avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte notar, bani imprumutati.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte notar, bani imprumutati.

Avem urmatoarea situatie: mama decedata, facuta succesiune dupa mama, ramasi proprietari eu, sora mea si tatal meu, tata decedat, facuta succesiunea dupa tata, sora mea mea renunta la succesiune in favoarea mea, imi vinde parte ei de proprietate ramasa dupa succesiunea mamei si imi vinde partea ei de mostenire ramasa dupa moartea tatalui cu contract de vanzare cumparare.. Se fac actele pe numele meu, banii pentru plata actelor si pentru partea ei de mostenire la care a renuntat i-a platit cel cu care stau impreuna de foarte mult timp fara a fi casatoriti si care acum vrea sa isi faca acte pe jumatate din casa pentru a fi sigur ca-si recupereza banii de la fiica mea in cazul decesului meu. Mie nu mi se pare corect sa ii fac acte pe jumatate de casa dar ca orice discutie legata de bani este foarte greu de luat o decizie fiindca el are parerea lui la care nu e dispus sa renunte iar mie mi se pare ca nu este corecta aceasta hotarare. Va rog frumos, ajutati-ma, spuneti-mi care e cea mai buna solutie, cum e mai bine sa fac! Ce ma sfatuiti sa fac, cum sa fac actele la notar pentru a fi el sigur ca-si va recupera banii? Avand in vedere situatia prezentata credeti ca e corect sa vrea sa isi faca acte pe jumatate de casa? Gresesc eu, greseste el, cum sa rezolvam aceasta situatie?
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2021
georgetteivonna, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:43, 29 Ianuarie 2021
Daca se face un testament in forma autentica , la notar , si declaratia in fata notarului ca se recunoaste suma datorata cu obligatia de restituire in caz de vinzare a locuintei, sotul nu are de ce sa se teama ca ar putea ramina pagubit.
Doamna, sa vindeti 1/2 de casa va costa cateva sute de lei (depinde de valoare). Despre ce dovada vorbiti? Omul v-a dat niste bani si vrea sa se stie asigurat la batranete, sa stie ca nu o sa fie dat afara din casa daca vi se intampla ceva. E simplu si logic.
Daca ii faceti testament, la moartea dvs. exista posibilitatea ca fiica dvs. sa il conteste in limita rezervei succesorale care se cuvine.
Cred ca exagerati un pic cu temerile sau acestea sunt justificate de ceva ce nu spuneti aici, Va sfatuiesc sa mergeti la un avocat si sa expuneti intreaga situatie si va va lamuri. Ce doriti dvs. se poate face dar se poate si desface, sa zic asa. Nu aveti o solutie perfecta.
M-am interesat, actul la notariat costa 2000 de lei si pentru a fi incheiat contractul de vanzare cumparare, el in calitate de cumparator trebuie sa imi depuna in cont cel putin 20.000 de euro, asa a zis notarul. Va dati seama ca nu dispunem de aceasta suma.

Irina Pricop a scris:

Doamna, sa vindeti 1/2 de casa va costa cateva sute de lei (depinde de valoare). Despre ce dovada vorbiti? Omul v-a dat niste bani si vrea sa se stie asigurat la batranete, sa stie ca nu o sa fie dat afara din casa daca vi se intampla ceva. E simplu si logic.
Daca ii faceti testament, la moartea dvs. exista posibilitatea ca fiica dvs. sa il conteste in limita rezervei succesorale care se cuvine.
Cred ca exagerati un pic cu temerile sau acestea sunt justificate de ceva ce nu spuneti aici, Va sfatuiesc sa mergeti la un avocat si sa expuneti intreaga situatie si va va lamuri. Ce doriti dvs. se poate face dar se poate si desface, sa zic asa. Nu aveti o solutie perfecta.

Ar mai fi o solutie pentru incheierea unui contract de vinzare cumparare.Orice contract de v-c imobiliara poate fi incheiat in rate.Imprumutati sa zicem 10000 lei ( cam 2050 euro) pentru 48 de ore de la rude , mergeti la notar si incheiati un contract de v-c cu plata in rate pe 3 ani , in 10 rate egale cu avans numarat in fata notarului sau virament in contul bancar a sumei de 2050 euro echivalent in lei 10000 lei.( viramentele in euro sint scumpe!).Notarul n-are de ce sa obiecteze la un contract de v-c in rate fiindca e riscul vinzatorului pe care si-l asuma.Zece rate a cite 2050 de euro in echivalent reprezinta 20500 euro ceea ce poate fi acoperitor pentru 1/2 din locuinta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mi s epare bun un contract de vanzare, nu reflecta realitatea.
As zice sa mergeti impreuna la un avocat sa va explice ce variante aveti si ce implica fiecare.
Conteaza si care e relatia dintre dvs. si cum veti fi pe viitor... avocatului ii va fi mai usor sa va sfatuiasca avandu-va in fata.
Dvs ati luat banii deja, asa ca nu aveti de ce sa intocmti un contract de vanzare cumparare, dvs ii dati in plata jumatate din mobil sau o cota mai mica pt banii pe care vi i-a dat deja.

Mai aveti varianta sa ii lasati testament pe jumatate din casa, asta inseamna ca daca muriti inaintea lui va mosteni o jumatate din casa.
Mai puteti sa ii dati doar dreptul de abitatie, adica de a locui in jumatate de casa pe parcursul vietii, asta inseamna ca nu ii dati drept de proprietate.
Cum si pana acum am scris degeaba ca sa reveniti la vanzare dupa 4 pagini,, mai bine va duceti sa vorbiti cu un avocat, poate e mai priceput sa va faca sa intelegeti.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Cui revine apartamentul in situatia asta simpla? Selena1 Selena1 Buna ziua, Sunt necasatorita si am ceva bani in banca. Prietenul meu a luat prin PRIMA casa un apartament singur proprietar in acte. Vrem sa ne casatorim ... (vezi toată discuția)
Succesiune notariala gemina gemina buna seara! am o intrebare pt. dvs.In 1999 am dat niste bani socrului meu pt. care am facut o chitanta la notar in care el ne da jumatate de casa in contul ... (vezi toată discuția)
Constructie duplex elinuta elinuta doresc sa incep constructia unui duplex cu un prieten. Terenul l-am cumparat impreuna , dar pentru ca el a facut credit ipotecar doar el apare in acte. Ce mai ... (vezi toată discuția)