avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coloana separata de apa rece. Acord proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coloana separata de apa rece. Acord proprietari

Buna ziua. Situatia este:
- etajul 4 si 5 nu au presiune la apa rece
- proprietarii celor 2 apartamente (de pe o coloana de bloc) dorect sa traga o coloana separata de apa rece care sa deserveasca apartamentul de la etajul 4 si etajul 5. Din cauza de arhitectura (etajul 5 este mansarda adaugata), coloana separata va fi trasa pe casa scarii, intru-un colt si va fi mascata corespunzator.
- cheltuielile vor fi suportate doar de cele 2 apartamente
Intrebari:
- trebuie acceptul toturor proprietarilor din asociatie sau doar a celor de pe partea aceea de bloc (respecyiv, apartamentele de la parter, etajul1, etajul 2 si etajul 3)
- se poate "forta Asociatia" sa redimensioneze coloana actuala de apa rece care a fost redimensionata doar pana la etajul 1 de catre proprietarul ap. de la et.4 si apoi nu s-a mai primit acordul proprietarilor de mai sus pt deranj in locuinta? Fara proces in instanta?
Multumesc
Dacă la coloana de apa rece de la baie nu sunt probleme înseamnă ca furnizorul asigura serviciul.Unde s-au făcut modificări la instalatia interioara prin racordării suplimentare (5 centrale) este doar problema celor care au făcut asta.Ne furam singuri caciula și cautam vinovati în alta parte.Utilizatorul a precizat ca locatarii nu vor deranj în casa și au făcut ce e mai comod fara sa se gândească la efectele produse.Si la intalatia interioara de gaz dacă vrei sa modifici si sa treci de la un foc la trei focuri trebuie redimensionata conducta și trecut la un diametru mai mare.E logic.Grosimea contează.
Ultima modificare: Duminică, 18 Iulie 2021
mitabiciclista, utilizator
Grosimea o fi contând, dar în alte... situații.

Aici e vorba de o pierdere foarte mare de presiune statică, pe care nu ai cum s-o elimini chiar de pui conducta de 110 mm în diametru. E fizica de școala generală, ce naiba!

Furnizorul de apă are la intrare 2,3 bari, dacă eu mă "ridic" de la subsol, pina la înălțimea de 1 m cit e situat bateria la chiuveta etaj 4 se pierde presiune pe o înălțime de măcar 15 m, adică echivalentul a 1,5 bari. Nu mai insistați, mai bine studiati!
Despre exemplele date aveti ceva de spus ?Le puteți combate cu ceva argumente?Nu prea va interesează argumentele logice.Nu poți folosi o conducta cu diametru mic pt a transporta orice debite , oricât de mari,nici în cazul apei,nici în cazul gazului,nici în domeniul electricității(ar fi ideal sa se poată,ar fosi toti conducte de 1/2"pentru branșamentul unui bloc cu 300 apartamente,sau în domeniul electricității cu secțiuni de 1,5 mm2 ,pentru orice,dar fizica spune ca nu se poate)Aveti multa determinare,puține argumente.
N-am văzut nici un exemplu. Nu știu ce sa combat, atât timp cât nu-mi expuneți un calcul hidraulic.

Încercați prima data sa înțelegeți ce v-am prezentat. Cu asta ma ocup, dimensionez tot felul de elemente de restricție. Însă, în cazul pierderii de presiune statică, datorată înălțimii, lucrurile sunt extrem de simple și clare. Spor la citit!

mitabiciclista a scris:

Despre exemplele date aveti ceva de spus ?Le puteți combate cu ceva argumente?Nu prea va interesează argumentele logice.Nu poți folosi o conducta cu diametru mic pt a transporta orice debite , oricât de mari,nici în cazul apei,nici în cazul gazului,nici în domeniul electricității(ar fi ideal sa se poată,ar fosi toti conducte de 1/2"pentru branșamentul unui bloc cu 300 apartamente,sau în domeniul electricității cu secțiuni de 1,5 mm2 ,pentru orice,dar fizica spune ca nu se poate)Aveti multa determinare,puține argumente.

latka, utilizator
Cifrele la puteți interpreta? În cazul dat conducta de apa rece de la bucatarie a fost dimensionata pt 5 spalatoare( doar apa rece).Acum ea trebuie sa asigure în plus 5 spălătoare bucatarie(apa calda
calda) și 5 lavoare la baie(apa calda
) deci cu 200% mai mult decât capacitatea proiectata.E ca și cum ai vrea sa umpli o cisterna de pompieri cu un furtun de gradina fata de un furtun de hidrant,chiar dacă sunt ambele racordate la aceeași rețea stradala cu aceeași presiune.Diametrul conteaza!

Alte discuții în legătură

Aș putea constrânge cumva asociația de proprietari ca să-mi schimbe țeava de apă pe tronson? stau la etajul 9/10 și, din păcate, presiunea apei este catastrofală weekman weekman Bună ziua! Cum aș putea cumva să constrâng asociația de proprietari să - mi schimbe țeava de apă pe tronson. Stau la etajul 9/10 și din păcate ... (vezi toată discuția)
Problema condominiu apafaian apafaian Buna ziua. Locuiesc in Timisoara intr-un bloc de 20 apartamente.Stau la parter intr-o garsoniera. Am ramas in acest bloc 2 apartamente care suntem legati la ... (vezi toată discuția)
Apa calda ultimul etaj _adi_ _adi_ As dori sa aflu parerile dumneavoastra despre posibilitatile tehnice de rezolvare a problemei apei calde la etajele superioare avand in vedere ca pentru a avea ... (vezi toată discuția)