetriei formale juridice, desființarea acesteia trebuie să urmeze aceeași procedură.
Încheierea de constituire a Asociației de Proprietari este o hotărâre judecătorească și este supusă condițiilor de Fond și de Formă stabilite de legea în vigoare la data pronunțării ei, încheiere pe care apelanții din cauza de față ar fi putut-o ataca în Instanță, cel puțin după ce au luat cunoștință despre existența ei.
Apelanții au mai solicitat la fond și obligarea pârâtei la plata de daune materiale și morale, cerere strâns legată de cererea principală de constatare a nulității pârâtei ca persoană juridică, astfel încât respingerea primei cereri are drept consecință firească și respingerea acestor cereri.
Față de aceste considerente, Tribunalul, în baza dispozițiilor art. 296 din Codul de Procedură Civilă aplicabil în speță, va respinge Apelul formulat de reclamantul Ș. C. M. și intervenienții S. V.-L., S. C.,D. I.,D. A.,C. C.,C. C. și I.-fostă C. E. împotriva Sentinței Civile nr. .../02.10.2013 a Judecătoriei Iași, sentință pe care o va păstra.

PENTRU ACESTE MOTIVE, ÎN NUMELE LEGII DECIDE:

Respinge Apelul formulat de reclamantul Ș. C. M. și intervenienții S. V.-L., S. C.,D. I.,D. A.,C. C.,C. C. și I.-fostă C. E. împotriva Sentinței Civile nr. .../02.10.2013 a Judecătoriei Iași, sentință pe care o păstrează.
Definitivă.
Cu drept de Recurs în termen de 15 zile de la comunicare.
Pronunțată în ședință publică azi 07.10. 2014.
Detalii: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociațiile de proprietari sunt obligate să actualizeze toate actele constitutive la judecătoria locală, altfel încalcă legea nr. 196/2018, art. 11, 17, 21, 104 și 107 ! flory_mr flory_mr Este foarte explicită această speță de la Judecătoria Sectorului 5 din București, chiar dacă se referă la Asociațiile de Locatari care nu aveau ... (vezi toată discuția)
Mai este legală o asociație care a fost înființată în 1997 ca un singur condominiu, cu toate că e formată din 458 de proprietari ce locuiesc în 9 blocuri și 28 de scări ? flory_mr flory_mr În aproape orice articol din Legea nr. 196/2018 Condominiul și Proprietatea Comună se referă (se aplică în listele de plată lunare) doar pentru maxim ... (vezi toată discuția)