avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la urmatoare problema. ...

Buna ziua, va rog daca imi puteti raspunde la urmatoare problema. Locuiesc intr-un apartament, curte comuna. Corpul de cladire are 2 nivele, eu locuiesc la demisol. Proprietarul de la etaj a hotarat in 2021 ca trebuie renovat luminatorul care deserveste ambele apartamente si ca trebuie vopsita fatada cladirii. Eu nu am fost de acord, nefiind lucrari de urgenta si i-am propus sa faca respectivele lucrari doar pentru partea sa de apartament. Lucrarile s-au efectuat in baza unui contract semnat de acest propietar. In contract este prevazuta renovarea DOAR pentru partea sa de fatada si, in cazul luminatorului, DOAR o jumatate din ce mi-ar reveni mie ca si cheltuieli. Acum, prin intermediul unui avocat, sunt chemat la "negociere" pentru suma ce mi-ar reveni mie ca plata. Intrebarea mea este daca sunt obligata sa platesc in conditiile de mai sus, respectiv contract incheiat fara acordul meu si renovari facute partial, doar in dreptul apartamentului care nu-mi apartine. Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 17:00, 23 Mai 2024
Ok, fie pe-a dvs. opinie , insa ca e art. 654 alin.1, ca e art. 657 alin. 2 se ajunge la același lucru, ca acea cheltuiala trebuie suportată de ambii proprietari, conform cotei parte indiviză.

Dar problema de baza, ridicată de autoarea topicului, e alta :
Intrebarea mea este daca sunt obligata sa platesc in conditiile de mai sus, respectiv contract incheiat fara acordul meu si renovari facute partial, doar in dreptul apartamentului care nu-mi apartine. Multumesc frumos!

Asta e subiectul discuției.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Mai 2024
latka, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

A răspuns dl. av. Surcel la problema ridicată de autoarea topicului

latka a scris:

Dar problema de baza, ridicată de autoarea topicului, e alta :
Intrebarea mea este daca sunt obligata sa platesc in conditiile de mai sus, respectiv contract incheiat fara acordul meu si renovari facute partial, doar in dreptul apartamentului care nu-mi apartine. Multumesc frumos!

Asta e subiectul discuției.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu cred ca putem estima aici daca lucrarea de vopsire a fatadei era o lucrare necesara de intretinere a imobilului, caci daca era o lucrare voluptuorie, atunci cred ca vecinul trebuie sa o suporte singur. La fel referitor la luminator. Nu vad ca acestea userul sa fi dat indicii problema de ruinare a cladirii, de distrugere.

Este adevarat faptul ca sunt mentionate lucrarile voluptuorii in Codul civil la lucrari adaugate, insa consider ca se poate analiza prin asemanare.
Si cum se poate obliga coproprietarul, conform art. 654 ?

Singura procedura, in caz similar, este descriasa la art. 657 alin 2 :

Dacă unul sau mai mulţi coproprietari refuză sau nu pot să participe la refacere (n.b. - care in fond e tot o reparatie ), ei sunt obligaţi să cedeze celorlalţi coproprietari cotele lor părţi din dreptul de proprietate. Preţul se stabileşte de părţi ori, în caz de neînţelegere, de către instanţa judecătorească.

robert1958 a scris:

A răspuns dl. av. Surcel la problema ridicată de autoarea topicului

3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
latka a scris:
Dacă unul sau mai mulţi coproprietari refuză sau nu pot să participe la refacere (n.b. - care in fond e tot o reparatie).

Refacerea si reparatia sunt notiuni diferite. Insa nefiind profesionist, ci doar un om care-si da cu parerea pe un forum, probabil ca nu ati observat ca denumirea marginala a articolului 657 din care citati este "Regulile aplicabile în cazul distrugerii clădirii". Doar in acest caz, de distrugere, se aplica acele reguli din art. 657 conform principiilor si regulilor de interpretare. Desigur ca d-voastra, nefiind jurist, nu sunteti tinut de astfel de reguli de interpretare, ci sunteti liber sa va exprimati o alta opinie pe care cu totii o asteptam cu nerabdare pentru ca situatia devine din ce in ce mai apropiata de ceea ce si-ar fi dorit Andy Kauffman sa faca.