avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Avem in Romania politicieni de profesie? Acei ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Avem in Romania politicieni de profesie? Acei politicieni instruiti in ale politicii pe la scolile de profil.

Daca ne uitam la foarte multi concetateni implicati in politica, indeosebi la nivel inalt, vedem ca in C.V.-ul lor, la rubrica specializare, avem directori, manageri. Unde sunt acei politicieni autentici, de cariera, specializati pe acest domeniu?
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 10:31, 20 Martie 2010
Ar fi indicat, pentru binele nostru, al tuturor, ca cei care guverneaza si legifereaza sa aibe un minim macar de cultura politica. Putem vorbi aici de o intreaga traditie europeana si nu numai a scolilor de profil, unde politica este o stiinta si se practica ca si profesie.

[ link extern ]
[ link extern ] /
[ link extern ] /
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2010
ContSters125171, utilizator
elga50 a scris:

Politicianul nu trebuie sa aiba studii de politica, ca atunci face management politic, ci trebuie sa fie fidel cetatenilor care l-au ales si l-au trimis in parlamet. Ce scoala de politica ii trebuie pentru asta? In parlament participa la comisii in care este specialist creat prin studiile profesionale ca sa faca legi in domeniile respective.


Daca ar fi situatia reala asa, ar fi mai mult decat perfect. Dar din nefericire, nu e asa. O guvernare tehnocrata ar fi solutia ideala pentru Romania. Dar atat timp cat, sa zicem, la finante e un doctor, la sanatate e un inginer si la armata e un arhitect, numiti pe criterii politice, nu mai putem spune ca e in ordine. Teoria ca ei sunt MANAGERI si au oameni specializati sa faca, e o mare de nisip in ochi. Un manager care nu stie ce trebuie sa faca subalternii sai nu poate astepta ca firma sa sa aiba randament. Pentru a detine controlul, trebuie sa stii ce sa ceri. Si, din nefericire, stiu cazuri in care au ajus parlamentari fosti hoti de Germania sau persoane care au facut "contra cost" o facultate ca sa aiba patalamaua la mana, si nu stiu sa lege doua cuvinte corect romaneste, dar au bani care sa ii propulseze in ierarhii. In genere, cei care contesta nu se refera la oamenii de bun simt, care fac ceea ce stiu sa faca mai bine, ci la acei trepadusi care au uns unde trebuie si au ocupat un loc al unui om competent, loc de unde au dus si duc tara de rapa, urmarindu-si doar interesele personale si rambursarea materiala sau "interventionista" a sprijinului obtiut in a ajunge in locul respectiv.

