avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua Ma intereseaza daca in momentul cand doresc ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua Ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar ...

Buna ziua Ma intereseaza daca in momentul cand doresc sa cumpar un apartament sunt restrictionata la a i da doar 10000 euro vanzatorului in mana si restul prin transfer bancar.
Actele de vanzare se intocmesc inainte de transferul in cont a banilor sau dupa?
Vanzatorul trebuie sa-mi ofere un cont valid pe numele lui?
Exista un risc in momentul in care sunt transferati banii din contul meu in contul lui?
Va multumesc
Daca virati banii, conform sfatului de mai sus, fara sa aveti contractul semnat (si fara sa aveti macar un antecontract), vanzatorul poate bine mersi sa spuna ca el nu mai merge la notariat iar in situatia asta sunteti cu adevarat descoperita in sensul ca va trebui sa va judecati mult si bine cu vanzatorul ca sa va recuperati banii pentru ca, intr-adevar "O vânzare nu se poate anula decât în instanță și pentru motive bine întemeiate și prevăzute limitativ de lege" dar in acest caz vanzarea nu ar fi deja incheiata, deci nici nu ar fi nimic de "anulat".
Cel mai sigur este sa semnati intai contractul de vanzare in care sa se prevada un termen (de 1-2 zile) pentru plata pretului. In ceea ce priveste temerea vanzatorului, contractul poate sa prevada un pact comisoriu pentru neplata pretului in termenul stabilit, adica o modalitate de rezolutiune a contractului pentru neindeplinirea acestei obligatii. Contractul poate de asemenea sa specifice ca (pactul comisoriu va opera iar) vanzatorul va fi reintabulat ca proprietar in cartea funciara pe baza extrasului de cont care sa ateste necreditarea contului nr. XXX deschis la banca XXX cum suma de XXX pana cel mai tarziu la data de XXX. Deci temerea vanzatorului ar fi complet nefondata. Asta ca sa nu mai vorbim de posibilitatea notarii unei ipoteci legale asupra imobilului pentru garantarea indeplinirii obligatiei de plata a pretului.
Mergeti la notarul public la care doriti sa inchiati contractul si intrebati ce variante aveti.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Banii ajung efectiv in contul vanzatorului in cateva ore.
Orice tranzactie bancara poate fi anulata pe loc la cererea solicitantului.
Daca optati pentru varianta cu pact comisoriu (ceea ce nu are sens si nu v-o recomand, din moment ce dispuneti de intreaga suma, pe loc), va trebui ca vanzatorul sa dea ulterior o declaratie ca si-a incasat pretul.. Si la fel de bine, poate sa nu va mai raspunda la telefon sau sa nu mai dati de el, iar dvs sa ramaneti cu sarcina la Cartea Funciara.
Ca sa nu mai vorbesc de costurile declaratiei de primire a pretului si de tarifere pentru radiere, pe care va trebui sa le achitati tot dvs.
Vă mulțumesc!
Îmi puteți da detalii despre contul ESCROW,daca am zis bine?
Mi ați explicat foarte clar și e o situație în care chiar as fi descoperită,daca nu mi as lua masuri de precauție.

Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2021
milena2020, utilizator
Daca se opteaza pentru pact comisoriu si nu pentru notarea ipotecii legale, vanzatorul nu mai trebuie sa dea nici un fel de declaratie iar cumparatorul are in mana dovada achitarii pretului, avand inclusiv dreptul de a se adresa bancii vanzatorului pentru a o btine o confirmare scrisa a efectuarii platii.

Ati spus bine escrow. Contul escrow este un cont cu regim special, fiduciar, care se deschide la institutiile bancare care ofera aceasta facilitate. In acest cont se depune o suma de bani si se stabilesc anumite conditii in urma indeplinirii carora suma respectiva de bani va fi eliberata vanzatorului (beneficiar) sau (inapoi) cumparatorului (deponent). Pe langa costurile destul de mari aferente acestui cont, stabilirea si dovedirea conditiilor necesita studii de specialitate in opinia mea, deci nu v-as sfatui sa apelati la aceasta varianta.

Reiau toata povestea, pe scurt, in ceea ce priveste ordinea desfasurarii operatiunilor astfel incat si dvs si vanzatorul sa fiti protejati in egala masura: semnati contractul de vanzare care prevede plata intr-un anumit termen (daca sunt banci diferite, macar 2 zile) precum si un pact comisoriu (desfiintarea contractului) in cazul neplatii in termen cu posibilitatea vanzatorului de a se reintabula in cartea funciara ca proprietar pe baza extrasului de cont care sa ateste neefectuarea platii in termen (cu mentionarea expresa a numarului de cont, a sumei de bani si a termenului). Daca faceti plata, toate bune si frumoase, ordinul dvs de plata prezuma efectuarea platii iar daca doriti o dovada mai "clara" aveti dreptul de a merge la banca vanzatorului si sa cereti de acolo eliberarea unei adeverinte in acest sens (in baza art 1504 al 2 Cod Civil - o astfel de dovada v-ar putea fi necesara in cazul in care vindeti imobilul). Daca nu faceti plata, la termenul stabilit (eventual in ziua urmatoare) vanzatorul scoate un extras de cont care atesta ca nu a intrat suma de bani in contul sau, merge la notarul public si solicita ca extrasul de cont sa fie trimis la cartea funciara insotit de o cerere de intabulare a dreptului sau de proprietate in cartea funciara a imobilului, contractul fiind rezolutionat pe motiv de neplata. Nu vad care ar putea fi riscurile in acest caz, nimeni nu se poate "razgandi", nu se pune problema (ultra dubioasa) a anularii unei plati deja efectuate (cum se sugereaza mai sus ca ar fi posibil) si vanzatorul nu risca absolut nimic.

Vă mulțumesc frumos pentru răspunsul argumentat și care mă va ajuta cu siguranță când voi face o astfel de tranzacție!Voiam să întreb ce anume trebuie sa verific in momentul in care ajung la notar Actul de proprietate trebuie sa fie doar pe numele vânzătorului?Daca e căsătorit și el se prezintă singur nu am nevoie de un document din partea soției prin care e de acord?Sau alt membru al familiei?Vă mulțumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 8 Aprilie 2021
milena2020, utilizator

Alte discuții în legătură

Clauze in contract vanzare imobil privind transfer bancar iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune Buna ziua, am o intrebare privind transferul bancar si doresc sa stiu care este solutia ideala pentru vanzator si cumparator - eu fiind vanzatorul ... (vezi toată discuția)