avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la urmatoare problema. ...

Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la urmatoare problema. Locuiesc intr-un apartament, curte comuna. Corpul de cladire are 2 nivele, eu locuiesc la demisol. Proprietarul de la etaj a hotarat in 2021 ca trebuie renovat luminatorul care deserveste ambele apartamente si ca trebuie vopsita fatada cladirii. Eu nu am fost de acord, nefiind lucrari de urgenta si i-am propus sa faca respectivele lucrari doar pentru partea sa de apartament. Lucrarile s-au efectuat in baza unui contract semnat de acest propietar. In contract este prevazuta renovarea DOAR pentru partea sa de fatada si, in cazul luminatorului, DOAR o jumatate din ce mi-ar reveni mie ca si cheltuieli. Acum, prin intermediul unui avocat, sunt chemat la "negociere" pentru suma ce mi-ar reveni mie ca plata. Intrebarea mea este daca sunt obligata sa platesc in conditiile de mai sus, respectiv contract incheiat fara acordul meu si renovari facute partial, doar in dreptul apartamentului care nu-mi apartine. Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 17:00, 23 Mai 2024
Multumesc pentru raspunsuri!
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
latka a scris:
Atunci când se efectuează lucrări de reparații pe o parte comună, costurile se repartizează fiecăruia dintre coproprietari, în funcție de cota parte indiviză.
...
Codul civil nu pomeneste de urgenta, ci de impartirea cheltuielilor. Poate ca dvs. nu ati fi dorit niciodata sa reparati proprietatea comuna.

Aveti partial dreptate, luminatorul si fatada sunt parti comune, insa partea de dreptate este atat de denaturata incat raspunsurle sunt gresite. Si nu neaparat din nestiinta. Ana_1959 a hotarat ca nu e necesara reparatia, dar vecinul a hotarat ca este. De ce credeti ca vecinul Anei are mai mult drept decat ea? De unde pana unde poate vecinul acesta sa devina cumva majoritar si sa poata hotari de unul singur reparatia, cu ce materiale vrea el, cu cine vrea el, cand si cum vrea el?
P.S.
Daca toti ati scris de art. 654 de ce nu ati scris si ce zice aliniatul 2? Haideti sa vedem:
Cu toate acestea, cheltuielile legate de părțile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.

S-ar putea ca renovarea fatadei sa fie o chestiune de estetica, sau nu, poate ca si renovarea luminatorului ar putea fi la fel. In astfel de situatii daca lucrarea nu era strict necesara, cel care o face n-are decat sa suporte singur cheltuielile.


@Adalbert Gabriel Gazdovici
Cred ca dvs. vreti cu tot dinadinsul sa aveti dreptate. Asa ca vi-o dau de la inceput. :) , ca sa nu fie discutii.

Totusi, Ana _1959 nu a hotarit ca nu e necesara reparatia, cum considerati dvs., a scris doar ca ea a considerat ca nu e urgenta. Dar nu a decis nimic in sensul efectuarii acelei lucrari, gen, mai asteptati o luna, doua si voi fi de acord. Si nu e ca si cum fatada si luminatorul erau "impecabile". Daca era o chestiune de estetica d-na ar fi precizat asa ceva.

Nu am scris ca vecinul are mai mult drept decit ea, ci doar ca, odata facuta lucrarea, conform art. 654 alin1 , ca sa fiu exact, costurile trebuie impartite. Vad ca nu ati avut nici o obiectie, deci Ana_1959 va contribui la reparatii.

Aliniatul 2 de la art. 654 nu l-am pomenit, pentru ca nu era nevoie, fatadele si luminatorul nu sunt parti comune exclusive. Daca stiti dvs. altceva...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg din tot ce s-a spus aici ca oricare dintre cei 2 proprietari poate hotarâ in mod unilateral in privinta unor cheltuieli comune, indiferent de necesitate sau de vointa celuilalt proprietar.
Cam asa ceva, codul civil da posibilitatea sa existe "restrictii" :
Articolul 654
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.

Cred ca puteti face cu vecinul o intelegere, un soi de acord notarial, legat de chestiunea asta, prevederi legale exista, dar acolo unde s-a constituit o asociatie de proprietari, astfel ca totul se hotaraste conform legii 196/2018.

Daca nu doriti nimic de felul asta, puteti aplica urmatorul articol :

Coproprietatea forţată
Art. 657
Regulile aplicabile în cazul distrugerii clădirii
(1) În cazul în care clădirea a fost distrusă în întregime ori într-o proporţie mai mare de jumătate din valoarea ei, orice coproprietar poate, în lipsa unei înţelegeri contrare, să solicite vânzarea la licitaţie publică a terenului şi a materialelor de construcţie care au rezultat.
(2) În caz de distrugere a unei părţi mai mici decât cea prevăzută la alin. (1), coproprietarii vor contribui la refacerea părţilor comune, proporţional cu cotele-părţi. Dacă unul sau mai mulţi coproprietari refuză sau nu pot să participe la refacere, ei sunt obligaţi să cedeze celorlalţi coproprietari cotele lor părţi din dreptul de proprietate. Preţul se stabileşte de părţi ori, în caz de neînţelegere, de către instanţa judecătorească.

Detalii: [ link extern ]

Ana_1959 a scris:

Inteleg din tot ce s-a spus aici ca oricare dintre cei 2 proprietari poate hotarâ in mod unilateral in privinta unor cheltuieli comune, indiferent de necesitate sau de vointa celuilalt proprietar.