avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte notar, bani imprumutati.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte notar, bani imprumutati.

Avem urmatoarea situatie: mama decedata, facuta succesiune dupa mama, ramasi proprietari eu, sora mea si tatal meu, tata decedat, facuta succesiunea dupa tata, sora mea mea renunta la succesiune in favoarea mea, imi vinde parte ei de proprietate ramasa dupa succesiunea mamei si imi vinde partea ei de mostenire ramasa dupa moartea tatalui cu contract de vanzare cumparare.. Se fac actele pe numele meu, banii pentru plata actelor si pentru partea ei de mostenire la care a renuntat i-a platit cel cu care stau impreuna de foarte mult timp fara a fi casatoriti si care acum vrea sa isi faca acte pe jumatate din casa pentru a fi sigur ca-si recupereza banii de la fiica mea in cazul decesului meu. Mie nu mi se pare corect sa ii fac acte pe jumatate de casa dar ca orice discutie legata de bani este foarte greu de luat o decizie fiindca el are parerea lui la care nu e dispus sa renunte iar mie mi se pare ca nu este corecta aceasta hotarare. Va rog frumos, ajutati-ma, spuneti-mi care e cea mai buna solutie, cum e mai bine sa fac! Ce ma sfatuiti sa fac, cum sa fac actele la notar pentru a fi el sigur ca-si va recupera banii? Avand in vedere situatia prezentata credeti ca e corect sa vrea sa isi faca acte pe jumatate de casa? Gresesc eu, greseste el, cum sa rezolvam aceasta situatie?
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2021
georgetteivonna, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:43, 29 Ianuarie 2021
Multumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua, revin cu cateva intrebari pentru a ma ajuta sa inteleg si va rog din suflet sa imi rapundeti si sa imi spuneti care este cea mai buna varianta. Ce fel de act de vanzare cumparare ar trebui sa ii fac pe 1/2 din casa? Se poate sa ii fac un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager si clauza de intretinere pentru jumatate din casa? Va intreb pentru a nu face vreo greseala si sa ma trezesc ca raman fara casa si ajung pe drumuri. Este posibila aceasta varianta si cat ar costa actele la notariat? Va multumesc!
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
baniii lui reprezinta 1/2 din casa ?
ii vindeti jumatate din casa, fara nicio clauza. Corect ar fi un contract de dare in plata, ar reflecta mai bine realitatea, ii dati o parte din casa in contul datoriei.
daca ati vrea/ putea sa ii dati banii inapoi, convenabil pt dvs ar fi un contract de imprumut cu plata in rate.
daca nu vrea, dati-i o cota din casa, cat reprezinta efectiv aportul lui.
orice act ati incheia, in niciun caz, nuu ii dati drept de uzufruct.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
Multumesc, deci ma sfatuiti sa facem un contract de vanzare cumparare fara nici o clauza si sa ii vand 1/2 din casa, Aveti idee daca notarul ne cere la intocmirea actelor ca sa faca dovada ca mi-a dat o suma de bani si a cumparat 1/2 din casa sau nu este nevoie si este de ajuns doar declaratia mea ca am primit o suma de bani? Apoi trebuie sa refacem cadastrul si intabularea si sa schimbam rolul la fisc pe numele amandurora? Si mai am o intrebare, in caz de deces al unuia dintre noi, avand in vedere ca nu suntem casatoriti, ne mostenim unul pe altul sau ne mostenesc copiii si sotul supravietuitor nu are nici un drept?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2021
georgetteivonna, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca suma reprezinta 1/2 din valoarea casei, da, dati-i o jumatate fara clauza. concubinii nu se mostenesc intre ei, decai daca are jumatate din casa simoare, partea aia o mostenesc mostenitorii lui sau daca nu are o ia statul. Ca sa o mosteniti dvs, trebuie sa va lase testament.
mi-a venit o idee mai buna, in loc sa ii dati o jumatate din casa, daca vreti , puteti sa ii dati doar drept de abitatie viger pe jumatate din casa, asta inseamna ca el e asigurat ca nu il dati afara pana moare si daca moare, toata casa e a dvs, iar daca muriti dvs, inaintea lui toata casa o mosteneste fata, dar pe el nu il poate da afara pana moare.
nu ii faceti drept de abitatie pana moare pe toata casa ca va da afara cand se supara si nu mai sta nimeni cu el daca el nu vrea, pana moare.
discutati cu el de treaba asta.
el primeste ce vrea si dvs va pastrati dreptul de proprietate.
e un risc insa si aici, daca va desparitit, va trebui sa il tineti in casa si nu aveti cum sa faceti partaj.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Succesiune notariala gemina gemina buna seara! am o intrebare pt. dvs.In 1999 am dat niste bani socrului meu pt. care am facut o chitanta la notar in care el ne da jumatate de casa in contul ... (vezi toată discuția)
Constructie duplex elinuta elinuta doresc sa incep constructia unui duplex cu un prieten. Terenul l-am cumparat impreuna , dar pentru ca el a facut credit ipotecar doar el apare in acte. Ce mai ... (vezi toată discuția)
Proba de donatie GAGIU1982 GAGIU1982 Buna dimineata, am si eu o mica problema. Vreau sa-i dau o suma de bani baiatului meu dar nu cu act de donatie. Alta solutie care ar mai fi ? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)