avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... dupa cati ani poate deveni avocat un consilier juridic?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

dupa cati ani poate deveni avocat un consilier juridic?

va rog sa-mi spuneti care stiti dupa cati ani de cosilier poti sa te inscrii la devinitivat pentru a devenii avocat stagiar?
va multumesc
o zi frumoasa
DECIZIA NR. 110
22 ianuarie 2010
.......
Comisia Permanentă a Uniunii Naţionale a Barourilor din România, adoptă următoarea

DECIZIE RECTIFICATIVÃ ªI INTERPRETATIVÃ

a art. 2 alin. (2) şi (3), art. 4 alin. (8) şi art. 13 alin. (7) din Regulamentul – cadru:

Art. I
(1). Art. 2 alin. (3) din Regulamentul-cadru se rectifică şi va avea următorul cuprins:
„În sensul prezentului Regulament, este compatibilă cu programa de examen pentru admiterea în profesia de avocat a persoanelor care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice o programă de examen ce cuprinde cel puţin 3 materii din materiile prevăzute la art. 1 alin (1) şi (2) din Hotărârea Consiliului UNBR nr. 295 din 15 decembrie 2007, privind materiile la care se organizează examenul pentru dobândirea titlului profesional de avocat definitiv în profesia de avocat ”

( „Art. 1 – (1) Examenul de dobândire a titlului profesional de avocat definitiv se va desfăşura la următoarele materii de examen:
I. Materii obligatorii:
1. Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat (exercitarea profesiei de avocat, disciplina, etica şi deontologia profesională, asigurările sociale ale avocaţilor, perfecţionarea pregătirii profesionale a avocaţilor);
2. Drept civil sau drept penal (alternativ);
II. Materii opţionale:
A. Materii opţionale ce se grupează în funcţie de materia de bază aleasă alternativ:
3. drept procesual civil.
4. drept procesual penal.
(2) În funcţie de opţiunea la materiile obligatorii (drept civil sau drept penal) candidaţii vor fi examinaţi la materiile „drept procesual civil” sau „drept procesual penal”, corespunzător materiei obligatorii alese (dacă se alege ca materie obligatorie materia „drept civil” candidatul va fi examinat şi la materia „drept procesual civil”; dacă se alege ca materie obligatorie materia „drept penal” candidatul va fi examinat şi la materia „drept procesual penal”.)
B. Alte materii opţionale (la alegerea candidatului):
5. Contencios constituţional şi electoral.
6. Contencios administrativ şi contravenţional.
7. Elemente de organizare şi funcţionare a instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, a activităţii notariale şi activităţii executorilor judecătoreşti.
8. Drept european şi instituţii europene.
9. Contenciosul european al drepturilor omului.
10. Elemente de drept fiscal. Procedură fiscală şi contencios fiscal.
11. Drept comercial şi dreptul societăţilor comerciale (contracte comerciale; societăţi comerciale).
12. Drept bancar şi instituţii de credit. Elemente ale procedurii insolvenţei.
13. Dreptul român al concurenţei şi protecţiei consumatorilor.
14. Dreptul proprietăţii intelectuale.
15. Dreptul muncii şi securităţii sociale.
16. Dreptul familiei.
17. Dreptul mediului”
Chiar dacă disp. art. 19 alin. (2 ) şi alin. (3) din Legea nr. 51/1995 fac trimitere la dispoziţiile art. 16 alin (2) în prezent abrogat, raţiunile care au permis recunoaşterea examenului de definitivat promovat în altă profesie juridică, compatibil cu examenul pentru dobândirea titlului profesional de avocat definitiv prevăzut de reglementările privind profesia de avocat, sunt identice. Art. 281 din Statutul profesiei de avocat se aplică, corespunzător, persoanelor care au promovat examenul de primire în profesia de avocat organizat distinct pentru persoanele care au absolvit examenul de definitivat în alte profesii juridice.
Art. 281 din Statutul profesiei de avocat prevede:
1. Persoana care anterior primirii în profesie a fost definitivată în funcţia juridică pe care a exercitat-o înainte de primirea în profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare în această funcţie dobândeşte, potrivit art. 19 alin. (2) şi (3) din Lege calitatea de avocat definitiv.
...
3. Consilierii juridici care nu au susţinut examen de definitivare în profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 ani (în profesia de consilier juridic – n.ns.) la data intrării în vigoare a Legii nr. 514/2003 privind profesia de consilier juridic dobândesc calitatea de avocat definitiv. )

(2). Examenul susţinut la materia privind organizarea şi exercitarea profesiei juridice în care s-a definitivat candidatul anterior prezentului examen (Legea nr. 514/2003, Legea nr. 92/1992, Legea nr. 303/2004, etc.) este considerat, prin asimilare, examen suficient şi compatibil cu examenul organizat în profesia de avocat pentru materia „Statutul profesional al avocatului şi exercitarea profesiei de avocat”.
(3). Are calitatea de consilier juridic definitiv persoana care se află sub incidenţa art. 281 alin. (1) şi alin. (3) din Statutul profesiei de avocat .