In legatura cu "discursul", am auzit atatea discursuri ca ma mir ca mai exista atatea sinonime in limba romana. Nu de demagogie avem noi nevoie, ci sa punem osul la treaba. Dar vorbeam de unitate, ca nu e corect sa sacrifici pe cei mici ca sa umfli burdihanele celor pe care ii ocrotesti. Stiti vorba aia , "eu vreau egalitate, dar nu pentru catei" :)
Fiecare om isi ocupa locul de drept in lume, care se defineste prin raporturile cu oamenii din jur, si nu printr-o conditie sociala mostenita. Un om limitat va fi considerat ca atare indiferent de cat de bogat este. Puterea este in mainile celor care au ca si argument forta inteligentei si a ratiunii. Sau nu?
Vorbiti din stele vau va place sa glumiti, sa ne provocati la discutii pe aceasta tema! Fiecare om isi ocupa locul de drept doar cand trece pe lumea cealalta.
Dar pe pamant lucrurile stau altfel.
Fiecare om se naste intr-un loc anume si nu ocupa un loc in functie de raporturile...
Fiecare om are o mostenire. Poate fi un fiu de print sau de cersetor. Si, cu mici exceptii, fiecare va sta toata viata in aceasta conditie sau o conditie apropiata de aceasta.
Acumularile cantitative duc la salturi calitative!
Copilul omului bogat chiar daca este limitat (cu probleme sanatate, de dezvoltare intelectuala in primii ani, etc), prin grija celor din jur care-l trateaza, educa, invata (cu mare risipa de efort si bani), ajunge sa fie treptat mai pregatit decat copilul sarac dar foarte dotat de la natura. Acesta din urma poate ramane analfabet, sau cu o pregatire slaba.
La maturitate primul va detine conducerea si va fi apreciat de cei din jur inclusiv de celalalt, de fostul copil dotat, acum major analfabet.
Puterea este, cu unele exceptii, in mainile celor care o mostenesc sub diferite forme. Puterea nu a fost, cu unele exceptii, si nu este in mainile celor inteligenti si rationali. Drept dovada sunt toate razboaiele lumii.
Daca popoarele ar fi fost conduse de oameni inteligenti si rationali nu ar fi fost atatea razboaie.
Daca economiile lumii ar fi conduse de oameni inteligenti si rationali nu ar mai fi crize economice.
Daca politica ar fi facuta de oameni inteligenti si rationali nu ar mai fi conflicte armate, crize economice, foamete, discriminare, rasism, totalitarism, revolutii sangeroase, etc.
Ce spuneti este adevarat si tocmai la asta ma refer. Sa nu cadem in capcana in care sa spunem ca daca la noi stau lucrurile asa atunci la fel este peste tot. Nu, ma refer strict la perceptia pe care o avem despre ceilalti oameni, un om este perceput ca atare in functie de actiunile sale si ce gandeste. Nu am alta parere despre primul ministru al Romaniei asa dupa cum o au probabil majoritatea. Ma raportez la o situatie intr-o acceptiune mult mai larga, si nu de putine ori, daca nu de fiecare data, sunt acei consilieri in spatele unui personaj public, care vin si modeleaza realitate fara ca macar sa ii cunoastem. Puterea nu este neaparat in mainele persoanei declarate ca o are. Putem vorbi si din puct de vedere istoric aici. Ideea de baza este ca lumea in care traim este guvernata dupa niste legi si reguli care nu promoveaza prostia, ci o penalizeaza, uneori chiar si in forme necunoscute noua. Care om sanatos la minte rezista unei idei puternic argumentate si prefera o idee fara nici o sustinere in realitate doar de dragul de a spune ca ii apartine, fara ca sa ii faca rau acum sau mai tarziu? Probabil ca sunt, dar astea le putem numi excepti. Realitatea are marele merit de a te rasplati, acum sau mai tarziu, dupa cum ai gandit si actionat, bine sau rau, inspirat sau gresit. Si, apropo, inteligenta si ratiunea nu este echivalent cu morala si bunatate, ea nu exclude razboaiele, criza, nedreptatea, ba dimpotriva, inteligenta este folosita de multe ori drept o arma, un exemplu este Hitler care are un articol teribil despre inteligenta in care cu greu ii poti demonta argumentatia. Un alt exemplu, la fel de bun, este Napoleon, pe care nu il putem banui ca fiind un pacificator si, in nici un caz, ca fiind un prost. Sunt de parere ca inteligenta a facut mult bine lumii in care traim, dupa cum a facut si mult rau sacrificand milioane de oameni, daca nu mai mult, de-a lungul istoriei.

[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 7 Martie 2010
ContSters125171, utilizator

Alte discuții în legătură

O tara cu presedinte independent miluc miluc Romania are nevoie mai mult ca oricand de un presedinte INDEPENDENT si cand spun asta vreau sa zic ,nu independent de stanga ori dreapta,ci un presedinte in ... (vezi toată discuția)
Discursul regelui Ares-3 Ares-3 In semn de respect pentru istoria poporului roman (sintagma aproape demonetizata pentru ca face parte in anumite ocazii din discursuri goale ca si mesaj) si ... (vezi toată discuția)
Pentru ce se bat.................? miluc miluc Va rog sa va spuneti parerea in mod decent despre................ ... (vezi toată discuția)