Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Acest site folosește cookies. Informații aici
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament cu uzufruct pt apartament dobandit inainte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament cu uzufruct pt apartament dobandit inainte de casatorie ,

Buna ziua ,
Va rog sa ma lamuriti intr-o problema . tatal meu s-a recasatorit cu o alta doamna. El detine un apartament bun dobandit inainte de casatorie si numai el este trecut in actul de vanzare cumparare . Ei doi nu au copii comuni . Tata are copii .tata apare ca ar fi facut un testament in care a scris asa: " las la incetarea mea din viata sotiei mele...dreptul de uzufruct viager din ap situat in ...pe care o institui legatar cu titlu particular" declar ca mai am ...mostenitori rezervatari.
Noi nu am stiut de asta , ea a scos testamentul si ni l-a aratat... acum tata a murit si trebuie sa dezbatem succesiunea. Doamna a avut si ea ap dar l-a vandut si a dat banii copiilor ei. Apoi a facut o gramada de datorii bani care de asemeni i-a dat copiilor ei, fiind o rea platnica. Are restante la utilitati si nu mai stiu pe unde.... Fiica ei a lucrat fix la la notariatul unde s-a facut testamentul. Va rog frumos sa ma lamuriti daca are drept numai de uzufruct sau are si cota parte ? Putem sa solicitam restrictii ? Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2020
vyo45, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Are dreptul de uzufruct viager, lăsat prin testament, precum și 1/4 din apartament, în calitate de soție supraviețuitoare.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc. In acest caz , dupa moartea ei cine mosteneste partea ei ?
Putem noi ca mostenitori rezervatari sa solicitam restrictii ?
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2020
gi-jane2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Copiii dansei.
Nu aveti ce restricții să solicitați. Prin acel testament nu vi s-a încălcat rezerva succesorala.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2020
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc frumos pentru raspuns. Sunteti foarte amabila. Copii doamnei stiu ca am ajutat-o si au spus ca nici ei si nici mama lor nu au pretentii la apartament .Ei vor sa gasim o formula cand vom dezbate succesiunea ca ea sa accepte doar dreptul de a sta in casa cat traieste si sa renunte la dreptul adupra apartamentului fostului sot. Va rog frumos sa-mi spuneti cum trebuie procedat in acest caz ? Ce trebuie sa cerem sa se stipuleze in actul de mostinitori pentru a nu avea pb ulterioare .Va multumesc !


Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2020
gi-jane2, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform Art. 1102 din Codul civil
"(1) Moştenitorul care, în baza legii sau a testamentului, cumulează mai multe vocaţii la moştenire are, pentru fiecare dintre ele, un drept de opţiune distinct."

În speță, doamna are si calitatea de legatar, în baza testamentului și calitatea de moștenitor legal, ca sotie supraviețuitoare.
Asta înseamnă că poate renunta la calitatea de moștenitor legal (Si implicit la cota de 1/4), acceptând doar calitatea de legatar si păstrând dreptul de uzufruct viager.