avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Te poate legitima un polițist local fără a-ți ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Te poate legitima un polițist local fără a-ți prezenta motivul legitimării?

Salut,

Am surprins un polițist local încercând să amendeze un băiat de la cargus care cică n-ar fi avut voie să livreze în acel interval orar și i-am spus să-și ia un job adevărat și să-i lase pe oameni în pace. Polițistul s-a enervat și mi-a cerut să mă legitimez iar eu am refuzat de 3 ori susținând că nu i-am dat niciun motiv să mă legitimeze. Azi am primit amenda și procesul verbal prin poștă. Amenda e pentru că aș fi refuzat să mă legitimez (deși m-am legitimat până la urmă) iar ca și contravenție este invocată legea 61/1991, art. 2 pct.31 (atât am reușit să identific, e scris destul de ilizibil).
Ce vreau să vă întreb este dacă poliția are dreptul de a te legitima fără a-ți oferi vreun motiv, acest motiv (descrierea faptelor) neexistând nici măcar în procesul verbal. Am vreo șansă să câștig contestația amenzii? Și oare ce lege aș putea invoca în apărarea mea? Nu de alta, dar mi se pare un abuz flagrant de autoritate.

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Stelee , utilizator 14:45, 7 Septembrie 2022
Am câștigat procesul. Un polițist nu te poate legitima fără temei.
Vrei să ne dai linkul cu sentința? Ce înseamnă "ai câștigat", ai o sentință definitivă?

Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2021
Manuela Rășină, administrator
07.07.2021
Ora estimata: 08:00
Complet: Complet C17-NCPC

Tip solutie: Admite plângerea
Solutia pe scurt: Admite plângerea contravenţională formulată de petentul M.S., CNP . domiciliat în . judeţul Cluj, în contradictoriu cu intimatul M. C.-N.-D. GE. P. L., cu sediul în. Anulează procesul-verbal de contravenţie seria PL nr. 0355619 încheiat de către intimat la data de 22.03.2021. Exonerează petentul de la plata amenzii contravenţionale în cuantum de 1000 lei. Dispune restituirea către petent a sumei de 250 lei achitată cu titlu de amendă conform chitanţei seria 54984 nr. 5288737 din data de 23.06.2021. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel va fi depusă la Judecătoria Cluj-Napoca, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată azi, 07.07.2021, prin punerea soluţiei la îndemâna părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Document: Hotarâre 4883/2021 07.07.2021

Politia n-a mai facut apel.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Felicitări. Era, în mod evident, un abuz.
Da. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Te poate legitima un polițist local fără a-ți prezenta motivul legitimării? Stelee Stelee Salut, Am surprins un polițist local încercând să amendeze un băiat de la cargus care cică n-ar fi avut voie să livreze în acel interval orar și ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera, posibilitate de anulare, posibil abuz din partea agentilor alexim_mihai alexim_mihai Buna ziua! Astazi am fost oprit in trafic de un logan al politiei rutiere . Agentul a venit la mine fara sa fie cu toata uniforma ( fara cascheta) spunând un ... (vezi toată discuția)