avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Buna ziua, Am primit de la un hacker un mail ca si cum ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Buna ziua, Am primit de la un hacker un mail ca si cum ar fi ...

Buna ziua,
Am primit de la un hacker un mail ca si cum ar fi din partea bancii Raifeisen si am fost fraudat cibernetic, am luat in considerare emailul deoarece chiar in acea perioada aveam aplicatia Smart Token blocata. Am sunat la banca dar in 3 minute toti banii din cont mi-au fost transferati. Stiu ca este vina mea, dar banca nu are nici o responsabilitate? Am primit un mail cum ca nu ar avea. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cflorin39 , utilizator 10:35, 7 Septembrie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu sunteti singura persoana care a avut problema asta cu RZBR in acest an; in urma cu vreo luna mai multi clienti au semnalat problema; politia are mai multe informatii cu siguranta.
Ultima modificare: Marți, 9 Mai 2023
erriss, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Analizant mesajele utilisatorului, incerc sa reiau faptele:
1. Primeste email, se logheaza online (nu din aplicatie) pe contul de la RA...
2. Avand datele de logare, hackerul transfera banii intr-un alt cont
3. Banii sunt scosi din noule cont la un bancomat.

Se discuta despre limita de suma cash care poate fi scoasa intr-o zi.
Cel care are contul "de hotie" poate sa isi mareasca suma maxima cepoate fi scoasa in numerar.
Ce e interesant este ca acei bani scosi au fost scosi dintr-un cont care apartine in mod normal unei persoane usor de identificat (in principiu).
Deci Politia ar trebui sa ii dea de capat usor.
NU si in situatia in care contul de colectare a banilor furati a fost deschis pe baza unor acte false sau pe numele unor persoane varstnice car nu stiau / mai stiau de acest cont sau a unor persoane defavorizate, contra unei sume de bani...
Cel mai interesant mi se pare faptul ca se poate face un transfer (de fapt o plata) dintr-un cont in alt cont, fara a avea o dubla autentificare - regula OBLIGATORIE din cate stiu.
Cred ca ar fi nimerita si o instiintare a BNR, care coordoneaza activitatea bancara, ca s-au transferat (platit) bani fara o dubla autentificare (se putea face doar daca unul din dispozitivele utilizate - telefon sau calculator - era "inregistrat" ca fiind de incredere, adica fusese utilizat si in trecut)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca refuza sa se explice pentru ca intuiesc ca au o mare parte din vina... succes va urez! De la bancomat teoretic pot fi scosi doar cu PIN-ul cardului, din contul dvs direct. Nu stiu daca puteti vedea ceva gen ATM in extrasul de cont, la mine se poate. In cazul asta, Raiffeisen sunt buni de plata, daca refuza sa discute nu sunt disculpati.

theo jean a scris:

Atunci cum au fost scosi banii din bancomat? Nimeni din cadrul bancii nu vrea sa stea de vb cu mine...

Ultima modificare: Miercuri, 10 Mai 2023
adriamia, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca au scos banii bancomat inseamna ca aveau deja cardul clonat - ca in 3 minute sa aiba datele de logare se deja creat un card fals cred ca e cam iposibil - (nu ne-a spus utilizatorul daca a introdus datele de logare in cont sau datele de logare pentru efectuarea unei plati cu cardul)
Cei de la Raiffeisen sunt niste idioti. Am avut aceiasi situatie acum ceva ani, probabil card clonat, retrageri succesive de la sume mici catre mari prin internet. Cand am vazut am fost la banca, am sesizat neregula si inca o parte din bani nu erau retrasi, doar blocati in vederea retragerii. Am solicitat sa blocheze respectivele operatiuni deoarece e frauda si cu toate ca au inregistrat plangerea mea, dar au refuzat blocarea oentru sumele neretrase inca. Pana am ajuns acasa, au fost retrasi.
Cand am intrebat cum au fost facute cumparaturi online cu cardul meu fara sa dau eu acceptul prin token, au dat din colt in colt si au recunoscut ca e posibil, hackerii speculeaza anumite vulnerabilitati in sistemul informatic al bancilor. Aubspus ca in 30 de zile primesc banii inapoi. Au depasit termenul si pana nu i-am amenintat cu presa nu au virat banii. Cand le-am spus ca le aduc televiziunea la usa, in 10 minute mi-au ramburast toti banii sustrasi. O parte erau din descoperitul de cont si au avut tupeul sa perceapa dobanda pe suma respectiva. I-am taxat si pentru acest lucru, le-am cerut sa returneze suma, chiar daca era infima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Frauda bancara in data de 13.03fost victima unei fraude bancara ... pallani13 pallani13 Buna ziua. In data de 13.03.23 Am fost victima unei fraude bancara de tip phishing. Am primit un e-mail in care mi s-a comunicat ca cardul este blocat ... (vezi toată discuția)
Comanda online anulata. bani nereturnati de catre banca. chillzilla chillzilla Buna ziua, Am facut o comanda online de pe un site cu profil sportiv. Am achitat suma online cu cardul si am primit E-Mail de confirmare plata, inclusiv SMS ... (vezi toată discuția)
Inchidere cont card cumparaturi raiffeisen bank Lucian Rimniceanu Lucian Rimniceanu Buna ziua, Am un card de debit la Raiffeisen Bank in care imi primesc salariul.De putin timp mi-am schimbat locul de munca.Ptr a putea primi salariul trebuia ... (vezi toată discuția)