avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ...

Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers cu inculpatul la care el de pe banda interioara(banda 1) a intrat direct on mine virand la dreapta eu deplasandu-ma pe banda 2 care sagetile indicau inainte sau dreapta.Politia ma scos pe mine vinovata ptr ca el a intrat primul in sensul girat precizand ca eu am intrat a 2 dar deja eram intrata de mult si ma aflam in sens g.Va rog sa ma ajutati cu un model de contestatie si daca am sanse sa castig in instanta.Tin sa precizez ca politia a tinut cu inculpatul si la favorizat si mai tin sa precizez ca se cunosteau dupa comportament lor ajutandul cu ce trbuia scris si pe mine ca femei cu copilul langa mine nu ma bagat de loc in seama

gi-jane2 a scris:

[ link extern ]
acuma m-am prins ca discutia e despre denumire in sine, eu zic ca e banda, dvs ziceti ca nu sunt benzi si ca marcajul e de ghidaj si nu de delimitare.

Conform codului rutier actual, dreptatea in privinta cazului de mers inainte, fata de cel care se "roteste" pe inel exterior e deocamdata de partea lui Tavi Pertea, datorita urmatorului articol si nu numai:
[ link extern ]
Articolul 107
(1) La intersecțiile prevăzute cu indicatoare și/sau cu marcaje pentru semnalizarea direcției de mers, conducătorii de vehicule trebuie să se încadreze pe benzile corespunzătoare direcției de mers voite cu cel puțin 50 m înainte de intersecție și sunt obligați să respecte semnificația indicatoarelor și marcajelor.
(2) La intersecțiile fără marcaje de delimitare a benzilor, conducătorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel puțin 50 m înainte de intersecție, următoarele poziții:
a) rândul de lângă bordura sau acostament, cei care vor să schimbe direcția de mers spre dreapta;
b) rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor, cei care vor să schimbe direcția de mers spre stânga. Când circulația se desfășoară pe drumuri cu sens unic, conducătorii de vehicule care intenționează să vireze la stânga sunt obligați să ocupe rândul de lângă bordura sau acostamentul din partea stânga;
c) oricare dintre rânduri, cei care vor să meargă înainte.

Legislatia de la noi acorda importanta si obliga sa-ti respecti iesirea preselectata, prin incadrare
Pe de alta parte, daca cei din inelul exterior ar fi prioritari dupa cum spune Th Pop, cei care vin de pe banda 2 s-ar bloca, ori sensul giratoriu e tocmai pentru a fluidiza traficul.

De fapt lipsesc din legislatia noastra niste reguli care sunt prezente in alte coduri rutiere, chiar in Europa:
1. La intrarea in sensul giratoriu, banda 1, cea de linga bordura sa fie doar pentru a face dreapta, prima iesire.
2. Pe celelalte benzi 2, 3 samd se circula dupa urmatoarea regula: fiecare preselecteaza cel putin banda 2, apoi 3 in functie pe ce iesire doreste sa paraseasca intersectia si imediat ce a trecut de prima iesire incepe sa faca manevra de schimbare a benzii spre exterior (daca situatia o permite), astfel incit sa ajunga inainte de iesire pe prima banda.

Astfel se fluidizeaza circulatia si nu se mai intilnesc vehicule de pe benzi concentrice, daca toti respecta regulile astfel stabilite.

