avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Neindexarea pensiilor și aplicarea a noi impozite ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Neindexarea pensiilor și aplicarea a noi impozite pensiilor.

Care sunt șansele de a câștiga un proces deschis pe seama faptului ca nu s au indexat pensiile pe contributivitate conform ultimei legi a pensiilor?
Și tot legat de pensii , este legal ca pensiilor pe contributivitate să li se aplice impozite pe venit și taxa de contribuție la sănătate?Pot fi considerate acestea ca fiind o suprataxare?Ce șanse de câștig are un proces în care se reclama aplicarea acestor taxe?
Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2025
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:27, 30 Iunie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce eu v-am scris , este cum imi imaginez ca ar putea realiza acest lucru , fara a avea probleme la CCR ( eu nefiind jurist ) . Daca acorzi aceeasi facilitate TUTUROR pensionarilor , nu mai este discriminare . Si atunci : daca un pensionar are 2000 lei pensie , ar trebui sa plateasca 200 lei . Doar ca Statul se angajeaza sa suporte de la buget pana la 400 lei . Prin urmare , pensionarul NU e scutit de contributie , doar ca o plateste altcineva ( Statul ) . La fel , pentru o pensie de 3000 , contributia de 300 lei lunar - acoperita de Stat ( ca e mai putin de 400 lei ) . La o pensie - sa zicem - de 4500 lei , contributia ar fi de 450 lei , Statul acopera 400 , pensionarul 50 lei . La fel , pentru orice pensie ce depaseste 4000 lei . Matematic , e totuna cu scutirea de la plata contributiei pentru cei cu pensii sub 4000 lei , doar ca … “ pusa altfel in pagina “ . Asa cum a fost formulata in trecut , vedeti ca nu le-a iesit , vor trebui sa formuleze altfel . Gasesc ei o solutie …
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Constitutia Romaniei
art. 139 – Impozite, taxe și alte contribuții
(1) Impozitele, taxele și orice alte venituri ale bugetului de stat și ale bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege.
...
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa ne aducem aminte...... Si legea lui Dragnea cu cresterea pensiilor cu 40% nu s-a aplicat desi era si promulgata de Presedinte. Dl Ciuca a congelat pensiile prin neidexare desi era prevazut in lege. Congelarea actuala este valabila desi nu respecta legea care spune indexare anuala. Concluzie: legile sunt facultative pentru clasa politica si obligatorii pentru plebe. Sa nu uitam ca la speciali partea speciala nu este afectata de impozit si CASS pentru ca e speciala si ei impart cascavalul. In conditiile astea ar trebui creat un program national "O speciala pentru fiecare" care sa creeze o dreptate sociala. Dar vorba lui Grigore Alexandrescu: doresc egalitatea, dar nu pentru catei.......... Pensia trebuie sa fie lunga nu mare, dar parca mai lunga este cand iesi la pensie la 45 in loc de 65........
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2025
ibn, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decizie a CCR Nr 650/2022 publicată MONITORUL OFICIAL nr. 1262 din 28 decembrie 2022

52. În consecință, Guvernul, impunând prin ordonanță de urgență plata unei contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari în privința pensiilor care depășesc 4.000 lei, a încălcat art. 115 alin. (6) din Constituție, cu referire la interdicția de a afecta drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, în speță, dreptul la pensie - prevăzut și garantat de art. 47 alin. (2) din Constituție.

51. Raportat la cauza de față, Curtea constată că reglementarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari în privința pensiilor lor este o măsură care conduce în mod implicit la diminuarea pensiilor respective. Or, diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributivă sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afectează dreptul la pensie privit lato sensu. Dacă în jurisprudența Curții s-a statuat deja că suspendarea plății pensiei (indiferent că pensia este contributivă sau de serviciu) pe perioada realizării unor venituri de altă natură constituie o afectare a dreptului fundamental la pensie, cu atât mai mult diminuarea pensiei prin prelevarea unei contribuții (fie ea și direcționată către bugetul FNUASS) pe o perioadă nedeterminată în timp (practic permanentă) reprezintă o afectare a acesteia. Rezultă, astfel, că ordonanța de urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei. Or, afectarea dreptului fundamental la pensie se poate realiza prin cel puțin două modalități: încetarea sau suspendarea plății pensiei și diminuarea cuantumului său. În măsura în care Guvernul apelează prin intermediul ordonanței de urgență la unul dintre aceste două elemente afectatoare ale dreptului, respectiva măsură afectează dreptul la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art. 115 alin. (6) din Constituție.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Iunie 2025
safety, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si eu sunt pensionar, dar totusi in opinia mea exista o inechitate. Sunt pensionari cu pensii mari si foarte mari, unele care depasesc cu mult veniturile unor salariati , care beneficiaza de gratuitate in sistemul medical iar salariatul , desi are un venit mai mic, nu este scutit de plata contributiei. Cineva plateste acele servicii medicale pentru pensionari.
Guvernantii au promis de-a lungul anilor indexari ale pensiilor, rezolvarea inechitatilor din sistemul de pensii etc, dar an de an , numarul celor care contribuie la sistemul de pensii, deci cei aflati in activitate, s-a diminuat constant astfel ca in prezent pensionarii ii depasesc pe salariati. Stie toata lumea ca pentru a plati pensiile statul se imprumuta. Si atunci cum sa-si indeplineasca promisiunile de indexare. Nu-i apar pe guvernanti, dar noi toti inchidem ochii la evaziunea fiscala care diminueaza veniturile statului, care are loc continuu in Romania. Munca la negru, marfuri vandute fara acte, neemiterea bonurilor fiscale , amintesc doar unele dintre acestea care fraudeaza bugetul statului.

Alte discuții în legătură

Bună ziua, se pot recupera banii opriți în 2021 din pensiile ... Sanda Nicolăescu 52 Sanda Nicolăescu 52 Bună ziua, Se pot recupera banii opriți în 2022 din pensiile mai mari de 4000 lei pt. CASS? Ce trebuie făcut? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Este legala impozitarea pensiilor care depsesc 2000 lei cu 10%? ... BARE BARE Este legala impozitarea pensiilor care depsesc 2000 lei cu 10%? Dar impozitarea pensiilor peste 3000 lei cu 10% pentru CASS? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Dupa decizia ccr provind necosntitutionalitatea retinerii cas ... romeo bratu romeo bratu Dupa decizia CCR provind neconstitutionalitatea retinerii CAS din pensie prin ordonanta de urgenta, care aunt caile legale pentru recuperarea sumele retinute ... (vezi toată discuția)