avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte notar, bani imprumutati.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte notar, bani imprumutati.

Avem urmatoarea situatie: mama decedata, facuta succesiune dupa mama, ramasi proprietari eu, sora mea si tatal meu, tata decedat, facuta succesiunea dupa tata, sora mea mea renunta la succesiune in favoarea mea, imi vinde parte ei de proprietate ramasa dupa succesiunea mamei si imi vinde partea ei de mostenire ramasa dupa moartea tatalui cu contract de vanzare cumparare.. Se fac actele pe numele meu, banii pentru plata actelor si pentru partea ei de mostenire la care a renuntat i-a platit cel cu care stau impreuna de foarte mult timp fara a fi casatoriti si care acum vrea sa isi faca acte pe jumatate din casa pentru a fi sigur ca-si recupereza banii de la fiica mea in cazul decesului meu. Mie nu mi se pare corect sa ii fac acte pe jumatate de casa dar ca orice discutie legata de bani este foarte greu de luat o decizie fiindca el are parerea lui la care nu e dispus sa renunte iar mie mi se pare ca nu este corecta aceasta hotarare. Va rog frumos, ajutati-ma, spuneti-mi care e cea mai buna solutie, cum e mai bine sa fac! Ce ma sfatuiti sa fac, cum sa fac actele la notar pentru a fi el sigur ca-si va recupera banii? Avand in vedere situatia prezentata credeti ca e corect sa vrea sa isi faca acte pe jumatate de casa? Gresesc eu, greseste el, cum sa rezolvam aceasta situatie?
Ultima modificare: Luni, 11 Ianuarie 2021
georgetteivonna, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:43, 29 Ianuarie 2021
Multumesc. Am fost amandoi la notar si i-am explicat situatia, i-am spus asa cum v-am spus si dvs si notarul m-a sfatuit sa facem contract de vanzare cumparare pe 1/2 din apartament, actele ne costa 2000 de RON, el trebuie sa faca dovada ca a virat in contul meu 20.000 de euro pe care sa ii restitui eu lui dupa incheierea actelor. Cand am intrebat daca nu exista si alta posibilitate, sa facem alt fel de acte care sa nu coste atat de mult, sa dau eu o declaratie prin care sa recunosc aceasta datorie sau sa ne sfatuiasca ce e mai bine sa facem mi-a spus ca doar contract de vanzare cumparare si ne asteapta cand ne hotaram.

gi-jane2 a scris:

deci... nicidecum banii pe care vi i-a dat nu reprezinta 1/2 din apartament.
sunati la o agentie imobiliara sau caiutati pe internet sa vedeti cam cat ar face un ap de 3 camere in bucuresti in zona dvs, si vedeti cat ar reprezenta cei 25 mii. poate fi vb de un sfert sau 1/3...
nu va grabiti sa ii dati drept de proprietate sau de sedere.
mai bine semnati un contract de imprumut cu plata in rate si ii dati banii inapoi.

ati mai zis asta si ieri.
si e treaba dvs mai departe ce faceti, ca vad ca tot insistati sa ii vindeti jumatate din aparatament, dar ar fi mai bine ca pana sa faceti o prostie, sa mergeti la un avocat .
Multumesc.

gi-jane2 a scris:

ati mai zis asta si ieri.
si e treaba dvs mai departe ce faceti, ca vad ca tot insistati sa ii vindeti jumatate din aparatament, dar ar fi mai bine ca pana sa faceti o prostie, sa mergeti la un avocat .


Asta inseamna sa recunoasca aceasta suma cu titlu de imprumut si e posibil sa ii ceara dobanda dupa ceea ce nu ar fi foarte vesel.
Este posibil sa existe niste frictiuni intre cei doi si domnul sa se teama pentru siguranta zilei de maine. Posibil sa fie lucruri pe care doamna nu le spune. Altfel nu vad de ce dupa atatia ani de convietuire (ca inteleg ca nu-s tocmai tineri) sa se ajunga la asemenea discutii. In fine, nu ca n-ar conta chestiunea morala dar se pare ca in speta nimeni nu tine cont de ea. Si nu stim daca la momentul la care a dat banii domnul nu a avut o discutie cu privire la o parte din casa ... ca la cum se zgarcesc la 2000 de lei pt acte acum e posibil sa o fi facut si atunci.

gi-jane2 a scris:

deocamdata nu a incheiat nimeni niciun act, omul a dat niste bani pe care femeia credea ca ii primeste asa, pur si simplu pt ca traiesc impreuna si se gospodaresc impreuna si pretentiile au venit ulterior.
si daca ar fi dupa mine, daca e vb ca vrea parte din casa, nu i-as da nimic, as face rost de bani, as vinde parte familiei mele sau as imprumuta la banca si i-as da banii inapoi si la revedere. De ce ? tocami pt ca a dat banii fara sa zica ca vrea casa.


Pe notar il intereseaza ca pretul sa fie serios ca sa poata taxa la valoare si sa nu iasa in pierdere.Va sugerat chiar el ca 20000 de euro ar fi un pret acceptabil ca reprezentind echivalentul a 1/2 din apartament.Pe notar nu-l intereseaza cit stabiliti dvs. avansul la contractul de v-c fiindca taxarea nu se face la avans ci la suma intreaga de 20000 euro.De aceea am zis orientativ ca poate fi 10% dar si mai putin.

georgetteivonna a scris:

Este vorba de 25.ooo de euro pe care i-a platit pentru acte si plata partii de mostenire a surorii mele. Cum ar trebui intocmite actele de catre notar in cazul unui contract de vanzare cumparare in rate pentru a fi corecte si care ar fi suma minima pe care ar accepta-o notarul ca fiind corecta pentru perfectarea actelor si reprezentand prima rata ? 25ooo de euro reprezinta 1/2 dintr-un apartament de 3 camere in Bucuresti?

Alte discuții în legătură

Succesiune notariala gemina gemina buna seara! am o intrebare pt. dvs.In 1999 am dat niste bani socrului meu pt. care am facut o chitanta la notar in care el ne da jumatate de casa in contul ... (vezi toată discuția)
Constructie duplex elinuta elinuta doresc sa incep constructia unui duplex cu un prieten. Terenul l-am cumparat impreuna , dar pentru ca el a facut credit ipotecar doar el apare in acte. Ce mai ... (vezi toată discuția)
Proba de donatie GAGIU1982 GAGIU1982 Buna dimineata, am si eu o mica problema. Vreau sa-i dau o suma de bani baiatului meu dar nu cu act de donatie. Alta solutie care ar mai fi ? Mentionez ca ... (vezi toată discuția)