avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi parinte vitreg
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi parinte vitreg

Am un copil din casatoria anterioara pt care am custodie legala comuna cu fostul sot, domiciliul copilului stabilit la mine. Copilul petrece timp cu amandoi parintii, cam 30% la tata. Desi suntem divortati de 7 ani, tatal copilului este vehement in a-mi interzice ca actualul sot cu care sunt casatorita de 2 ani sa se afle in preajma copilului, din teama de atasament. Ceea ce e imposibil avand in vedere ca locuim in aceeasi casa si avem activitati in comun cu copilul. Mentionez ca actualul sot se poarta exemplar cu copilul, avem activitati de familie impreuna, copilului ii place sa petreaca timp cu el si cu mine. Cu toate acestea fostul sot a facut o obsesie si sustine ca "vrem sa tragem copilul inspre noi", desi niciodata nu am pretins schimbarea aranjamentului, actualul program este perfect pt mine pt ca pot echilibra si activitati profesionale sau deplasari pe care nu le pot face usor cu copilul. Ma ameninta ca vrea sa ma dea in judecata sa mi reduca timpul sau sa obtina custodie unica, deoarece aduc alt "tata" in viata copilului, sau imi transmite amenintari la adresa sotului sa nu se bage peste copilul lui, sau ii vorbeste f urat copilului despre sotul meu si il instiga la conflict cu el. Imi spune ca am fost vazuta in afara locuintei fara copil in timpul cand se afla copilul la mine si spune ca sunt proba in instanta ca am lasat copilul cu "ala". In 5 zile cat sta copilul la mine, evident ca mai ies la un
magazin, etc., e aberant. I-am explicat ca nu vreau conflict si ca il agita si pe copil fara sens cu atitudinea asta, si sa stea linistit ca nu ii ia nimeni copilul. Intrebarea e daca ma da in judecata pe motiv ca "abandonez o ora" copilul cu actual sot in care nu are incredere, ce se poate intampla si ce drepturi am? Am voie sa las copilul cu sotul daca plec 2 ore la piata? Stiu ca suna stupid dar au fost situatii in care sotul a fost amenintat ca a luat copilul de la cursuri cu acordul meu pt ca eu nu am putut pleca de la serviciu si am ajuns cu 30 min mai tarziu. Cum pot rezolva astfel incat sa am o viata de familie relaxata si normala cu actualul sot si copilul? Stiu ca sotul nu are autoritate parinteasca si nici drepturi legale asupra copilului, dar ce aspect din lege pot invoca fostului sot astfel incat sa inteleaga ca nimeni nu ii lezeaza drepturile si nu vrea sa ii ia copilul, dar ca e normal totusi ca si actualul sot sa participe la viata de familie?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iunie 2020
andapa, utilizator
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 12:06, 17 Iunie 2020
Va multumesc pt opinii. Voi incepe prin a anunta tatal despre datile cand sotul deplaseaza copilul la diverse activitati, si daca se va opune il voi informa ca acestea fac parte din deciziile de zi cu zi cand copilul se afla la mine si nu implica decizie comuna, atat timp cat eu imi asum ca e in siguranta. Daca voi avea parte de scandal, ii voi aduce (din nou) la cunostinta ca nu actioneaza in interesul copilului si nu ii permite o viata sanatoasa de familie, iar mai departe voi fi nevoita sa iau masuri legale. I-am explicat de nenumarate ori ca sotul nu il va inlocui pe el ca tata si nu cautam sa indepartam copilul de el, din contra apreciez cele 2 zile pe saptamana in care ia copilul pt a putea lucra sau face curatenie, etc. Nu am ce sa ii reprosez referitor la grija pt copil in afara faptului ca il indoctrineaza cu prostii despre sotul meu. Culmea cat eram casatoriti nu era deloc implicat in viata de familie, era absent si abuziv emotional, insa brusc de la divort doreste sa petreaca timp cu copilul.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Voi incepe prin a anunta tatal despre datile cand sotul deplaseaza copilul la diverse activitati

V-aș sfătui sa nu. Nu trebuie sa informați sau sa cereți voie cum sa procedați cu copilul când e în grija dumneavoastră. Ajunge sa îl informați o singura data ca nu cade sub incidenta autorității părintești comune faptul ca nu e de acord cu cine ia copilul de la școală și ca dacă simte ca drepturile lui sunt încălcate sa se adreseze instantei însă că dacă continua cu circul și scandalul o sa luați dumneavoastră masuri pentru a va apară familie și integritatea emoțională a copilului. Atât.
Va stresati prea mult, va justificați prea mult și el o simte. Ii dați o putere pe care nu ar trebui sa o aibă. Relaxați-vă și vedeți-vă de familia dumneavoastră. Nu puteți schimba ce se întâmplă, puteți însă să vă raportați dumneavoastră diferit la situație.
I-am explicat de nenumarate ori ca sotul nu il va inlocui pe el ca tata
și iată și motivul pentru care nu se oprește. Ca face un mic tantrum și imediat apareti sa îl liniștiți și sa ii explicați. Obține deci atenția dumneavoastră. E adult, nu aveți de ce sa ii explicați ceva ce totuși nu îl privește de nenumărate ori. Prima oara e ok, a doua oara e iar de înțeles însă deja a treia oara e prea mult.
Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2020
When, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Draga doamna, nu cred sa va placa raspunsul meu:
Sfaturile primite de la when, dar si de la ceilalti sunt foarte corecte. La fel sunt si observatiile lor. Ceea ce nu va va fi pe plac este insa ce voi adauga eu, anume: Fostul sot are o problema, asa cum vi s-a spus. Dar si dvs aveti una! Va raportati in continuare la el, va temeti de el, va lasati intimidata de el, va subordonati deciziilor lui, credeti ca trebuie sa-i dati socoteala. E absolut nefiresc! Si mai nefiresc e ca si sotul dvs pare a face la fel.
Aveti o noua familie. Daca veti continua asa, va veti strica noua familie, deoarece ii permiteti fostului sot o nepermisa imixtiune in viata dvs, care sigur cauzeaza discutii si in timp, nu doar atat.
Autoritatea parinteasca e pentru binele copilului, nu pentru a-l expune tensiunilor.
Adunati dovezi ale unor eventuale neplaceri pe care atitudinea tatalui le produce in viata copilului, sfatuiti-va cu un avocat si daca va fi cazul cereti autoritate parinteasca exclusiva. Comunicati cu tatal in scris! Nu intrati in razboi cu el, nu reactionati la amenintarile lui, traiti-va viata. Altfel, o sa va distruga el viata, tinandu-va prizoniera in luptele lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie comuna dulcedor dulcedor buna ziua as vrea sa stiu daca ma poate ajuta cineva cu niste informatii...in urma divortului am obtinut incredintarea minorului meu,printr-o sentinta ... (vezi toată discuția)
Tatăl copilului refuză în mod constant să-și dea acordul pentru vacanțe în afara țării. ce aș putea să fac ca să rezolv această problemă? Alina2019 Alina2019 Buna seara ,am si eu o intrebare, am custodie comuna cu fostul sot pt copil iar copilul este la mine. Problema este ca de fiecare data cand il rog sa isi de-a ... (vezi toată discuția)
Tata doar cu numele 4carmen0 4carmen0 Sunt divortata de 6 ani. Am un copil care imi este incredintat. Timp de 6 ani tatal copilului l-a cautat telefonic doar de ziua lui, fara sa plateasca pensie ... (vezi toată discuția)