avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara se plateste din salariul romanesc, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara se plateste din salariul romanesc, sau din salariul nemtesc?

Buna seara! Am o cunostinta care are doi copii minori si el lucreaza cu contract nemtesc in Germania. Daca sotia lui baga divort in Romania, tatal copiilor va plati pensia alimentara din salariul pe care il primeste in Germania, sau se calculeaza la salariul brut romanesc?

O alta intrebare. El fiind in Germania, ea a parasit domiciliul cu cei doi copii, fara un motiv intemeiat (doar ca a injurat-o la telefon ca nu a vrut sa ii mai raspunda la telefon cateva zile).
Se poate face ceva in instanta ca mama copiilor a parasit domiciliul cu cei doi copii cand tatal lor nu era acasa? Mentionez ca mama copiilor nu are casa si nici un salariu din care sa intretina cei doi copii. Ar putea tatal sa castige copiii in instanta?
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2020
MarriNAaa, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:44, 1 Decembrie 2020
Dacă mama copiilor îi cunoaște locul de munca din Germania, tatăl va fi obligat la plata unei pensii pentru copii raportată la salariul cert care îl obține în Germania.

Daca nu-i cunoaște locul de munca de acolo, instanța va dispune un procent lunar raportat la salariul minim din România.

După cum puteți vedea, sunt cam mulți de <DACĂ>
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2020
Dapix, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nu distinge unde inregistreaza tatal venituri, ci doar ca tatal este obligat sa contrubuie la cheltuielile de crestere ale copiilor cu o cota de 1/3 din venitul net realizat. Daca i se cunoaste locul de munca in Germania va fi usor de aflat venitul.

In privinta parasirii domiciliului si a lipsei de venituri a mamei, tatal este in drept sa formuleze la randul sau solicitare ca locuinta copiilor sa fie stabilita la el si mama va fi cea obligata la plata pensiei de intretinere.
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns!
In aceasta situatie, inseamna ca tatal poate castiga cu usurinta in instanta custodia celor doi copii. Corect? Deoarece mama nu are casa si nici un serviciu din care sa intretina cei doi copii pe care ii are. Ea locuieste in chirie si plateste chiria din banii trimisi de catre tatal copiilor. Doar ca tatal celor doi copii, nu ii va mai trimite mamei banii pe care ii tot trimitea pana acum (1600 de euro), va trimite doar diferenta alocatiei pe care cei doi copii o primesc de la statul german. Asadar, poate mama sa sustina in acest caz ca-si poate creste cei 2 copii cu alocatia din Romania si cu diferenta de alocatie pe care o primeste din Germania?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Noiembrie 2020
MarriNAaa, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Alocatia e alocatie, pensia e pensie. Pensia nu se plateste scazand alocatia. Cele doua se cumuleaza, fiind dreptul copiilor si nu dreptul tatalui de a diminua veniturile la care copii au dreptul.

Veniturile si casa nu sunt singurele aspecte de care tine seama instanta. Sunt si alte criterii, toate circumscrise interesului superior al copilului.

Daca mama este cea care le a fost aproape copiilor si daca mama le ofera suportul emotional si afectiv necesar dezvoltarii lor in conditii optime, atunci evident ca la mama se va stabili locuinta copiilor, indiferent daca e proprietate sau chirie.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama poate cere in instanta ca tatal sa plateasca copiilor alocatia obtinuta, statul plateste pt intretinerea copiilor, (nu pt parintele care locuieste in acel stat) iar parintele cu care sta copiii, ii administreaza si ca tatal sa plateasca 1/4 din salariul net, care se poate afla cat e, prin comisie rogatorie.
va trebui sa se angajeze sau sa aiba si alte surse de venit, pt ca banii trimisi de tata, nu sunt pt intretinerea ei, ci a copiilor.
Ultima modificare: Marți, 1 Decembrie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere pensie alimentara de la parintele din strainatate okland_star okland_star In aprilie 2006, in urma divortului, cei 2 minori sunt incredintati mamei. In sept 2006, pleaca toti 4 in SUA. Intelegerea era ca mama copiilor sa se marite ... (vezi toată discuția)
Un caz ciudat - pensia alimentara dienuta2000 dienuta2000 Buna ma numesc Diana si am o prietena foarte buna care are o mare problema si anume sta in concubinaj de 10 ani cu un cetatean italian care are domiciliul in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru copii violeta69 violeta69 va rog sa mi spuneti ce sanse am sa obtin pensie alimentara pentru 2 copii cind tatal e plecat in strainatate (a fast in italia si acum in Germania ) El in ... (vezi toată discuția)