avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce pot face impotriva notarului partinitor .Buna ziua ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce pot face impotriva notarului partinitor .Buna ziua , am cumparat in luna decembrie un imobil situat in ...

Buna ziua , am cumparat in luna decembrie un imobil situat in alt judet , ne-am prezentat la notarul vanzatorului care ne-a arata actele :contractul de v-c , certificat energetic si planul de amplasament al imobilului , atat .la prezentarea casei mi-au spus ca este din caramida iar acum am constatat ca este din bca . in februarie i-am cerut prin email sa-mi dea actele care au stat la baza intocmirii contractului de v-c acestea fiindu-mi necesare la banca , mi-a raspuns ca daca solicita banca le v-a da . recunosc ca "m-am grabit". vanzatorul,notarul si agentul imobiliar au fost in cardasie . ce pot face acum ?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt convinsa ca nu este treaba notarului sa informeze cumparatorul din ce materiale este construit un imobil. Un cumparator interesat se informeaza singur, nu se bazeaza pe "vorbe" ori buna-credinta a vanzatorului...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule @gheorghiescu, notarul nu are competentele tehnice de a constata asemenea aspecte (materialele folosite, existenta unui proiect tehnic, corectitudinea calculelor structuristului, etc). Informarea primita de dumneavoastra de la notar a fost, cel mai probabil, informala (adica am povestit la o cafea). Era/este responsabilitatea dumneavoastra sa verificati asemenea aspecte.
Notarul verifica doar legalitatea actelor. Aveti o problema pe partea aia? E contestat dreptul de proprietate / de a vinde al vanzatorului, sau sunt alte probleme de genul acesta? Daca da, si daca notarul nu a depus toate diligentele necesare / nu a verifiicat toate actele necesare (de exemplu nu a solicitat extras de cf, si s-a bazat pe o declaratie pe proprie raspundere a vanzatorului - exagerez, ca sa subliniez situatii posibile) atunci e in culpa.

Mai departe, preluarea documentatiei tehnice e intre dumneavoastra si vanzator. Omul o sa va predea ce vrea si are:
- daca cereti cartea de imobil (proiectul de constructie) la un apartament facut pe vremea comunistilor, e foarte probabil sa nu il aiba
- daca cereti procesele verbale de receptie pentru lucrari ascunse de la dirigintele de santier si vanzatorul sa fi lucrat fara diriginte, e posibil sa va zica ca nu le are

Functie de perioada in care a fost facuta constructia, o parte din documentatia tehnica e posibil sa fie de gasit in arhiva primariei


Pana la urma, dincolo de frustrari (va inteleg, va simtiti inselat, luat de prost, si asta va genereaza niste frustrari enorme) dumneavoastra trebuie sa va hotarati si ce vreti:
- sa obtineti documentia tehnica
- sa reziliati contractul si sa ba primiti inapoi toti banii
- sa obtineti o reductiune a pretului
- etc.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu caut un tap ispasitor ci doresc sa gasesc o rezolvare


Și cu ce va rezolva dvs situația o reclamație impotriva notarului?
multumesc pt raspuns . de curand am o casa de vanzare si am mers cu potentialul cumparator la notar sa verifice actele . in dosar am toate actele + certificat de urbanism ,planurile topo din 1911 pana azi ,autorizatiile de constructie si extindere, autorizatie de depozitare materiale , hotarari judecatoresti,cartea imobilului,plamurile casei,contractele de vanzare ,actele de donatie etc , dosarul are aproximativ 10 cm grosime .de ce eu pot oferii transparenta totala iar in alta situatie altul vine cu 3 hartiute ? am sa vad ce pot face dupa ce vorbesc cu un avocat
Pentru ca totul tine de practica zonei respective.
Istoricul imobilului se poate regăsi și la Cartea Funciara.
Plus ca sunt regiuni unde nu exista acte de proprietate. Faptul ca dobanditorul nu pleacă acasă cu un braț de maculatura, nu înseamnă că actul încheiat este mai puțin legal.
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2022
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Casa noua construita pe amprenta casei vechi unika01 unika01 Buna ziua, Doresc sa achizitionez o casa. E noua, e la gri. Casa a fost construita intr-o zona necooperativizata (fara titlu de proprietatate), pe amprenta ... (vezi toată discuția)
Notarul este garant pentru actele inscrise in contract vanzare cumpărare? Ra'luca Ra'luca Bună ziua. Am cumpărat un imobil si, vânzătorul a prezentat la notar autorizație construcție-imobil din lemn, certificat fiscal-imobil din lemn, CADASTRU ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament vechi cu probleme rlv Epuree Epuree Buna ziua, Vreau sa cumpar pentru fiul meu un apartament receptionat prin proces verbal de predare-primire emis de Imobiliara RA - Sucursala Colentina la ... (vezi toată discuția)