avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la urmatoare problema. ...

Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la urmatoare problema. Locuiesc intr-un apartament, curte comuna. Corpul de cladire are 2 nivele, eu locuiesc la demisol. Proprietarul de la etaj a hotarat in 2021 ca trebuie renovat luminatorul care deserveste ambele apartamente si ca trebuie vopsita fatada cladirii. Eu nu am fost de acord, nefiind lucrari de urgenta si i-am propus sa faca respectivele lucrari doar pentru partea sa de apartament. Lucrarile s-au efectuat in baza unui contract semnat de acest propietar. In contract este prevazuta renovarea DOAR pentru partea sa de fatada si, in cazul luminatorului, DOAR o jumatate din ce mi-ar reveni mie ca si cheltuieli. Acum, prin intermediul unui avocat, sunt chemat la "negociere" pentru suma ce mi-ar reveni mie ca plata. Intrebarea mea este daca sunt obligata sa platesc in conditiile de mai sus, respectiv contract incheiat fara acordul meu si renovari facute partial, doar in dreptul apartamentului care nu-mi apartine. Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 17:00, 23 Mai 2024
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, latka, n-am de gand sa-mi "demonstrez pledoaria" pentru ca sunteti singura persoana care nu intelege si am serioase indoieli ca nu ati intelege din cauza vreunei probleme de intelegere si destul de multa convingere ca e doar ceva rea-credinta altoita pe o forma baroca de umor absurd. Asa ca pentru mine discutia s-a incheiat cu cuvintele domnului Andy Kaufman, probabil ca nu ati auzit de el, "Nu exista un mod de a descrie ce fac. Sunt doar eu"
Dincolo de orice indoiala sta textul de lege (nu stiu exact ce nu intelegeti) :
Art. 657
Regulile aplicabile în cazul distrugerii clădirii
(1) În cazul în care clădirea a fost distrusă în întregime ori într-o proporţie mai mare de jumătate din valoarea ei, orice coproprietar poate, în lipsa unei înţelegeri contrare, să solicite vânzarea la licitaţie publică a terenului şi a materialelor de construcţie care au rezultat.
(2) În caz de distrugere a unei părţi mai mici decât cea prevăzută la alin. (1), coproprietarii vor contribui la refacerea părţilor comune, proporţional cu cotele-părţi. Dacă unul sau mai mulţi coproprietari refuză sau nu pot să participe la refacere, ei sunt obligaţi să cedeze celorlalţi coproprietari cotele lor părţi din dreptul de proprietate. Preţul se stabileşte de părţi ori, în caz de neînţelegere, de către instanţa judecătorească.
Detalii: [ link extern ]

Raspunsul la intrebarea Anei, daca cei doi coproprietari nu se inteleg, este cel din acest articol. Instanta va decide asupra pretului de cedare a cotelor parti din proprietate.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2024
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate sunt offtopic. Citesc cele scrise anterior si constat ca datorita acestei abordari a partii comune, fatada locuintei colective s-a ajuns in orasul in care locuiesc ca fatadele blocurilor sa fie termoizolate peticit numai in dreptul anumitor apartamente creind un aspect total inestetic a acestora.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dincolo de orice îndoială este doar faptul că Ana_1959 nu a făcut vorbire despre o refacere a fațadei și a luminatorului ca urmare a unor distrugeri parțiale a clădirii, ci despre o renovare fără caracter de urgență.

Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2024
robert1958, utilizator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Amindoua se refera la acelasi lucru, sunt lucrari de reparatii si nu faci asa ceva daca totul arata impecabil, daca nu e absolut nimic distrus. Nu stim amanunte, stim doar ca :
1. Nu exista vreo parte comuna de apartament
2. Daca distrugerile. deteriorarile, ziceti cum doriti sunt in proportie mai mica de jumatate, "coproprietarii vor contribui la refacerea partilor comune, conform cotelor parti" , adica sa le aduca la starea intiala.