Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi

Specialiștii de la Deloitte România, Reff & Asociații, Radu Opriș, Biriș Goran și R&R Partners vin la Conferința avocatnet.ro să clarifice probleme des întâlnite în cadrul departamentelor de HR & salarizare ale oricărei companii. Rezervă loc și participă!

Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Te poate legitima un polițist local fără a-ți ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Te poate legitima un polițist local fără a-ți prezenta motivul legitimării?

Salut,

Am surprins un polițist local încercând să amendeze un băiat de la cargus care cică n-ar fi avut voie să livreze în acel interval orar și i-am spus să-și ia un job adevărat și să-i lase pe oameni în pace. Polițistul s-a enervat și mi-a cerut să mă legitimez iar eu am refuzat de 3 ori susținând că nu i-am dat niciun motiv să mă legitimeze. Azi am primit amenda și procesul verbal prin poștă. Amenda e pentru că aș fi refuzat să mă legitimez (deși m-am legitimat până la urmă) iar ca și contravenție este invocată legea 61/1991, art. 2 pct.31 (atât am reușit să identific, e scris destul de ilizibil).
Ce vreau să vă întreb este dacă poliția are dreptul de a te legitima fără a-ți oferi vreun motiv, acest motiv (descrierea faptelor) neexistând nici măcar în procesul verbal. Am vreo șansă să câștig contestația amenzii? Și oare ce lege aș putea invoca în apărarea mea? Nu de alta, dar mi se pare un abuz flagrant de autoritate.

Mulțumesc
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gresit.Politistul nu are dreptul sa te legitimeze fara sa-ti spuna motivul.Drepturile și obligațiile polițistului local
Art. 20. -
(1) În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, polițistul local are următoarele drepturi principale:

a) să efectueze control preventiv asupra persoanei și/sau bagajului acesteia în următoarele situații: există indicii clare că s-a săvârșit, se săvârșește sau se pregătește săvârșirea unei infracțiuni sau persoana participă la manifestări publice organizate în locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanțe periculoase;g) să legitimeze și să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispozițiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală.

hotumattua a scris:

E bine dacă vă adresați instanței; s-ar putea ca acolo lucrurile să se lămurească și să vă treziți chiar cu o amendaă penală și deci cu cazier.


Nu se pune problema de amenda penala dar s-ar putea ca instanta sa aprecieze ca va faceti vinovat de tulburarea ordinii publice.

Procesul verbal a fost intocmit in prezenta dumneavoastra? Ati refuzat sa il semnati? Este facuta mentiune despre aceasta? Este semnat de vre-un martor?
Ultima modificare: Marți, 30 Martie 2021
vasi2007, utilizator
Am inteles dar nu se specifica nimic in procesul verbal de tulburarea ordinii publice.
E foarte bizar scris pentru ca nu consemneaza nicio infractiune care sa necesite legitimarea.
Procesul verbal l-a facut la patru zile dupa si l-am primit la posta intr-o scrisoare recomandata.

Alte discuții în legătură

Te poate legitima un polițist local fără a-ți prezenta motivul legitimării? Stelee Stelee Salut, Am surprins un polițist local încercând să amendeze un băiat de la cargus care cică n-ar fi avut voie să livreze în acel interval orar și ... (vezi toată discuția)
Legitimarea la domiciliu de catre politie pongonel pongonel Au sunat la interfon 2 politisti pe care din prima i-am intrebat care este motivul contactului. Nu au dorit sa precizeze insistau ca sunt politisti . La usa ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera, posibilitate de anulare, posibil abuz din partea agentilor alexim_mihai alexim_mihai Buna ziua! Astazi am fost oprit in trafic de un logan al politiei rutiere . Agentul a venit la mine fara sa fie cu toata uniforma ( fara cascheta) spunând un ... (vezi toată discuția)