avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Te poate legitima un polițist local fără a-ți ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Te poate legitima un polițist local fără a-ți prezenta motivul legitimării?

Salut,

Am surprins un polițist local încercând să amendeze un băiat de la cargus care cică n-ar fi avut voie să livreze în acel interval orar și i-am spus să-și ia un job adevărat și să-i lase pe oameni în pace. Polițistul s-a enervat și mi-a cerut să mă legitimez iar eu am refuzat de 3 ori susținând că nu i-am dat niciun motiv să mă legitimeze. Azi am primit amenda și procesul verbal prin poștă. Amenda e pentru că aș fi refuzat să mă legitimez (deși m-am legitimat până la urmă) iar ca și contravenție este invocată legea 61/1991, art. 2 pct.31 (atât am reușit să identific, e scris destul de ilizibil).
Ce vreau să vă întreb este dacă poliția are dreptul de a te legitima fără a-ți oferi vreun motiv, acest motiv (descrierea faptelor) neexistând nici măcar în procesul verbal. Am vreo șansă să câștig contestația amenzii? Și oare ce lege aș putea invoca în apărarea mea? Nu de alta, dar mi se pare un abuz flagrant de autoritate.

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Stelee , utilizator 14:45, 7 Septembrie 2022
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, este corect! Cât timp există infractori avem nevoie de oameni ai legii, fie ei chiar și polițiști locali.
da, dar o amendă nu se dă așa, fără nicio bază legală, pentru că te-ai simțit jignit. Până la urmă și polițistul m-a făcut nesimțit și nu a avut o atitudine profesionistă. Eu nu am încercat să împiedic activitatea polițiștilor. Îmi părea rău de bietul băiat de la cargus care lucrează pe un salariu f mic și care ar fi primit cel mai probabil o amendă grasă, cum am primit și eu de altfel. Asta din partea unui polițist analfabet (p.v. e scris cu greșeli).
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din ce imi amintesc, pentru legitimare trebuie sa existe indicii temeinice, temeinic dupa dex si nu dupa ce intelege politistul, din ce relatati eu va sfatuiesc sa-i faceti o plangere penala pentru fals intelectual, 321 cod penal plus abuz in serviciu 297c.p.. Nu platiti amenda, va constituiti parte civila si ii cereti daune.
Ultima modificare: Vineri, 2 Aprilie 2021
PanaMea, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util


Cornel Vasile a scris:

În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul local are dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală.

Si cu incadrarea asta interpretabila pot legitima pe oricine, oricand, ca vor ei.
Corect dar trebuie sa mentioneze in procesul verbal fapta ilegala sau fapta ilegala pentru care ma suspecteaza. In plus trebuie sa-mi aduca la cunostina motivul legitimarii in momentul in care o face. N-a facut niciuna din astea doua politistul.

Alte discuții în legătură

Te poate legitima un polițist local fără a-ți prezenta motivul legitimării? Stelee Stelee Salut, Am surprins un polițist local încercând să amendeze un băiat de la cargus care cică n-ar fi avut voie să livreze în acel interval orar și ... (vezi toată discuția)
Amenda rutiera, posibilitate de anulare, posibil abuz din partea agentilor alexim_mihai alexim_mihai Buna ziua! Astazi am fost oprit in trafic de un logan al politiei rutiere . Agentul a venit la mine fara sa fie cu toata uniforma ( fara cascheta) spunând un ... (vezi toată discuția)