Am un copil din casatoria anterioara pt care am custodie legala comuna cu fostul sot, domiciliul copilului stabilit la mine. Copilul petrece timp cu amandoi parintii, cam 30% la tata. Desi suntem divortati de 7 ani, tatal copilului este vehement in a-mi interzice ca actualul sot cu care sunt casatorita de 2 ani sa se afle in preajma copilului, din teama de atasament. Ceea ce e imposibil avand in vedere ca locuim in aceeasi casa si avem activitati in comun cu copilul. Mentionez ca actualul sot se poarta exemplar cu copilul, avem activitati de familie impreuna, copilului ii place sa petreaca timp cu el si cu mine. Cu toate acestea fostul sot a facut o obsesie si sustine ca "vrem sa tragem copilul inspre noi", desi niciodata nu am pretins schimbarea aranjamentului, actualul program este perfect pt mine pt ca pot echilibra si activitati profesionale sau deplasari pe care nu le pot face usor cu copilul. Ma ameninta ca vrea sa ma dea in judecata sa mi reduca timpul sau sa obtina custodie unica, deoarece aduc alt "tata" in viata copilului, sau imi transmite amenintari la adresa sotului sa nu se bage peste copilul lui, sau ii vorbeste f urat copilului despre sotul meu si il instiga la conflict cu el. Imi spune ca am fost vazuta in afara locuintei fara copil in timpul cand se afla copilul la mine si spune ca sunt proba in instanta ca am lasat copilul cu "ala". In 5 zile cat sta copilul la mine, evident ca mai ies la un
magazin, etc., e aberant. I-am explicat ca nu vreau conflict si ca il agita si pe copil fara sens cu atitudinea asta, si sa stea linistit ca nu ii ia nimeni copilul. Intrebarea e daca ma da in judecata pe motiv ca "abandonez o ora" copilul cu actual sot in care nu are incredere, ce se poate intampla si ce drepturi am? Am voie sa las copilul cu sotul daca plec 2 ore la piata? Stiu ca suna stupid dar au fost situatii in care sotul a fost amenintat ca a luat copilul de la cursuri cu acordul meu pt ca eu nu am putut pleca de la serviciu si am ajuns cu 30 min mai tarziu. Cum pot rezolva astfel incat sa am o viata de familie relaxata si normala cu actualul sot si copilul? Stiu ca sotul nu are autoritate parinteasca si nici drepturi legale asupra copilului, dar ce aspect din lege pot invoca fostului sot astfel incat sa inteleaga ca nimeni nu ii lezeaza drepturile si nu vrea sa ii ia copilul, dar ca e normal totusi ca si actualul sot sa participe la viata de familie?
gi-jane2
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
incercati sa ii sugerati sa mearga la psiholog, poate isi rezolva problemele.
sunt convinsa ca nici lui nu ii e usor si ca in realitate nu realizeaza ca are un comportament aiurea si ca face rau.
Stimată Doamnă, o nouă întemeierea şi funcţionarea unei noi familii în care fiul/fica dvs. are un alt "tată" este şi va fi mereu un factor de stres în familie. Cât despre comportamentul ex-soţului este un comportament specific "bărbaţilor" frustraţi şi cu toţi cei 7 ani "făcuţi". Comportament de ofuscat care vă poate crea multiple stări de stres. Cum să acţionaţi.... sfaturi sunt multe. Eu cred că individul ar trebui tratat PSIHIC. Cu reclamaţii la autorităţi ş.a.m.d. veţi rezolva NIMIC, adică veţi avea tot mai grave conflicte. Omul în cauză este OFUSCAT şi nu poate să-şi recunoască greşelile care lea făcut şi care au determinat divorţul.
Dincolo de ceea ce e evident, si anume ca fostul sot nu accepta ca eu m-am recasatorit dupa 5 ani de la divort, ma intereseaza daca pot avea probleme legale sau de custodie daca fostul sot surprinde copilul in prezenta actualului sot in parc etc, fara sa fiu si eu prezenta. Se intampla sa ies la supermarket sau sa fac curat in casa si atunci copilul ramane acasa sau in parc cu el, stiind ca e in deplina siguranta. Fostul sot ma ameninta ca daca nu sunt prezenta tot timpul ma da in judecata ca am lasat copilul cu un strain dpdv al lui si nu are incredere sa ramana nimeni cu copilul lui decat parintii sau personalul autorizat de la scoala. Ce pot face sa am o viata de familie normala cu tot ce presupune ea, adica impartirea treburilor intre soti si supravegherea copiilor fara sa stau cu teama ca poate tatal copilului il surprinde pe actualul sot ca ia copilul de la baschet intr-o zi cu acordul meu cat eu sunt la serviciu si face un scandal pe strada sau de fata cu copilul? Precizez ca s-au intamplat situatii similare si clubul de sport ne-a rugat sa lamurim problema custodiei sau sa retragem copilul pt ca nu vor amenintari cu politia de la fostul sot referitor la cine ia copilul de la cursuri. Este foarte stresant sa traim asa fara sa ne putem desfasura si organiza ca o familie normala de teama acestor amenintari. Eu mereu am pus copilul pe primul loc si nu l-am vorbit niciodata de rau pe tatal lui in fata lui, dar faptul ca tatal lui il denigreaza pe sotul meu in fata copilului nu e deloc in interesul lui si creeaza tensiune, copilul devine stresat si nu intelege de ce tatal vorbeste asta despre o persoana la care el tine si de care e atasat. Am temei legal sa ii spun tatalui ca daca continua denigrarea la adresa familiei noastre sa il actionez in judecata pt reducerea timpului petrecut cu copilul, cum ca nu e in interesul lui sa asculte jigniri la adresa sotului care se poarta exemplar cu el?
