avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la urmatoare problema. ...

Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la urmatoare problema. Locuiesc intr-un apartament, curte comuna. Corpul de cladire are 2 nivele, eu locuiesc la demisol. Proprietarul de la etaj a hotarat in 2021 ca trebuie renovat luminatorul care deserveste ambele apartamente si ca trebuie vopsita fatada cladirii. Eu nu am fost de acord, nefiind lucrari de urgenta si i-am propus sa faca respectivele lucrari doar pentru partea sa de apartament. Lucrarile s-au efectuat in baza unui contract semnat de acest propietar. In contract este prevazuta renovarea DOAR pentru partea sa de fatada si, in cazul luminatorului, DOAR o jumatate din ce mi-ar reveni mie ca si cheltuieli. Acum, prin intermediul unui avocat, sunt chemat la "negociere" pentru suma ce mi-ar reveni mie ca plata. Intrebarea mea este daca sunt obligata sa platesc in conditiile de mai sus, respectiv contract incheiat fara acordul meu si renovari facute partial, doar in dreptul apartamentului care nu-mi apartine. Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 17:00, 23 Mai 2024
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
O renovare poate fi considerată și o „cosmetizare” prin zugrăvirea fațatei ( cum de altfel a și precizat Ana_1959 ) ceea ce este diferit o refacere ca urmarea distrugerii parțiale a clădirii.

Este incontestabil faptul că fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte, dar asta în aplicarea disp. art 654 alin. 1 Cod civil, nicidecum a dispozițiilor art. 657 din același Cod care se aplică în cazul distrugerii parțiale a clădirii.
Or, distrugerea parțială a clădirii nu poate fi pusă în discuție decât ca urmare ca urmare intervenției unor factori neprevăzuți cum ar fi furtuni, incendii, cutremure, inundații și altele asemenea, asupra elementelor structurale ale clădirii sau a elementelor de fațadă care prin desprindere ar putea pune în pericol siguranța.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2024
robert1958, utilizator
4 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă fac următoarea observație. Ana_1959 și-a dat acordul pentru efectuarea lucrărilor. Da, sigur, ea a crezut că, dacă pune condiția ca celălalt coproprietar să renoveze doar partea de fațadă și de luminator care corespund apartamentului său, este ferită de a la suporta vreo câtime din cost. E o eroare comună, dar uriașă. Pentru că în proprietatea comună, bunurile comune nu sunt partajate; cota indiviză a fiecărui coproprietar poartă asupra fiecărui atom din substanța bunului proprietate comună. Deci de fapt Ana_1959 și-a dat acordul pentru efectuarea lucrărilor fără să pună condiții valabile, așadar suportă și partea ei din costuri.
Alexandru Surcel, Avocat
O distrugere partiala nu e definita, poate fi si in proportie de 1%, sau si mai putin, codul civil nu precizeaza decit faptul ca se ia in considerare (art. 657 alin 2) sa fie mai putin de 50%.

Prin urmare nu vad de unde reiese ca factori naturali neprevazuti si de o intensitate mare, gen furtuni, incendii, cutremure , indundatii au fost alesi de legiuitor ca inseamna distrugere partiala. Poate fi o simpla eroziune data de 30 de ani, de exemplu, de cind e construita cladirea.

Si nu e precizat nicaieri vreo conditionare de tipul punerii in pericol a sigurantei.
În caz de distrugere a unei părţi mai mici decât cea prevăzută la alin. (1), coproprietarii vor contribui la refacerea părţilor comune, proporţional cu cotele-părţi. Dacă unul sau mai mulţi coproprietari refuză sau nu pot să participe la refacere, ei sunt obligaţi să cedeze celorlalţi coproprietari cotele lor părţi din dreptul de proprietate. Preţul se stabileşte de părţi ori, în caz de neînţelegere, de către instanţa judecătorească.

Si scrie clar: coproprietarii vor contribui la refacerea părţilor comune, proporţional cu cotele-părţi.

robert1958 a scris:

Este incontestabil faptul că fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte, dar asta în aplicarea disp. art 654 alin. 1 Cod civil, nicidecum a dispozițiilor art. 657 din același Cod care se aplică în cazul distrugerii parțiale a clădirii.
Or, distrugerea parțială a clădirii nu poate fi pusă în discuție decât ca urmare ca urmare intervenției unor factori neprevăzuți cum ar fi furtuni, incendii, cutremure, inundații și altele asemenea, asupra elementelor structurale ale clădirii sau a elementelor de fațadă care prin desprindere ar putea pune în pericol siguranța.

latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De acord, asa pare probabil. Totusi, trebuie vazut exact ce inseamna doar partea sa de fatada. Depinde daca exista acord scris. Pentru ca, asa cum stim, noul Cod civil admite iesirea din indiviziune privitor la unele spatii aflate in indiviziune fortata. Si pe fondul asta, precum si pe fondul faptului ca Ana1959 si-a dat acordul privitor la jumatate din cheltuieli arata intai buna ei credinta ca nu s-a opus intretinerii imobillului si faptul ca pare a fi fost indusa in eroare privitor la sustinerea cheltuielilor. Prin urmare, ar putea obtine altceva in contravaloarea, poate, in instanta. Caci daca imi achita jumatate coproprietarul, nu platesc 1000 de lei, imi permit si 1500 de lei, e mai putin decat as fi dat singur oricum... si aici trebuie vazuta intentia coproprietarului, valoarea lucrarilor etc.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
În logica dvs. ar însemna că simpla decolorare a vopselei fațadei reprezintă o „distrugere parțială a clădirii” pentru că Ana_1959 face vorbire despre vopsirea fațadei pe care domnia sa nu a considerat-o o urgență, fără să facă vreo referire la distrugerea prin „ eroziune dată de 30 de ani ” cu privire la fațadă sau la luminator.

În aceste condiții vopsirea fațadei și renovarea luminatorului nu poate fi privită decât ca o „reparare” a părților comune reglementată prin art. 654 alin. 1, nicidecum ca o „refacere” a părților comune ca urmare a distrugerii parțiale a clădirii.

Și scrie clar la art. 654 alin. 1 : fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.

În privința definirii „distrugerii parțiale a clădirii” rămân la opinia mea bazată pe interpretarea normei legale prin metodele de interpretare din teoria generală a dreptului.

latka a scris:

O distrugere partiala nu e definita, poate fi si in proportie de 1%, sau si mai putin, codul civil nu precizeaza decit faptul ca se ia in considerare (art. 657 alin 2) sa fie mai putin de 50%.

robert1958, utilizator