avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! Am un proprietar care si-a facut modificari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Am un proprietar care si-a facut modificari la baie ...

Buna ziua! Am un propritar care si-a facut modificari la baie si imi curge mie apa in tavan . Am spart la mine si am vazut ca este de la el, de la inbinari ceva cred. Curge apa zici ca e fantana arteziana. Asociatia a zis ca nu are ce sa-i faca ca el stie legi si nu are nimeni ce sa-i faca. Proprietarul nu permite accesul in locuinta la nimeni si refuza sa repare. Ce este de facut in cazul asta? El zice ca are asigurare si nu il intereseaza,
Cel mai recent răspuns: stefan_ratza , utilizator 15:58, 20 Iunie 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
De la administrator am primit urmatoarele raspunsuri

"Unde scrie in legea aia ca e treaba asociatiei daca lui alande deasupra i se sparge furtunul in casa si inunda pe cel de dedesubt
Sau ca i se sparge scurgerea de la baie, la el in sapa?
Am incheiat discutia aici ca excede asociatiei
Chiar nu am nici timp si nici chef de astfel de discutii.. "


Conform legii 196/2018

Articolul 31 , alin 1
Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.

Articolul 31 , alin 2
În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.

Articolul 31, alin 3
Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.

Capitolul IX articolul 102
neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari.

Sectiunea 2 ,articoulul 30 ,alin 4
În cadrul proprietății individuale, proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu.

Sectiunea 2, articolul 30 ,alin 5
Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Latka
Nu stiu cine sunteti dar veniti numai in defavoarea mea, nu ma ajutati cu nimic ultil.

ART. 102
alin f si art h ce zic?
f
punerea în pericol de către proprietari a integrității structurale a condominiului sau a altor
proprietăți individuale, precum și a bunei funcționări a instalațiilor aferente acestora;
h
neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a
elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să
aducă prejudicii celorlalți proprietari.

Nu mai specifica de proprietate comuna!


Latka Asociatia nu are voie si nici obligatia sa se implice in probleme ce privesc litigii legate de proprietatea individuala. Art. 31 din legea 196/2018 se refera doar la probleme pe partea comuna.


Daca cititi bine art zice ca este voie sa se inspecteze, altfel de unde stiti ca nu este pe proprietate comuna?

Toate astea sunt reglementate prin lege si este obligatia asociatiei sa ia masuri.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2022
capy2008, utilizator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca citesc bine, cum nu o faceti dvs., sunt alte autoritati carora trebuie sa va adresati. Ia mai faceti o lectura a legii 196/2018 art. 102 si veti descoperi ca nu asociatiei trebuie sa va adresati, atunci cind vecinul si-a facut lucrari pe proprietatea individuala, care va afecteaza pe dvs.

Daca defectiunea este pe partea comuna, atunci este obligata asociatia sa inspecteze partea comuna din dreptul proprietatii sale individuale. Daca e asa, atunci faceti o reclamatie a Cex, catre primarie, conform art 102, alin 1 litera e, pentru neindeplinirea obligatiilor (art. 31). Amenda e de minim 2500RON.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La art 196/2018 trebuie sa stiu eu legile sau asociatia? Este legea asociatiei. Poate ma ajutati dumneavoastra sa vad unde scrie ca proprietarul trebuie sa faca demersuri in numele asociatiei care nu vrea sa respecte legea. Poate nu inteleg eu ceva.

latka a scris:

Daca citesc bine, cum nu o faceti dvs., sunt alte autoritati carora trebuie sa va adresati. Ia mai faceti o lectura a legii 196/2018 art. 102 si veti descoperi ca nu asociatiei trebuie sa va adresati, atunci cind vecinul si-a facut lucrari pe proprietatea individuala, care va afecteaza pe dvs.

Daca defectiunea este pe partea comuna, atunci este obligata asociatia sa inspecteze partea comuna din dreptul proprietatii sale individuale. Daca e asa, atunci faceti o reclamatie a Cex, catre primarie, conform art 102, alin 1 litera e, pentru neindeplinirea obligatiilor (art. 31). Amenda e de minim 2500RON.

1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce nu ați spus de la început că nu sunteți membru în asociație? Nasol, aveți multe obligații și foarte puține drepturi.

Autoritatea căreia trebuie să vă adresați, conform art. 102 /1/h pe care l-ați citat, e ISC. Scrie puțin mai jos.

Nu sunt "dușmanul" dvs. și nu v-am ironizat spunandu-va că cea mai buna metodă e să aveți o asigurare, îl vor lua avocații de la acea companie, la întrebări, pe vecinul de deasupra. Sau pe cei din Cex al asociației.

Pe care-i puteți lua și dvs. la scuturat, reclamandu-i la primărie, așa cum v-am menționat anterior. Asta dacă defectiunea e pe parte comună.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2022
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Perete spart pentru repararea tevii comune CristinaCIC CristinaCIC Buna ziua Daca intr-un bloc se sparge o teava comuna si instalatorul (mai mult sau mai putin competent) adus de administrator sparge peretele de la ... (vezi toată discuția)
Buna seara, ma confrunt cu o situatie aparent fara iesire. de ... ngg ngg Buna seara, Ma confrunt cu o situatie aparent fara iesire. De 2 saptamani avem inundatie in garsoniera aflata la parter de bloc cu 10 etaje la nivelul unei ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinii într-un imobil ! buna tuturor, ma confrunt ... AndreiMDO AndreiMDO Probleme cu vecinii într-un imobil ! Buna tuturor, ma confrunt cu o situație bizara pentru mine dar totodata poate normala pentru noii mei vecini. Ca sa ... (vezi toată discuția)