In exemplul din cele doua videoclipuri masina verde nu avea ce sa caute pe inelul exterior (trebuia sa faca imediat dreapta), masina portocalie trecea dupa prima iesire pe banda 1 si iesea dupa aia pe inainte.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2022
latka, moderator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lumea nu prea stie sa circule in sensul giratoriu.
De aceea exista politisti care le explica acelora care nu stiu, dar din pacate le mai dau si cate o amenda !!!
In giratoriu se circula asa:
1. Cel de pe prima banda ( cea din interiorul giratoriului) circula "inainte" si la "stanga". Numai ca inainte este banda pe care se iese la prima iesire din giratoriu.
2. Cel de pe banda a doua ( cea din exteriorul giratoriului)) are obligatia sa iasa la prima iesire, altfel daca merge inainte atunci el patrunde pe banda celuilalt care este in interiorul giratoriului si trebuie sa-i dea prioritate..Daca vrea sa continue sa mearga inainte trebuie sa se incadreze pe prima banda.
3. Doamna initiatoare a topicului, daca era pe banda a doua( cea din exterior) atunci este vinovata de producerea accidentului si are slaba sanse sa castige in instanta, mai ales ca intervin si asiguratorii..
4. Ganditi-va ca doamna de pe banda din exteriorul giratoriului circula tot inainte. Atunci cel din interiorul giratoriului nu ar mai putea sa iasa in veci din sensul giratoriu:))
5. Circulati incet si cu prudenta!!!
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2022
hhs, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. La dreapta se iese pe prima iesire din giratoriu.
2.Nu scrie nicaieri in codul rutier ca e obligat sa iasa de pe inelul din exterior pe prima iesire. Banda 1 este pentru "inainte sau la dreapta".
3. Era pe prima banda, nu a doua si e banda de linga bordura, conform codului rutier :
Articolul 101 din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002
Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulație utilizată este ocupată, cu obligația de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.
3. Doamna nu e vinovata, intrucit cel de pe banda a doua, cea dinspre axul drumului, a virat la dreapta, probabil spre prima iesire.
4. Ne gindim doar ca d-nul in cauza nu a respectat regulile de circulatie. A intrat in sens de pe o banda care este pentru "inainte sau la stinga" si a facut dreapta.
5. Mai bine sa circulam invatind prima data regulile de circulatie.
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2022
latka, moderator
Pai se pare ca doamna a fost amendata. Deci ce a facut dansa este gresit dpdv al politistului! Iar in normele de aplicare ale OUG 195 scrie asa cum am zis eu . Am mai zis si la inceput ca lumea nu stie sa circule in sensul giratoriu, care e acelasi lucru ca orice alta intersectie si circulatia e putin diferita fata de circulatia in linie dreapta.( pe care ati detailat-o) Nu conteaza care e prima si care e a doua banda in acest caz . Important e acordarea de prioritate la schimbarea benzii. Si credeti sau nu doamna daca a fost pe banda din exteriorul sensului giratoriu si nu a l-a parasit la prima iesire atunci a trecut peste banda celuilalt. Celalat si-a pastrat banda de mers chiar daca dvs. credeti ca a luat-o la dreapta. O sa fiti surprins de acest lucru. Acum sa vedem ce va zice instanta
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2022
hhs, utilizator


hhs a scris:

Deci ce a facut dansa este gresit dpdv al politistului! Iar in normele de aplicare ale OUG 195 scrie asa cum am zis eu . Nu conteaza care e prima si care e a doua banda
Ce zice un politist nu inseamna ca e izvor de drept, iar dvs. nu ati spus ce scrie in normele de aplicare ale codului rutier ci pe dos. Si conteaza care e prima sau a doua banda, caci se numeroteaza dinspre bordura spre axul drumului.

.
Si credeti sau nu doamna daca a fost pe banda din exteriorul sensului giratoriu si nu a l-a parasit la prima iesire atunci a trecut peste banda celuilalt.

Cum sa treaca peste banda celuilalt !? Scrie clar ca a ramas pe banda din exterior, adica banda 1.si a fost lovita in usa din stinga fata, deci celalalt a parasit banda, virind dreapta. Banda 1 este pentru "inainte sau la dreapta", deci nu era obligata sa iasa la prima iesire.

Vedeti ca dvs. nu stiti cum se circula in sensul giratoriu ! Cititi inca o data codul rutier si normele de aplicare:
[ link extern ]
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Legislatie: iesirea dintr-un sens giratoriu stelian222 stelian222 Am si eu o nedumerire legata de incadrarea corecta pe benzi, atunci cand iesi dintr-o intersectie cu sens giratoriu sau chiar si dintr-o intersectie ... (vezi toată discuția)
Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu ... Iammaxim Iammaxim Giratoriu cu 4 benzi,săgeți clare pe jos ,primele 3 benzi obligatoriu înainte ultima la stânga.Incadrat pe banda 2 la ieșire am fost lovit în aripa ... (vezi toată discuția)