avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firma radiata -art.5(3) din L314/2001 - cu proprietati ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firma radiata -art.5(3) din L314/2001 - cu proprietati imobile

Buna seara,

Am avut o firma la care am fost asociat, in 2002 firma a fost radiata (art.5(3) din L314/2001 ) -dar prin anul 1998 am cumparat un teren, terenul a fost cumparat pe firma.
Acum as vrea sa stiu ce proceduri trebuiesc urmate pentru a putea trece tereneul de pe firma (radiata) pe persoana fizica. In firma mai a mai fost un asociat. Impozitul nu a mai fost platit din 2000, din moment ce firma a fost radiata perioada din 2002 pana in 2009 voi plati impozit de persoana fizica sau juridica?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
dariux, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaiionescu56 , utilizator 15:23, 13 Decembrie 2012
Exact acelasi lucru voiam sa il spun si eu. NU inteleg ce e cu cei 10 ani. E adevarat ca in 10 ani se poate dobandi prin uzuapiune proprietatea unui imobilul tabular, pentru care exista jutul titlu, asa cum a mentionat si antevorbitorul meu. Insa aici nu vorbim de dreptul statului, ci de dreptul asociatului dupa lichidare si radiere. Astfel si parerea mea este ca nu exista nicio bariera de 10 ani, dincolo de care omul nu poate face nimic sa isi inregistreze dreptul de proprietate in cartea funciara, macar in limita cotei care i-ar fi revenit in urma lichidarii si radierii societatii.
Respecte,
alexandruflorea a scris:

Exact acelasi lucru voiam sa il spun si eu. NU inteleg ce e cu cei 10 ani. E adevarat ca in 10 ani se poate dobandi prin uzuapiune proprietatea unui imobilul tabular, pentru care exista jutul titlu, asa cum a mentionat si antevorbitorul meu. Insa aici nu vorbim de dreptul statului, ci de dreptul asociatului dupa lichidare si radiere. Astfel si parerea mea este ca nu exista nicio bariera de 10 ani, dincolo de care omul nu poate face nimic sa isi inregistreze dreptul de proprietate in cartea funciara, macar in limita cotei care i-ar fi revenit in urma lichidarii si radierii societatii.
Respecte,

Multumesc pentru raspuns.
Acelasi raspuns l-am primit oriunde am intrebat (administratia financiara, primarie, cadastru & intabulare ..cativa avotcati). nu are cum sa-mi ia statul terenul cat timp acest teren a fost cumparat cu contract de vanzare cumparare-prin notariat.
Acum sunt putin blocat la plata impozitului care nu a fost platit de 10-12 ani. Dupa ce voi achita impozitul o sa vad care este urmatorul pas.
Andreea Lisievici a scris:

Sper sa ne tineti la curent, daca nu ma insel e singurul caz de acest gen discutat pe forum si deci prezinta interes pentru destula lume. Mult succes!

din pacate nu este singurul caz; am debzatut si eu acest subiect, acum vre-o 9 luni pe acest forum, dar nu am reusit nici in ziua de azi sa termin. am avut o situatie asemanatoare, in care o societate cu 3 asociati,toti persoane straine, nemembre in UE, a fost radiata din oficiu, datorita nedepunerii bilantului la ORC. dizolvarea s-a produs in sept 2007, iar in dec 2008 radierea era deja facuta. etapa de lichidare a fost sarita,total. la sediul societatii nu mai era nimeni,societatea nu a mai avut activitate din 2004, din aceasta cauza nu am primit nimic, cu privire la radiere, etc, dar banuiesc ca s-au afisat, deci ei sunt in deplina legalitate, privind instiintarea procedurii. mentionez ca la data radierii, societatea nu avea nici o datorie la stat, la impozite si taxe, ba mai mult, dupa radiere, adica 2008 , si actualmente, 2010 , impozitul este in continuare achitat si incasat de primarie, pe PERSOANA JURIDICA (radiata).societatea avea in patrimoniu o constructie, si terenul aferent, plus curte si garaj, asa apare in extrasul de carte funciara. in incheierea de radiere, de la ORC, nu apare mentionat nimic, privitor la bunurile societatii, cu toate ca in ultimul bilant depus si inregistrat la ei, se evidentia acest lucru. din acest motiv, la notar, nu s-a putut face nici un act, privitor la transferul de proprietate. zic notar, pentru ca la cartea funciara, cand am fost si am explicat situatia in audienta la registratorul principal, mi-au cerut sa faca asociatii,o declaratie, in care sa hotarasca,ei fiind succesorii de drept in proprietatea cui cedeaza bunurile,ei fiind cetateni straini(nu din UE),nu pot dobandi teren.fac mentiunea, ca unul dintre asociati, este cetaten strain, cu rezidenta in Romania. la notar nu s-a facut nimic .motive : 1.societatea este radiata 2.in incheierea de radiere de la ORC nu apar specificate bunurile :closedtopic:
de curand am vorbit cu avocati, care m-au sfatuit totusi, sa deschidem un proces, in care unul din asociati sa dea in judecata pe ceilalti doi, pentru proprietate. dar este un proces costisitor, si nu stiu care sunt sansele ? sau daca aceasta este singura cale de rezolvare ,totusi? in speta,sunt cam aceleasi probleme cu domnul dariux,putin diferit, la cetatenia asociatilor, banuiesc. va multumesc, si poate in cele din urma, rezolvam impreuna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
manub, utilizator
Cred ca raspunsul in speta de fata poate fi dat prin coroborarea art. 7 din Legea 314/2001 "Art. 7. - În cazul în care bunurile imobile şi mobile din patrimoniul societăţilor comerciale prevăzute la art. 1 şi 6 nu au intrat în proprietatea altor persoane până la data dizolvării de drept ori în cadrul procedurii lichidării, sunt aplicabile, după data radierii societăţilor comerciale, dispoziţiile art. 477 din Codul civil. "
Coroborat cu art. 52 din Decret 31/1954 "ART. 52
Bunurile organizatiei cooperatiste sau ale organizatiei obstesti dizolvate, ramase dupa lichidare, vor primi destinatia aratata prin actul de infiintare prin statut sau prin hotarirea luata, cel mai tirziu la data dizolvarii, de organele chemate a o decide."
Apoi, mers la statut si observat ce prevede in acest caz.

