avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte notar, bani imprumutati.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte notar, bani imprumutati.

Avem urmatoarea situatie: mama decedata, facuta succesiune dupa mama, ramasi proprietari eu, sora mea si tatal meu, tata decedat, facuta succesiunea dupa tata, sora mea mea renunta la succesiune in favoarea mea, imi vinde parte ei de proprietate ramasa dupa succesiunea mamei si imi vinde partea ei de mostenire ramasa dupa moartea tatalui cu contract de vanzare cumparare.. Se fac actele pe numele meu, banii pentru plata actelor si pentru partea ei de mostenire la care a renuntat i-a platit cel cu care stau impreuna de foarte mult timp fara a fi casatoriti si care acum vrea sa isi faca acte pe jumatate din casa pentru a fi sigur ca-si recupereza banii de la fiica mea in cazul decesului meu. Mie nu mi se pare corect sa ii fac acte pe jumatate de casa dar ca orice discutie legata de bani este foarte greu de luat o decizie fiindca el are parerea lui la care nu e dispus sa renunte iar mie mi se pare ca nu este corecta aceasta hotarare. Va rog frumos, ajutati-ma, spuneti-mi care e cea mai buna solutie, cum e mai bine sa fac! Ce ma sfatuiti sa fac, cum sa fac actele la notar pentru a fi el sigur ca-si va recupera banii? Avand in vedere situatia prezentata credeti ca e corect sa vrea sa isi faca acte pe jumatate de casa? Gresesc eu, greseste el, cum sa rezolvam aceasta situatie?
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2021
georgetteivonna, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:43, 29 Ianuarie 2021
Ultimele doua raspunsuri ma sfatuiesc sa incheiem un contract de vanzare cumparare in rate sau un contract de dare in plata. In cazul contractului de vanzare cumparare trebuie specificat ca ii vand 1/2 de apartament sau ii pot vinde o cota parte in care sa specific cuantumul datoriei? Care ar fi costurile, ce inseamna si ce implica un contract de dare in plata? Devine proprietar pe 1/2 din casa in urma acestui contract de dare in plata? In cazul unei eventuale ruperi a relatiei ce repercursiuni ar avea asupra mea aceste acte?
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2021
georgetteivonna, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu doamna, vedeti cat inseamna suma pe care v-a dat-o raportat la tot apartamentul. V-am mai intrebat cat reprezinta aceasta suma. Cota poate fi si mai mica de jumatate, ii dati de cati bani v-a dat.
contractul de dare in plata costa la fel ca cel de vanzare.
decat sa faceti contract de vanzare cu plata in rate, faceti contract de imprumut in rate, si ii dati banii in rate si scapati de belea.

daca ii dati o cota de proprietate si va despartiti, ramane proprietar si prin partaj, se poate sa aveti surpriza ca instanta sa ii atri buie lui casa si sa va dea bani pt cota dvs.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
Darea în plată este un contract şi mijloc de stingere a obligaţiilor prin acceptarea de către creditor, la propunerea debitorului, de a primi o altă prestaţie în locul celei pe care debitorul era obligat iniţial să o execute. Aşadar, darea în plată se poate face numai cu consimţământul creditorului, el neputând fi ţinut să primească un alt lucru decât cel ce i se datorează, chiar atunci când valoarea lucrului oferit este egală sau mai mare [art. 1492 alin. (1) Noul Cod Civil]. Pe de altă parte, darea în plată reprezintă un act de dispoziţie menit să asigure o plată. Pentru ca nu aveti bani sa-i dati sotului inapoi pentru suma platita surorii pentru jumatatea ei de propietate ii oferiti ca garantie a platii locuinta respectiva in cota de 1/2 sau intr-o cota stabilita de comun acord intre parti.Ca sa faceti un contract de imprumut in care debitorul sinteti dvs. si creditorul sotul ar trebui sa fie contract de imprumut cu garantie imobiliara.Care de altfel seamana foarte mult ca efecte , cu contractul de dare in plata cu exceptia ca ratele se platesc lunar nu dintr-o data totul.Daca accepta contractul de imprumut cu garantie imobiliara , da ar fi o solutie mai buna , intr.un fel cu conditia ca rata sa fie suportabila pentru dvs. si sa fie de acord cu inceheierea acestuia.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Zau daca pricep de ce va bateti atatea cuie in cap cand e atat de simplu. V-a dat niste bani si cu ajutorul acestor bani ati dobandit o parte de casa. Doar ca nu aveti un act incheiat. In rest este clar o v/c. Ca nu vreti dvs sa incheiati actul, e alta poveste. Va repet in ciuda a tot ce s-a scris aici ca NU exista solutie perfecta. Ori incheiati un act de vanzare prin care ii transferati dreptul de proprietate contra sumei care deja vi s-a dat (dati in plata), ori ii dati un drept de abitatie viager ori ii faceti testament. In nici unul din cazuri, nici daca dupa vanzare el face testament fiicei dvs. (inteleg ca nu are copii el) ceea ce ar fi cat de cat acoperitor (desi cum il face asa il poate si desface si nici sa nu stiti), tot nu sunteti sigura 100% ca la finalul finalurilor partea lui de casa va ramane fiicei dvs. In cazul dreptului de abitatie va legati la cap cu un colocatar pe viata. In cazul in care ii faceti testament si decedati inaintea lui, si el poate, la randul sau sa faca testament catre un tert (nu catre fiica dvs.) si atunci incurcati mai rau lucrurile.
Dvs. vreti o solutie de "cum sa nu ii dau dar sa para ca i-am dat". Nu exista.

georgetteivonna a scris:

Ultimele doua raspunsuri ma sfatuiesc sa incheiem un contract de vanzare cumparare in rate sau un contract de dare in plata. In cazul contractului de vanzare cumparare trebuie specificat ca ii vand 1/2 de apartament sau ii pot vinde o cota parte in care sa specific cuantumul datoriei? Care ar fi costurile, ce inseamna si ce implica un contract de dare in plata? Devine proprietar pe 1/2 din casa in urma acestui contract de dare in plata? In cazul unei eventuale ruperi a relatiei ce repercursiuni ar avea asupra mea aceste acte?



Florin Cornea a scris:

Darea în plată este un contract şi mijloc de stingere a obligaţiilor prin acceptarea de către creditor, la propunerea debitorului, de a primi o altă prestaţie în locul celei pe care debitorul era obligat iniţial să o execute. Aşadar, darea în plată se poate face numai cu consimţământul creditorului, el neputând fi ţinut să primească un alt lucru decât cel ce i se datorează, chiar atunci când valoarea lucrului oferit este egală sau mai mare [art. 1492 alin. (1) Noul Cod Civil].




nu stiu daca ati prins subiectul de la inceput, dar exact asta vrea pt banii aia, parte din casa.

Alte discuții în legătură

Cui revine apartamentul in situatia asta simpla? Selena1 Selena1 Buna ziua, Sunt necasatorita si am ceva bani in banca. Prietenul meu a luat prin PRIMA casa un apartament singur proprietar in acte. Vrem sa ne casatorim ... (vezi toată discuția)
Succesiune notariala gemina gemina buna seara! am o intrebare pt. dvs.In 1999 am dat niste bani socrului meu pt. care am facut o chitanta la notar in care el ne da jumatate de casa in contul ... (vezi toată discuția)
Constructie duplex elinuta elinuta doresc sa incep constructia unui duplex cu un prieten. Terenul l-am cumparat impreuna , dar pentru ca el a facut credit ipotecar doar el apare in acte. Ce mai ... (vezi toată discuția)