avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cheltuieli copil minor Buna seara. Am urmatoarea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cheltuieli copil minor Buna seara. Am urmatoarea situatie. Sunt ...

Cheltuieli copil minor

Buna seara.
Am urmatoarea situatie.
Sunt divortat si platesc o pensie alimentara, considerabila, pentru un copil de 7 ani. Mereu cand ma vad cu el are aceleasi haine si incaltari.
Vreau sa stiu daca exista o baza legata prin care se poate afla pe ce se cheltuie banii din pensia alimentara.
Daca m-as raporta la lege care spune ca ambii parinti contribuie in mod egal la cresterea ... etc. a copilului ar trebui ca ambii sa contribuim cu aceeasi suma de bani, fapt ce nu se intampla.
Cel mai recent răspuns: alina.cr7 , utilizator 11:05, 1 Septembrie 2023


eclair a scris:

Oricum constat ca, din păcate, tatii divorțați au probleme de acceptare a realității : divorț + pensie de întreținere minor+ program de vizita și vacanta. Sed lex dura lex.


Dumneavoastra dupa cat timp ati accepta ca sotul sa isi gaseasca pe altcineva, sa ia copilul, sa fiti limitata cu acesta la 2 weekenduri pe luna plus o luna vara? iar daca va exprimati nemultumirea, societatea sa va critice ca sunteti razbunatoare si nu acceptati realitatea?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daddy Erik a scris:
".....
Se poate stabili pe baza coșului mediu stabilit de institutul de statistică din care se scad restul cheltuielilor și se împarte la doi.


Daca parintii se inteleg acestia pot decide de comun acord cum se impart cheltuielile.

Daca nu se inteleg.... atunci cand legiuitorul a prevazut ca pentru un copil se stabileste pana la 1/4 din venituri nete, acesta a avut in vedere nevoile copilului, cheltuielile dintr-o gospodarie... dar sunt si multe alte treburi pe care legiuitorul le-a avut in vedere. Acest 1/4 este o prezumtie. Legiuitorul a oferit partilor si posibilitatea de a argumenta / demonta aceasta prezumtie.... n-ai demontat-o aia e.

Platesc pensie de intretinere, vad ca n-are copilul una alta.... putini care sa zica ... vad ca n-are copilul una sau alta, ai nevoie de mai mult, vrei sa te ajut sa acoperi si alte cheltuieli. Majoritatea, chiar daca parintele arata facturi cu fiecare cheltuiala, zic... da' platesc pensie, cat a stabilit instanta atat platesc, descurca-te...
Ultima modificare: Miercuri, 30 August 2023
c123456, utilizator
Nu am zis ca vreau sa platesc mai putin. Este fiul meu si vreau sa ii fie bine.
Aici apare "problema". Ma simt neputincios cand cotizez pentru copil si vad ca el nu primeste nimic.
Uitati un exemplu concret de aruncat banii pe fereastra... Am rugat mama saptamani la rand sa il pot lua pe cel mic intr-o excursie in afara tarii. A tergiversat cat de mult a putut darea acestui acord, desi nu avea niciun drept. Astfel ca momentul in care am luat biletele, pretul lor era dublu decat la momentul in care am cerut acordul. Intreb acum... Nu erau mai buni banii aceeia dati in plus sa ii foloseasca cel mic in vacanta decat sa ii dau unei companii?
Mama vine si imi cere azi acordul, eu a doua zi ma duc la notar sa il fac.

Cat despre partile prezente aici, mereu va fi doar o parte care isi spune povestea si intreaba de solutii. Cat despre ce vede o instanta... e suficient sa deschid televizorul si sa vad cum unu care fura o paine face puscarie iar cineva care da cu toporul in cap cuiva... iese dupa 2 ani.
Pai... eu imi platesc pensia si am extrase de cont ca fac aceste plati in contul mamei... Ce inscrisuri sa ii cer mamei ca foloseste banii de la mine pentru copil?
Am intrebat-o ce suma are de la mine stransa pentru cel mic si raspunsul a fost ca nu are nimic....

Am vrut sa merg catre DGASPC sa solicit o monitorizare a timpului, dar am zis sa nu agravez situatia si sa astept, sa fiu rabdator ca poate va reanaliza. In alte dati cand m-am tinut tare pe pozitii a doua oara nu am mai vazut copilul.
In prezent daca intreb ce face cel mic... nu primesc niciun raspuns. La asta se reduce comunicarea dintre 2 parinti legat de copilul lor. Daca dvs. vi se pare normal.... mai am putin si fac 3 saptamani de cand intreb ce face cel mic. La telefon vorbesc ... atunci cand se poate cu baiatul...

Eu am incercat si incerc sa am un acord cu fosta... dar, nu pot renunta la copilul meu. Nu sunt unul din acei tati care daca au divortat de fosta sotie au divortat si de copil. Vreau sa fiu prezent in viata lui si sa ma pot implica in cresterea si educarea lui, nu doar financiar.
Stiti ca astas cu cheltuielile dintr-o gospodarie e... cu dus si intors...
Daca copilul sta intr-un palat, atunci parintele nerezident trebuie sa suporte cheltuielile copilului pentru palat?
Vad ca copilul nu are haine... i-am cumparat...nu l-am vazut sa le poarte. Am intrebat unde sunt si imi spune ca nu stie unde le-a pus mama. In cazul acesta ce sa fac?
Stiti... pe langa pensie, fiind indepartat din casa la care am muncit a trebuit sa imi iau si eu o casa, pentru care platesc o rata. Iar ca sa traiesc si eu am nevoie de bani. Apoi ca sa il pot intretin si eu pe copil cand este in grija mea... si eu am nevoie de bani, ca si la mine consuma. Ca sa il plimb in vacante sau sa il duc la diverse activitati....ghici ce... am nevoie de bani. Siii... revenim... eu am un salariu din care se scurg acesti bani...
Mama are un salariu la care se mai adauga niste bani.
Nu ar fi mai bine un cont comun pe numele copilului, ca se poate face, ambii parinti contribuie in mod egal cu o suma stabilita de instanta daca ei nu sunt de acord din care parintele rezident foloseste banii in interesul copilului?
Si inca o data, nu m-am opus pensie alimentare si nu ma opun. Am intrebat doar. eu ca parinte nerezident, cum pot sa ma stiu ca acei bani ai copilului nu se duc si in alta parte.

In concluzie... parintele nerezident va plati pensie alimentara iar parintele rezident face ce vrea cu banii fara sa dea explicatii.

Alte discuții în legătură

Aș vrea ca o parte din pensia de întreținere a minorului să fie depusă într-un cont. am șanse să obțin acest lucru în instanță dacă mama nu este de acord? AlexDimulescu AlexDimulescu Platesc pensie alimentara ca 25% din venitul lunar. Acum urmeaza sa imi schimb serviciul si aceasta suma v a deveni substantiala. Vreau ca din acesti bani ... (vezi toată discuția)
Caz de materialism sau ignoranta? Kittyy Kittyy Tatal unui copil de 1 an plateste acestuia, drept pensie de intretinere, 25 de milioane lei vechi ( adica 25% din veniturile sale) ( el avand o pozitie ... (vezi toată discuția)
Va cer ajutorul! doru voinea doru voinea m-am despartit de sotie acum 2.5 luni. a plecat la parintii ei si nu s-a mai intors. in urma casatoriei noastre ,rezulta doi coppii minori. cand a plecat nu a ... (vezi toată discuția)