avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract rezervare agentie imobiliara 1000 €
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract rezervare agentie imobiliara 1000 €

Ma aflu intr-o situatie neplacuta in care ma simt obligata sa cumpar un imobil.
Am gasit un anunt pe net, am sunat am programat o vizionare. Dupa 2 zile am sunat sa facem o oferta, prin intermediul agentului pentru ca propietarul este plecat in tara. Ma rog, a acceptat oferta noastra. De aici lucrurile au luat cumva o inorsatura nefavorabila noua. Pentru a rezerva apartamentul si a nu mai fi promovat de alte agentii( era dat la mai multe) agentul imobiliar ne-a cerut datele ca trebuie sa facem un contract de rezervare si sa dam avans 1000 euro care ulterior se vor scadea din suma. Bun, ne dorim imobilul si daca asta e procedura ne conformam, numai ca ceea ce am semnat nu stiu cat este de legal.
Pe ea scrie chitanta garantie si este scris ca daca contractul de vanzare cumparare nu se incheie din cauza noastra noi nu mai primim banii de garantie inapoi. Ii putem primi doar daca vanzatorul se razgandeste. Eu pot sa ii inteleg si pe ei ca vor o garantie ca sa demareze procedura sa aiba o certitudine dar ma simt un pic inselata si obligata sa accept ulterioarele nereguli si inconveniente cu imobilul. In anuntul imobiliar unele date sunt eronate, la fata locului sunt defapt mai putini mp, geamurile nu se inchid, sunt facute debransari lucruri care nu imi convin.
Pe langa asta ne-a pus cumva in carca comisionul agentiei care este unul destul de mare in conditiile in care agentul l-a reprezentat pe vanzator si nu pe noi. Mentionez ca in acest act de birou nu scrie nicaieri ca suma va fi scazuta din pretul de vanzare.
Cum as putea sa remediez amiabil situatia si sa imi recuperez avansul?
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2022
User6690, utilizator
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 12:21, 12 Noiembrie 2022
Daca sunteti hotarata perfectati actele si apartamentul va fi al dumneavoastra. Nu va mai fi pe alte site-uri.
Apartamentul este rezervat la acea agentie, nu pentru toate agentiile.
Proprietarul este plecat definitiv din tara? Cand va veni? Sa nu aveti surpriza sa fie vina dumneavoastra desi el a intarziat 2 zile. Aveti o data fixa in contract sau ce e ala?
Cat despre nereguli, nu le-ati vazut la vizionare? E debransat daca proprietarul nu locuieste de mult timp acolo, sa nu plateasca degeaba.
Vi-l doriti. Luati-l. V-ati razgandit ca v-a atras cineva atentia? Ori pierdeti 1000 € ori investiti mult in reparatii si bransari.
Eu stiu ca fiecare om care se muta isi face cel putin o zugravire si reparatii la instalatiile sanitare. Cam toti schimba geamurile. Nu cred ca sunt termopane care nu se inchid.
Ati gasit apartamentul prin agentie. Asa ca ei s-au gandit sa va ia si comision.

Intelegerea mea asupra aspectelor reclamate este ca:
1. Acea suma de 1.000 EUR reprezinta o arvuna pe care agentia ar trebui sa i-o verse / rezerve proprietarului, iar proprietarul ar trebui sa dezactiveze / opreasca toate anunturile/colaborarile cu alte agentii. Daca dumneavoastra ati achitat aceasta suma, si apartamentul apare in continuare listat dupa un termen rezonabil, contactati agentul si solicitati-i sa discute cu proprietarul si sa rezolve acest aspect.
Si da, arvuna se pierde in cazul in care tranzactia nu se incheie din cauza dumneavoastra. conform codului civil, daca tranzactia nu se incheie din cauza vanzatorului, acesta ar trebui sa va returneze dublul sumei, Insa aici depinde sub ce titlu a fost de fapt data suma - a se vedea contractul semnat.

2. Mentionati neconcordante intre anunt si realitatea din teren. Acestea se pot incadra, din punctul meu de vedere, in una din urmatoarele scenarii:
a. diferentele sunt incompatibile cu tranzactia, adica tinand cont de situatia din teren, nu mai doriti sa achizitionati imobilul. In acest caz veti pierde cei 1.000 EUR, ar fi trebuit sa faceti acesta evaluare inainte de a semna contractul. Puteti incerca sa ii recuperati argumentand ca rezervarea nu si-a produs efectele (anunturile de vanzare nu au fost dezactivate) aici depinde de detalii (ce scrie in contract, ce s-a dezactivat, ce nu, etc) si de capacitatea dumneavoastra de negociere.
b. doriti sa obtineti o diminuare a pretului, ca si compensatie penru aceste diferente. Aici depinde de cand ati aflat aceste diferente (daca inainte sau dupa semnarea contractului) si, din nou, de cpacitatea dumneavoastra de negociere
c. diferentele sunt minore, si chiar daca sunt deranjante dpdv moral, sunteti dispus/a sa achizitionati imobilul in situatia in care este. Caz in care mergeti mai departe cu contractul.

3. Comisionul agentiei. Acesta reprezinta remuneratia intermediarului, si nu puteti scapa de el decat incheind tranzactia. De platit il platiti intr-o forma sau alta. Comisionul agentiei difera de zona geografica (poate fi 3%, 4%, 6% etc din valoarea tranzactiei) si de obicei se imparte intre parti (vanzator / cumparator), adica fiecare se obliga sa plateasca un comision. De exemplu daca comisionul agentiei e de 4%, contractul dumneavoastra stipuleaza un comision de 2%, iar cel al vanzatorului de 2%.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A profitat de buna dumneavoastra credinta .... cat costa imobilul ? 100.00 de euro... la 50.000 euro cu 2% (cat este uzual comisionul firmei) este 1000 euro. Vorbim despre un castig ipotetic. Cine pierde cu adevarat este vanzatorul ca apartamentul a fost scos de la vanzare.
Da, lucrurile stau altfel defapt. Agentia a pretins ca acea 1000 de euro este pentru rezervarea imobilulii cand defapt este vorba de comisionul lor. Ei s-au asigurat ca ies in castig orice s-ar intampla.
Au negociat cu noi si au spus ca propietarul are pretentia de a plati noi comisionul, dar defapt ei iau comision si de la noi si de la propietar. E o pacaleala acest contract. Firma respectiva va fi data in judecata pentru inselaciune.
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2022
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament cu schimbare de ipoteca buna ziua , am gasit ... Ramopaca Ramopaca Cumparare apartament cu schimbare de ipoteca Buna ziua , Am gasit un apartament de vanzare care este ipotecat in prezent. Proprietarul doreste sa faca o ... (vezi toată discuția)
Constatare vicii apartament dupa semnarea antecontractului iolaru iolaru In ziua de 18.10.2013 am incheiat un antecontract la o agentie imobiliara, cu proprietarul unui apartament, urmand sa incheiem contractual de vanzare-cumparare ... (vezi toată discuția)