avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coloana separata de apa rece. Acord proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coloana separata de apa rece. Acord proprietari

Buna ziua. Situatia este:
- etajul 4 si 5 nu au presiune la apa rece
- proprietarii celor 2 apartamente (de pe o coloana de bloc) dorect sa traga o coloana separata de apa rece care sa deserveasca apartamentul de la etajul 4 si etajul 5. Din cauza de arhitectura (etajul 5 este mansarda adaugata), coloana separata va fi trasa pe casa scarii, intru-un colt si va fi mascata corespunzator.
- cheltuielile vor fi suportate doar de cele 2 apartamente
Intrebari:
- trebuie acceptul toturor proprietarilor din asociatie sau doar a celor de pe partea aceea de bloc (respecyiv, apartamentele de la parter, etajul1, etajul 2 si etajul 3)
- se poate "forta Asociatia" sa redimensioneze coloana actuala de apa rece care a fost redimensionata doar pana la etajul 1 de catre proprietarul ap. de la et.4 si apoi nu s-a mai primit acordul proprietarilor de mai sus pt deranj in locuinta? Fara proces in instanta?
Multumesc


silviu1975 a scris:

2.3 bari masurati de Aquatim la inainte de ceas la intrare in bloc.

Nu stiu exact unde e intrarea in bloc, presupun ca undeva la subsol, sub nivelul parterului. Prin urmare nu are cum sa ajunga presiune suficienta la etajul 4 (nu mai spun la 5) chiar daca se mareste diametrul tevii de alimentare, sa zicem la 32 mm. Exista pierderi de presiune datorate pierderii de presiune statice (cam 1,3- 1,5 bari) si pierderi de presiune dinamice, datorate caderii de presiune pe traseu, din diferite motive, legate de curgere. In total s-ar putea sa aveti cam 1,7 bari.

Ca sa puteti face fata, ar trebui sa aveti la intrare minim 3,5 bari. Eu locuiesc intr-un bloc de 4 etaje si presiunea la intrare e de 4 -4,5 bari. Cu ani in urma presiunea era mai mare, de 6 bari , dar s-a luat decizia de a se micsora pentru protectia magistralelor vechi. Blocurile mai inalte folosesc o pompa centrifuga in linie pentru marirea presiunii.

Nu stiu ce sa va recomand, dar furnizorul de apa va cam "fenteaza".
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in functie de zona, daca este numai de blocuri sau unde este cel mai apropiat punct de pompare/ridicare a presiunii....de obicei mai ridica presiunea la cerere...dar daca au refuzat asa in start, e posibil sa nu aiba posibilitatea

la blocurile vechi furnizorul a mostenit grupurile de pompare si le intretin iar la cele noi nu ii mai intereseaza.....trebuie sa iti pui singur sistem de ridicare a presiunii

si magistrale vechi si adaugat reductoare de presiune la casele din jur......ca daca le bagi 5-6 bari pe instalatie, le faci faci racordurile,sita
Este mult mai convenabil de instalat pompa de recirculat in subsol care sa asigure pe aceiasi instalatie presiunea necesara sa ajunga apa si la etajele superioare
A executa modificariel precizate este necesar de parcurs procedura speciala,cu proiect tehnic,autorizatie dee constructie,certificat de urbanism
Furnizorul de apa rece nu va fentează,va furați singuri caciula.Este logic dacă au fost doua țevi,una pentru apa rece și una pentru apa calda iar acum ce prepara apa calda alimentând centralele termice din coloana de apa rece aceasta sa nu facă fata unui consum dublu pentru care nu a fost dimensionata.Acum vreți ca prin o singura teava sa treacă ce se asigura înainte prin doua tevi?.Toti locatari ati făcut modificări la instalațiile comune ale blocului, e normal sa nu mai funcționeze.
Ultima modificare: Luni, 12 Iulie 2021
mitabiciclista, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@mitabiciclista
In blocul nostru nu s-a schimbat nici o teava si toti am trecut de la sistemul centralizat, cu furnizare separata de apa rece si calda, la cel cu centrale individuale.
Ce am explicat in mesajul anterior e fizica (relativ elementara). Puteti sa cautati pe net, 10 m inaltime fata de punctul de alimentare in bloc inseamna echivalentul a 1 bar pierdere de presiune statica, pentru pomparea fluidului la etajele superioare, pierderile de presiune dinamica sunt mult mai mici si variaza cu viteza fluidului (cu cit mai mare viteza de curgere, cu atit mai mare pierderea), cu rugozitatea conductei si cu tipul elementelor de restrictie pe traseu (coturi, robineti, etc).

Presiunea de 6 bari, initiala, a facut ca dupa un timp sa cedeze schimbatorul de caldura din centrala de la socurile de presiune temporare, cind se inchid consumatori (trecea de 8 bari, la cit era garantat schimbatorul). Mi-am montat pe linia de alimentare catre centrala un regulator individual, pe care, coincidenta cu acest subiect :) , l-am reglat la 2,3 bari. E cam la limita, atunci cind functioneaza si masina de spalat (pe aceeasi linie de apa rece cu centrala), cineva face dus in baie si o alta persoana are treaba cu spalatul vaselor la bucatarie.

O pompa monoetajata in linie se poate cumpara si monta de catre orice utilizator, nu trebuie nici o autorizare, ma tem insa ca e cam scumpa, cred ca minim 2000 RON. Grundfos e unul dintre producatorii de marca.

Alte discuții în legătură

Aș putea constrânge cumva asociația de proprietari ca să-mi schimbe țeava de apă pe tronson? stau la etajul 9/10 și, din păcate, presiunea apei este catastrofală weekman weekman Bună ziua! Cum aș putea cumva să constrâng asociația de proprietari să - mi schimbe țeava de apă pe tronson. Stau la etajul 9/10 și din păcate ... (vezi toată discuția)
Problema condominiu apafaian apafaian Buna ziua. Locuiesc in Timisoara intr-un bloc de 20 apartamente.Stau la parter intr-o garsoniera. Am ramas in acest bloc 2 apartamente care suntem legati la ... (vezi toată discuția)
Apa calda ultimul etaj _adi_ _adi_ As dori sa aflu parerile dumneavoastra despre posibilitatile tehnice de rezolvare a problemei apei calde la etajele superioare avand in vedere ca pentru a avea ... (vezi toată discuția)