avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Recenzii negative false - defaimare firma
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Recenzii negative false - defaimare firma

Buna ziua,

Un prieten a deschis recent (in bucuresti) un service de calculatoare.
De cateva saptamani este hartuit cu recenzii false (oameni care nu au fost niciodata, dupa numele din conturile google, clientii firmei). Zeci de recenzii de o stea, majoritatea fara subiect, de la persoane care nu figureaza drept clienti in baza de date a service-ului.

Service-ul este un service bun, omul este un profesionist, 20 de ani de experienta, afacerea lui este absolut legala, a investit mult in ea tocmai ca sa poata oferi serviciile pe care si el si le-ar fi dorit.
Evident ca persoanele care au postat recenziile refuza sa dea detalii si motivul recenziei, desi le-a fost cerut politicos sa dea aceste detalii.

Pe scurt, persoane rau intentionate si care nu au fost vreodata clienti reali posteaza aceste recenzii care dauneaza grav imaginii firmei. Multi potentiali clienti aleg in baza acestor recenzii, si intr-adevar a scazut nr de clienti.
Afacerea lui este inca la inceput, deci fragila financiar, iar lipsa clientilor din cauza recenziilor negative false o poate falimenta.

Ma intreb, in cazul acesta se poate considera, juridic vorbind, ca este vorba de defaimarea unei persoane juridice, de o actiune care poate fi legal pedepsita.

Am gasit pe internet ca s-ar incadra in Articolul 257 din Codul Civil si ca ar mai exista si hotararea nr 1644/2019, dar nu am suficiente cunostinte juridice.

Intrebarea mea este : credeti ca exista vreo sansa reala in Romania ca acesti indivizi sa fie opriti si pedepsiti legal ? Ce sanse credeti ca ar avea o actiune in justitie in acest context ?

Va multumesc mult pentru parererile dvs.

Cu respect,
Adriana
Cel mai recent răspuns: iadria , utilizator 07:02, 26 Martie 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mie-mi sună a atac cu boți, nu a recenzii de la persoane reale.

iadria a scris:

Toate postarile au venit una dupa alta intr-un interval de 2-3 zile.

Multumesc, ar fi bine sa fie asa, google le-ar sterge automat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
Vă mulțumesc, domnu' avocat, că ați confirmat, citând din "clasici în viață", faptul că da, adresarea de invective este o insultă. Aici avocații pot fi de mare ajutor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Remarcile despre aspectul fizic al cuiva de genul "ești urâtă", ca și despre eventualele disabilități sau despre starea de sănătate în general sunt chiar un no go, pentru că ele stigmatizează lucruri pe care respectiva sau respectivul nu le poate controla. Una e, de exemplu, să atragi cuiva atenția că s-a îmbrăcat inadecvat unei anumite împrejurări, ceea ce se poate remedia, altceva să îi reproșezi că are fața asimetrică. Nu e ca și cum poate sa-și pună o altă față.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Revenind la topic, daca detineti probe ca e de la concurenta puteti face sesizare la CC. Insa problema aici este ca nu stim de unde vin recenziile negative si nu cred ca CC are autoritatea de a demasca autorii. S-ar putea incadra usor si in Articolul 325 din CP si aici politia ar putea interveni pentru a deschide o ancheta, pe urma careia daca se afla ca concurenta e de vina se poate sesiza la randul lui CC-ul sa fie trasi la raspundere din toate partile. Indiferent cine sta in spatele ei, daca sunt roboti, evident ca nu exista intentia ca cerinta al infractiunii, dar zic eu daca exista dovezi clare ca manipularea este continua si tintata concreta spre voi, eu zic ca se poate sesiza si politia. Problema aici ar fi sa demonstrati ca acel punct pe Google Maps va reprezinta pentru ca acel serviciu apartine lui Google nu a domnului cu magazin, el este doar un utilizator, si eu nu cred ca Google-ului ii pasa, si nici nu isi asuma orice raspundere pentru acesta, dar se poate face legatura intre acel cont si actiunile suferite de el care afecteaza respectiva firma. O calomnie e o calomnie in orice caz daca e in spatiu public, iar daca se demonstreaza ca firma este afectata negativ financiar se incadreaza in infractiune.