iola44 a scris:
mi s-a raspuns la inceput ca as putea depune plangerea online, eu fiind in Spania pentru o perioada mai lunga.
In mod evident nu pot sa ma deplasez in Romania doar ca sa depun aceasta plangere.
Ynocenta a spus ca "ati putea deveni dvoastra parte cercetata daca nu veniti cu probe clare".
Am observat in trecut ca Politia chestioneaza victima cu duritate, probabil in ideea in care "daca tot nu il prindem pe criminal macar sa arestam pe cineva, ca fiecare om sigur a facut ceva gresit in viata lui si poate o luam tare si descoperim"
Realist vorbind, aceasta este atitudinea Politiei romane de multe ori.
Care sunt riscurile totusi reale?
Varianta dvs este de a lua legatura cu un avocat care sa depuna plangerea semnata de dvs.
In astfel de cazuri atitudinea politiei nu este ostila si nu riscati sa fiti arestat.
Aveti insa grija sa nu fie vorba de un denunt calomnios in sensul legii penale.
In speranta ca va fi de ajutor va reproduc prevederile art. 259 C. pen.
Art. 259. - Invinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plangere, cu privire la savarsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, in sprijinul unei invinuiri nedrepte, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savarsit fapta declara mai inainte de punerea in miscare a actiunii penale fata de persoana in contra careia s-a facut denuntul sau plangerea, ori impotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plangerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
avocat Claudiu Lascoschi