In urma cu vreo 15 ani mama i-a facut contract de vanzare unuia dintre fratii mei pentru un apartament cu 3 camere.
Din discutiile avute cu mama ea nu ar fi stiut ca acel contract era de vanzare cumparare ea stiind ca i-a donat apartamentul.
Eu am apucat sa vad contractul precum si suma trecuta, una infima de circa 10000 euro pentru un apartament al carui pret in 2009 era, dupa grila notariala , de circa 60000 de euro.
Exista vreo procedura prin care pot solicita sa mi se elibereze un duplicat al acelui contract de vanzare pe baza faptului ca sunt succesorul vanzatorului?
Pot face asemenea cerere la biroul notarial care a perfectat actul de vanzare cumparare?
In calitate de mostenitor al mamei dv adresati-va personal la biroul notarial unde a fost incheiat documentul
Ce varsta avea mama dv la momentul incheierii documentului?
La momentul incheierii documentului mama dv prezenta afectiuni care eventual sa o impiedice sa semneze documente de transmitere drept de proprietate bun imobil?
raluk0207
Utilizator 6din 7 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu e nicio inselaciune.
Va spun din proprie experienta: in 99% din cazuri, persoanele varstnice se prezinta la notariat si solicita in mod expres incheierea unui contract de vanzare catre copilul X, staruind pentru vanzare (nu donatie), tocmai in ideea ca ceilalti copii sa nu "atace" actul, conform legendei urbane ca vanzarea ar fi mai sigura.
Ulterior, relatiile cu copilul X incep sa scartaie, ceilalti copii afla de act, iar parintele o da pe "eram bolnav, am fost pacalit, sunt batran si nu am stiut ce semnez. Si ma durea si capul in ziua respectiva". Ca mna...acum ce sa zica? Sa recunoasca ca a vrut in mod special sa vanda copilului preferat la acel moment? Sa se puna rau si cu ceilalti copii?
Nu...eram batran si nu am stiut ce fac. M-a dus sora-ta cu japca la notariat.
Fix asta se intampla.
Daca mama se stia bolnava si cu varii afectiuni, de ce s-a dus la notariat? De ce nu i-a spus surorii "Mai fata, nu vin, ca sunt bolnava si nu ma simt in stare sa fiu atenta". De ce nu v-a sunat pe dvs sa va spuna ce vrea sa faca?
Redactarea si pregatirea unui contract dureaza cel putin 2 zile, iar vanzatorul completeaza de mana o cerere cum ca vinde imobilul catre.. si ca a primit pretul de....
Niciun notar nu autentifica un contract cu o persoana a carei stare de sanatate este "foarte grava", asa cum spuneti dvs.
Daca ati deschis deja o actiune, instanta va solicita notarului sa transmita actele care au stat la baza incheierii contractului de vanzare si atunci veti vedea ce si cum.
@ynocentta
In momentul semnarii contractului starea de sanatate a mamei era una foarte grava tocmai de aceea a vrut sa ii doneze apartamentul surorii mele.Am cerut anularea actului in baza art 1665 si 1205.Asta pana cand voi intra in posesia copiei dupa contract si voi actualiza actiunea inaintata in instanta.
@raluk0207
Sora a mai procedat la fel si cu tatal meu.Acesta avea un cont la BCR unde depozitase o suma de bani pentru a fi impartita intre cei trei mostenitori.Ea s-a deplasat cu un notar la domiciliul tatalui unde sustine ca acesta a imputernicit-o sa scoata toti banii din cont sa ii foloseasca cum vrea ea.
Astept sa intru in posesia acelei imputerniciri sa vad cum a fost posibil ca un notar sa faca un act in conditiile in care defunctul meu tata se afla intr-o stare foarte grava si era posibil sa nu fie in deplinatatea facultatilor mintale sau pur si simplu sa nu stie ce semneaza.La fel a procedat sora si cu mama in momentul semnarii acelui contract de vanzare despre care mama stia ca este donatie.Iar tata in nici un caz nu i-ar fi permis surorii sa ia toti banii pentru a ii folosi ea.
Dezbatere succesiune
avonela
desi s-a intamplat demult e o rana pe care nu reusesc sa o inchid...
IN 1993 IANUARIE a decedat tatal meu subit-comotie cerebrala.Eu treceam cu familia mea ... (vezi toată discuția)