Cu cateva zile in urma, mai exact in ziua de 31.01.2010, la ora 1 dimieata am primit un pumn in fata aproape de tampla in partea stanga, in urma caruia am suferit 3 leziuni la mandibula. Am fost internat in spitalal 3 zile pentru operatie si refacere. Am fost la medicina legala pentru a mi se emite un certificat medio legal saptamana viitoare.
Va rog sa-mi spuneti care este procedura pentru obtinerea unei despagubiri si cum este cel mai bine sa actionez pentru a castiga procesul fara caz penal.
In plangerea penala care trebuie sa o depuneti, insotita de certificatul medico-legal se va depune la politie sau parchet in termen de 2 luni, va veti constitui parte civila. Cuantumul acestora este de la caz la caz. Pentru a solicita daune materiale, trebuie sa prezentati documente de orice cheltuiala efectuata si chiar martori. Pentru daunele morale, in functie de natura suferintei dvs, dar depinde totul si de numarul de zile ingrijiri medicale obtinut in certificatul de la IML sau LML judetean.
Succes!
Este avantajos , din punctul de vedere al probatiunii , se precizati defalcat sumele de bani cu titlu de daune morale si materiale.
Asa incat , prejudiciul cauzat se constituie din prejudiciul efectiv realizat(damnum emergens ) si beneficiul nerealizat (lucrum cessans )
Va puteti raporta la cheltuielile cu privire la spitalizare , cele privind ingrijirea si cele de intretinerea dupa interventia medicala.
De asemenea , in functie de suferinta cauzata , aveti dreptul la daune morale .(nu sunt , neparat , un mod de reparare al durerii cauzate , "praetium dolores " , ci chiar o modalitate de repunere in situatia anterioara savarsirii infractiunii ).
Dumneavoastra le puteti aprecia , pana la citirea actului de sesizare, cand partile sunt legal citate , in etapa judecatii procesului penal , insa trebuie sa le sustineti cu mijloace de proba (inscrisuri , martori , expertize ) , asa incat instanta de judecata sa poate stabili o valoare a acestor daune.
Distinsa doamna avocat v-a explicat in mod concludent problema,dar instanta de judecata ,se va pronunta cu privire la cunatumul exact in functie de probatoriile administrate si de analiza acestora.
Eu cred ca pentru a avea o imagine mai buna asupra situatiei ar trebui sa aveti in vedere Decizia nr.1387 din 14.02.2002,pronuntata de Sectia Penala a I.C.C.J.ale carei dispozitii le puteti invoca.
Vatamare corporala
rvr
In urma cu 4 zile in am avut o mica altercatie verbala cu un vecin de la bloc. La un moment alt vecin a simtit nevoia sa faca dreptate si mi-a dat fara ... (vezi toată discuția)
Agresiune
fci4ever
Sunt student la Oradea, si saptamana trecuta miercuri am fost in club, si am obtinut cateva fracturi, pe partea stanga a fetei.Mai exact am ramas pana mai ... (vezi toată discuția)