O distrugere partiala nu e definita, poate fi si in proportie de 1%, sau si mai putin, codul civil nu precizeaza decit faptul ca se ia in considerare (art. 657 alin 2) sa fie mai putin de 50%.
Prin urmare nu vad de unde reiese ca factori naturali neprevazuti si de o intensitate mare, gen furtuni, incendii, cutremure , indundatii au fost alesi de legiuitor ca inseamna distrugere partiala. Poate fi o simpla eroziune data de 30 de ani, de exemplu, de cind e construita cladirea.
Si nu e precizat nicaieri vreo conditionare de tipul punerii in pericol a sigurantei.
În caz de distrugere a unei părţi mai mici decât cea prevăzută la alin. (1), coproprietarii vor contribui la refacerea părţilor comune, proporţional cu cotele-părţi. Dacă unul sau mai mulţi coproprietari refuză sau nu pot să participe la refacere, ei sunt obligaţi să cedeze celorlalţi coproprietari cotele lor părţi din dreptul de proprietate. Preţul se stabileşte de părţi ori, în caz de neînţelegere, de către instanţa judecătorească.
Si scrie clar:
coproprietarii vor contribui la refacerea părţilor comune, proporţional cu cotele-părţi.
robert1958 a scris:
Este incontestabil faptul că fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte, dar asta în aplicarea disp. art 654 alin. 1 Cod civil, nicidecum a dispozițiilor art. 657 din același Cod care se aplică în cazul distrugerii parțiale a clădirii.
Or, distrugerea parțială a clădirii nu poate fi pusă în discuție decât ca urmare ca urmare intervenției unor factori neprevăzuți cum ar fi furtuni, incendii, cutremure, inundații și altele asemenea, asupra elementelor structurale ale clădirii sau a elementelor de fațadă care prin desprindere ar putea pune în pericol siguranța.