Daca statutul prevede ca bun. trec in patrimoniul asociatilor, atunci transferul s-a facut de drept si nu mai este nevoie decat de o constatare a transferului dreptului de proprietate.

Daca statutul nu prevede nimic, abia atunci sunt incidente dispoz. art. 477 Cod civil.
Cu putin noroc, in acest din urma caz, avand in vedere ca are in posesie terenul iar statul nu si-a inscris dr de pr. in CF, poate invoca uzucapiunea scurta, just titlu fiind actul de societate. (ma rog, aici treb putina imaginatie in motivare dar si foarte greu).
manub a scris:
din pacate nu este singurul caz; am debzatut si eu acest subiect, acum vre-o 9 luni pe acest forum, dar nu am reusit nici in ziua de azi sa termin. am avut o situatie asemanatoare, in care o societate cu 3 asociati,toti persoane straine, nemembre in UE, a fost radiata din oficiu, datorita nedepunerii bilantului la ORC.

Deci din start nu vorbim de aceeasi situatie. In cazul specific al radierii pentru lipsa majorarii capitalului social la minimul prevazut de lege, avem o dispozitie speciala care pune probleme mari. Asta as vrea sa vad daca si cum se rezolva, mai ales ca, asa cum s-a aratat mai sus, a existat si o exceptie de neconstitutionalitate respinsa.
In cazul dvs sunt perfect aplicabile dispozitiile legii 31/1990, dar nu cred ca are rost sa discutam aici, o sa caut topicul dvs vechi.

jurefani a scris:

Cred ca raspunsul in speta de fata poate fi dat prin coroborarea art. 7 din Legea 314/2001 "Art. 7. - În cazul în care bunurile imobile şi mobile din patrimoniul societăţilor comerciale prevăzute la art. 1 şi 6 nu au intrat în proprietatea altor persoane până la data dizolvării de drept ori în cadrul procedurii lichidării, sunt aplicabile, după data radierii societăţilor comerciale, dispoziţiile art. 477 din Codul civil. "

Apoi, mers la statut si observat ce prevede in acest caz.

Daca statutul prevede ca bun. trec in patrimoniul asociatilor, atunci transferul s-a facut de drept si nu mai este nevoie decat de o constatare a transferului dreptului de proprietate.

Daca statutul nu prevede nimic, abia atunci sunt incidente dispoz. art. 477 Cod civil.

Nu vad cum ar putea actul constitutiv sa deroge de la o dispozitie imperativa cum este cea din legea 314...
Apoi, uzucapiunea scurta nu ar tine nici 2 secunde, dupa parerea mea nu are rost sa discutam despre ea. Actul constitutiv nu poate fi just titlu pentru simplul motiv ca bunul a fost cumparat prin contract de vanzare-cumparare si apoi expropriat, in sens larg, ca efect al legii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Art. 7 lg. 314/2001 - dizolvare sa ncsmihaela ncsmihaela Astept un sfat de la cei care s-au mai lovit de o astfel de problema. Apartament dobandit prin contract de vanzare-cumparare de SA, inainte de aparitia ... (vezi toată discuția)
Satutul imobilului dupa radierea de catre rc a srl cu asociat unic in 2002 pe l 341 cascatu cascatu RC a radiat societatile care nu au completat capitalul social in intervalul cerut de lege. tinand cont ca e vorba de srl cu asociat unic la acea data nu se ... (vezi toată discuția)
Bunuri societate radiata miruna.c miruna.c Societatea apare radiata : art.5(3) din L314/2001 (nemajorare capital din martie 2002. Ce se intampla cu bunurile societatii? Se considera bunuri ... (vezi toată discuția)