avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare

Buna ziua!

In urma cu vreo 15 ani mama i-a facut contract de vanzare unuia dintre fratii mei pentru un apartament cu 3 camere.
Din discutiile avute cu mama ea nu ar fi stiut ca acel contract era de vanzare cumparare ea stiind ca i-a donat apartamentul.
Eu am apucat sa vad contractul precum si suma trecuta, una infima de circa 10000 euro pentru un apartament al carui pret in 2009 era, dupa grila notariala , de circa 60000 de euro.
Exista vreo procedura prin care pot solicita sa mi se elibereze un duplicat al acelui contract de vanzare pe baza faptului ca sunt succesorul vanzatorului?
Pot face asemenea cerere la biroul notarial care a perfectat actul de vanzare cumparare?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Martie 2023
erhabe, utilizator
Cel mai recent răspuns: erhabe , utilizator 13:22, 6 Aprilie 2023
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca mergem la un notar o sa vedeti ca nici o persoana in varsta nu citeste nimic din ce semneaza daca este vorba de ceva legat de rude sau copii.



Asta e fix problema și alegerea lor! Atunci, sa nu ne mai plângem ca am fost "pacaliti".
Uitati-va și aici, pe forum, câți useri întreabă ce act sa încheie dacă vor sa lase casa doar unuia dintre copii, fără ca acesta sa fie deranjat de copiii din căsătoriile anterioare sau chiar de frații buni.
O sa observați cum li se recomanda contractele de vânzare cumpărare.
Ultima modificare: Vineri, 31 Martie 2023
raluk0207, utilizator
in general multi se consoleaza cu ideea "tatal/mama nu ar fi permis"; sunt notari care se deplaseaza la domiciliu, in zone rurale sigur, pentru ca diversi bolnavi sa semneze procuri/donatii, acte de intretinere si alte variante oferite.
Aici intervine si alta problema, aceea daca acei bolnavi au discernamant ;)

erriss a scris:

in general multi se consoleaza cu ideea "tatal/mama nu ar fi permis"; sunt notari care se deplaseaza la domiciliu, in zone rurale sigur, pentru ca diversi bolnavi sa semneze procuri/donatii, acte de intretinere si alte variante oferite.


Ultima modificare: Joi, 6 Aprilie 2023
erhabe, utilizator
Nu. Ambii au fost inselati de aceasi jigodie.

ibn a scris:

Ceva de aici scartaie...... Oare ambii batrani au avut carente mentale? Ambii in acelasi sens? Daca doar doreati un document de la notar asa cum e mentionat in primul post era mai simplu sa intrebati la biroul notarial. Oare cei ce au avut grija de batrani sunt si cei ce vor sa mosteneasca?

Doamna, eu am fost foarte coerent.Am solicitat informatii despre modul de a obtine copie dupa contractul de v/c pana sa ajung sa cer instantei acest lucru.
Cealalta speta am dat-o ca replica la un raspuns al unui utilizator ca sa arat faptul ca si un contract de v/c se poate anula pe baza de dol, cauza falsa, viciu de consimtamant , etc.Acea sentinta este din acea speta, momentan dosarul meu se afla in faza administrativa.
Si am zis de 36000 lei sau 10000 euro....Nu este vina mea ca raspundeti fara sa cititi atenta .
Si toata lumea sa termine cu fixatia asta ca un contract de v/c nu se poate anula.orice contract se ataca iar daca se constata ca sunt motive legale se anuleaza imediat.Iar daca nu se anuleaza se stabileste ca este donatie deghizata iar rezultatul este cam acelasi, adica obtii o sulta in bani.
Cititi si o sa vedeti ca legea deja vine in intampinarea acestor contracte de v/c facute pe un pret derizoriu catre unul din succesori.

lavinia jalonschi a scris:

se pare nici dvs nu sunteți prea corectă; în enunțul inițial ați solicitat unele lămuriri privind eventuala obținere a unui duplicat al contractului de vânzare-cumpărare, fără a preciza că aveți deja o hotărâre judecătorească, probabil din prima instanță, prin care vi s-a admis acțiunea și s-a constatat nulitatea absolută a acestui contract. așadar, ce ați mai putea face cu contractul anulat decât să-l puneți în ramă ...
dacă la finalul procesului rămâne tot aceeași soluție, imobilul în cauză intră la masa succesorală și se va împărți egal între cei trei frați, iar sora care a cumpărat va fi obligată la plata cheltuielilor de judecată, dacă le-ați solicitat. de asemenea, prin anularea actului și revenirea la starea inițială, ceilalți 2 frați moștenitori trebuie să achite cumpărătoarei suma de 10000 lei sau 36000 lei despre care ați scris (în privința sumei ați scris 2 prețuri diferite).

Alte discuții în legătură

Anularea act v/c - declaratie falsa AlexGM AlexGM Mama mea in varsta de 73 de ani vinde fratelui meu cu contract de V/C apartamentul ei, de fapt o donatie mascata, neprimind nicio suma de bani, desi in ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune avonela avonela desi s-a intamplat demult e o rana pe care nu reusesc sa o inchid... IN 1993 IANUARIE a decedat tatal meu subit-comotie cerebrala.Eu treceam cu familia mea ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu procurator de fonduri optiondenied optiondenied Buna seara, Astazi am achizitionat impreuna cu prietena mea un apartament. Suntem necasatoriti, iar din actul notarial reiese ca dobandim apartamentul in ... (vezi toată discuția)