Art. II
În aplicarea art. 4 alin. (8) lit. g) din Regulamentul-cadru, la cererea de înscriere la examen se pot anexa orice înscrisuri apte să dovedească promovarea examenului de definitivare în funcţia juridică îndeplinită anterior, ori îndeplinirea condiţiilor prevăzute în alte acte normative care permit, prin asimilare, dovada dobândirii calităţii de „definitiv” în funcţia juridică deţinută anterior.

Art. III
Pot fi înregistrate la barouri cereri formulate de acelaşi candidat pentru a participa, în subsidiar, la oricare dintre examenele de admitere în profesie organizate în sesiunea februarie 2010. În astfel de situaţii se constituie dosare distincte, iar barourile vor înainta Comisiei de examinare dosarul format pentru examenul de primire în profesie (ca avocat definitiv) cu menţiunea expresă că s-a solicitat, în subsidiar, participarea la examenul de primire în profesie (ca avocat stagiar). Taxa de înscriere achitată pentru examenul la care nu se admite participarea, ori la care participarea devine lipsită de obiect pentru că s-a admis cererea alternativă, va fi restituită.

Art. IV
Prezenta decizie se comunică tuturor barourilor, se afişează pe website-ul UNBR, www.unbr.ro şi va fi transmisă tuturor petiţionarilor care au solicitat în scris lămuriri privind aplicarea art. 2 alin. (2) şi (3) din Regulamentul-cadru.


@DanyD: "Gresit!
Cf. recentelor modificari exista posibilitatea ca si cj definitivati intro functie juridica (si ptr. cei cu vechime de 5 ani si ptr. cei fara vechimea de 5 ani dar cu ex. de definitivat dat)sa dea examen la Barou ptr. avocati definitiv."

Gresit, da. Ce vroiam sa zic e ca ori esti stagiar ori definitiv, tot te inscrii la examen. A iesit altceva. Pardon, colega!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
ContSters120042, utilizator
Probail inteleg eu mai greu, asa incat imi cer scuze in avans. Daca cineva are amabilitatea sa-mi raspunda am si eu doua intrebari.
Eu, ca si consilier juridic cu vechime de peste 5 ani dobandita in anul 2009, mai trebuie sa fac stagiatura?
Daca nu, atunci tot ceea ce trebuie sa fac este sa ma prezint la examenul organizat anual de UNBR, sa-l promovez si devin avocat definitiv, putand sa exercit profesia de avocat in forma aleasa de mine?
Multumesc!
Nu, nu faceti stagiatura. Va trebui insa sa dovediti, la inscrierea pentru examenul de primire in barou, ca sunteti definitivata in profesia juridica (consilier juridic).

Daca promovati examenul, veti fi inscrisa in Tabelul Avocatilor, pe lista avocatilor definitivi, corespunzator vechimii dumneavoastra, in forma de exercitare a profesiei pentru care urmeaza sa optati.
Va multumesc pentru raspuns. O ultima intrebare (v-am spus ca pricep mai greu).
Dovada calitatii de consilier juridic definitiv o fac cu cartea de munca din care reiese vechimea de peste 5 ani in aceasta specialitate sau este necesar un examen?
Cu alte cuvinte, vechimea mea de 5 ani ca si consilier juridic imi este suficienta pentru a ma prezenta la acest examen? (in afara actelor de stare civila, studii si materia invatata, evident)
Multumesc inca o data!

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu sa te inscrii in ccj? diana2007 diana2007 speta este urmatoarea: Ana este angajata consilier juridic intr-o institutie publica din 2005. In anul 2006 a fost numita in functie publica - functionar ... (vezi toată discuția)
Primirea în barou a consilierilor juridici IsayAuras IsayAuras Va rog, din text reiese ca si consilierii juridici pot intra in barou? si doar acei care au sustinut in septembrie 2020 examenul de definitivat in acesta ... (vezi toată discuția)
Definitivat consilier juridic Juridika Juridika Buna ziua. As dori sa stiu daca inscrierea unui consilier juridic in Uniune dupa 7 ani de vechime in sistemul privat, mai atrage dupa sine sustinerea ... (vezi toată discuția)