Ar fi interesant de verificat dacă puteti obține un ordin de protecție al actualului soț împotriva fostului soț.
Sa o luam treptat. Legal, aveți voie sa lăsați copilul cu oricine cât este la dumneavoastră. Cu bunica, cu mama, cu actualul soț sau cu vecinul. Deci, sub nici o forma nu o sa pierdeți domiciliul copilului pentru asa ceva.
În al doilea rand, eu as notifica tatăl ca la data de a sunat și a amenințat și a făcut scandal și ca minorul e în pericol sa nu mai meargă la club astfel încât dacă mai continua șicanele la adresa familiei o sa luați masuri legale împotriva lui.
Dacă nu se potolește puteți încerca să cereți autoritate părintească unica demonstrând ca autoritatea 0arinteasca comuna doar da frâu liber fostului partener în a va teroriza și a face de ras copilul peste tot.
Eu as încerca și cu ordin de protecție.
As trimite alta notificare fostului soț prin care l-aș anunța ca are un comportament care face sa va temeți pentru viata dumneavoastră și a actualului soț, ca tipa, va urmărește și pare pe punctul de a va agresa fizic și din nou, dacă continua asa și ignora modul în care va sperie o sa luați masuri legale.
Apoi actualul soț sa meargă la un psiholog ca să aveți un raport despre cât de mult acesta situație va afectează și acțiune în instanta, cu probe și martori. Dacă reușiți sa îl înregistrați când îl amenință direct pe actualul soț și mai bine.
Altfel nu mai răspundeți la telefoane, mailuri, copilul poate sa urce direct când vine de la tata fără sa va mai întâlniți cu el iar dacă fostul soț mai apare când îl ia actualul soț acesta poate sa apeleze politia ca deși nu are program vrea sa ia copilul.
Din ce îmi povestiți, fostul soț nu are cum sa fie exemplar decât în aparenta pentru ca evident are serioase probleme emoționale. Asa ca dacă un timp copilul se va lipi de actualul soț nu ar fi decât normal și firesc.
Deci, nu va mai bateți capul atât de mult. Cum se apropie de dumneavoastră sau fostul soț sa se cheme politia. Anunțați și Protecția Copilului de aceasta situație ca să îl consilieze puțin.
Și, sa nu uit. Înregistrați și probați absolut tot ce ați descris mai sus. Sa aveți mail de la club în care vi se spune ca dacă nu se oprește scandalul copilul nu va mai putea merge acolo. Nu va mai ascundeți. Nu are cum sa va ia copilul. Spuneți-i sa va dea în judecata cât vrea ca soțul dumneavoastră va continua sa meargă sa ia copilul.
Deciziile curente legate de viata de zi cu zi le luati dvs (nu fac parte din sfera autoritatii parintesti comune, astfel incat sa necesite decizie comuna a parintilor). Astfel ca puetti lasa copilul cu cine doriti dvs si prezinta incredere, fara a avea nevoie de aprobarea tatalui.
Evident ca tatal are niste probleme de ordin psihic dar nu este treaba dvs sa i le rezolvati. Ceea ce trebuie insa sa faceti dvs este ca in viata copilului sa existe clar demarcatia intre tatal lui natural si actualul dvs partener, fie chiar sot.
Si apreciez ca trebuie sa va distantati putin emotional de problema (pe cat se poate), sa incercati sa priviti obiectiv situatia si sa fiti ceva mai transanta in discutiile cu tatal copilului, sa nu mai permiteti abuzul emotional si sa nu va temeti de amenintarile lui.
In rest, el poate face orice doreste - inclusiv actiuni in instanta - insa sansele sunt 0
Custodie comuna
dulcedor
buna ziua
as vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva cu niste informatii...in urma divortului am obtinut incredintarea minorului meu,printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Tata doar cu numele
4carmen0
Sunt divortata de 6 ani. Am un copil care imi este incredintat.
Timp de 6 ani tatal copilului l-a cautat telefonic doar de ziua lui, fara sa plateasca pensie ... (vezi toată discuția)