avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertisment scris + comportament discriminator din ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertisment scris + comportament discriminator din partea angajatorului ...

Avertisment scris + comportament discriminator din partea angajatorului
Cel mai recent răspuns: smarochin , utilizator 11:13, 22 Noiembrie 2020
In convocare se precizeaza obiectul, data, ora și locul întrevederii?
Data, ora și locul sunt clar precizate. Însă la obiectul anchetei nu se precizează clar motivul convocării, e dat doar cu titlu general(probleme de raportare, fără sa fie precizată data pentru care s-a constat încălcarea).
"Convocarea la cercetarea disciplinară a salariatului trebuie să indice în mod concret obiectul cercetării disciplinare prealabile. Trimiterea la sesizarea prin care angajatorul a fost înștiințat despre eventuala săvârșire a unei abateri disciplinare de către angajat, fără comunicarea acesteia, nu răspunde cerinței legale de indicare a obiectului cercetării disciplinare în convocarea adresată salariatului cercetat și atrage nulitatea absolută a deciziei de sancționare disciplinară.

Prezentarea faptei care constituie abatere disciplinară, în cuprinsul deciziei de sancționare disciplinară, nu trebuie făcută în mod generic, fără elemente concrete care să permită instanței de judecată să aprecieze în concret, circumstanțiat și riguros asupra legalității măsurii de sancționare. Descrierea concretă a acesteia trebuie să se regăsească în chiar textul deciziei de sancționare disciplinară, iar nu în alte înscrisuri. Referirea la sesizarea prin care angajatorul a fost înștiințat despre eventuala săvârșire a unei abateri disciplinare de către angajat, precum și la raportul comisiei disciplinare, întocmit ca urmare a cercetării disciplinare prealabile, nu reprezintă o descriere a faptei ce constituie abatere disciplinară, în condițiile în care aceste înscrisuri nu au fost comunicate salariatului sancționat, o dată cu decizia de sancționare disciplinară, astfel încât este incidentă sancțiunea nulității absolute a deciziei de sancționare disciplinară. "

Curtea de Apel Timișoara, Secția litigii de muncă și asigurări sociale, Decizia civilă nr. 2617 din 7 decembrie 2011, dr. C.P.
[ link extern ]

Cornel Vasile a scris:

"Convocarea la cercetarea disciplinară a salariatului trebuie să indice în mod concret obiectul cercetării disciplinare prealabile. Trimiterea la sesizarea prin care angajatorul a fost înștiințat despre eventuala săvârșire a unei abateri disciplinare de către angajat, fără comunicarea acesteia, nu răspunde cerinței legale de indicare a obiectului cercetării disciplinare în convocarea adresată salariatului cercetat și atrage nulitatea absolută a deciziei de sancționare disciplinară.

In textul convocarii sunt prezentate data, ora, precum si modalitatea de desfasurare a cercetarii(online). Se precizeaza ca aceasta are loc ca urmare a informarii interne transmise angajatorului in data de 14.11 ca urmare a constatarii unor probleme de raportare. Am cerut sa mi se prezinte aceasta informare insa mi s-a transmis ca aceasta imi va fi prezentata in momentul in care se va desfasura cercetarea. De asemenea, sunt prezentate articolele din CM si din Regulamentul intern care au fost incalcate, insa in Regulamentul intern pe care l-am primit la angajare, aceste articole fac referire la concediu, perfectionare, iar alte 2 articole nu le regasesc deloc.

Prezentarea faptei care constituie abatere disciplinară, în cuprinsul deciziei de sancționare disciplinară, nu trebuie făcută în mod generic, fără elemente concrete care să permită instanței de judecată să aprecieze în concret, circumstanțiat și riguros asupra legalității măsurii de sancționare. Descrierea concretă a acesteia trebuie să se regăsească în chiar textul deciziei de sancționare disciplinară, iar nu în alte înscrisuri. Referirea la sesizarea prin care angajatorul a fost înștiințat despre eventuala săvârșire a unei abateri disciplinare de către angajat, precum și la raportul comisiei disciplinare, întocmit ca urmare a cercetării disciplinare prealabile, nu reprezintă o descriere a faptei ce constituie abatere disciplinară, în condițiile în care aceste înscrisuri nu au fost comunicate salariatului sancționat, o dată cu decizia de sancționare disciplinară, astfel încât este incidentă sancțiunea nulității absolute a deciziei de sancționare disciplinară. "

Curtea de Apel Timișoara, Secția litigii de muncă și asigurări sociale, Decizia civilă nr. 2617 din 7 decembrie 2011, dr. C.P.
[ link extern ]

Din cate inteleg din aceasta parte a raspunsului, se face referire la formatul deciziei de sanctionare, deci dupa efectuarea cercetarii disciplinare. In prezent sunt in faza de convocare, dar sunt foarte utile aceste precizari. Multumesc!
Cornel Vasile a scris:

Buna ziua din nou. Va rog sa imi scuzati insistenta, insa nefiind familiarizat cu termenii juridici si cu practicile judiciare, vreau sa ma asigur ca am inteles corect cele prezentate.
In situatia in care voi fi sanctionat in urma cercetarii disciplinare, avand in vedere ca in convocare nu este precizata concret presupusa incalcare a regulamentului intern si a C.I.M(fiind vorba de sarcini repetitive zilnice, nu este indicata data la care face referire presupusa fapta) si ca nu mi s-a pus la dispozitie referatul intocmit impotriva mea pentru a-mi putea formula apararea, pot contesta cu sanse de castig respectiva sanctiune?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2020
smarochin, utilizator

Alte discuții în legătură

Ajutor Liviu Popescu Liviu Popescu Anul trecut in luna noiembrie am fost concediat pentru faptul ca am acumulat trei avertisemente in decursul unui an de zile pentru o fapta prev. in r.o.i. sub ... (vezi toată discuția)
Referat=avertisment scris? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Mi s-a comunicat (verbal)ca daca refuz noul program comunicat de la sediu,mi se va face REFERAT,si la trei asemenea referate,voi fi concediat!Luminati-ma si pe ... (vezi toată discuția)
Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)