Care sunt șansele de a câștiga un proces deschis pe seama faptului ca nu s au indexat pensiile pe contributivitate conform ultimei legi a pensiilor?
Și tot legat de pensii , este legal ca pensiilor pe contributivitate să li se aplice impozite pe venit și taxa de contribuție la sănătate?Pot fi considerate acestea ca fiind o suprataxare?Ce șanse de câștig are un proces în care se reclama aplicarea acestor taxe?
Dura lex., sed lex
Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale
Art.11. – (1) Curtea Constituţională pronunţă decizii, hotărâri şi emite avize, după cum urmează:
(2) Deciziile şi hotărârile se pronunţă în numele legii.
(3) Deciziile, hotărârile şi avizele Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile şi hotărârile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.
Multumesc ibn , dar sa stii ca nu sunt suparat ca mi-ai scris gresit numele. Nu sunt impotriva pensionarilor care au pensii mari , chiar mi-as dori sa fie cat mai multi, eu unul nu sunt invidios. Eu m-am referit la faptul ca exista un dezechilibru intre cei care contribuie la fondul national de pensii si la asigurarile de sanatate si ma refer aici la cei care sunt in activitate, salariati si cei care sunt beneficiari ai sistemului de pensii si de asigurari de sanatate . Stiu ca daca se va retine cass si la pensionari si eu voi fi afectat si mie mi se va diminua pensia, dar poate ca aceasta masura trebuia sa se aplice mai demult si poate ca trebuie sa se retina de la toti pensionarii , asa nu vor considera unii ca sunt discriminati in raport cu altii. Salariatii platesc toti indiferent de nivelul de salarizare
Nu este un răspuns, este o întrebare consecutivă situației create prin intenția de reținerea pt. sănătate a 10% din pensie din ce depășește 4000 de lei. Eu chiar intenționez să solicit în civil anularea măsurii de impozitare cu 10% ce depășește 4000 de lei din pensie în temeiul Deciziei CCR nr. 650/2022 publicată în Monitorul Oficial nr. 1262/28,12,2022. Întrebarea mea este: pe cine chem în judecată ? Aștept un răspuns din partea unei persoane competente, cu pregătire juridică. Vă mulțumesc !
Persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim prin ordonanțe sau dispoziții din ordonanțe poate introduce acțiune la instanța de contencios administrativ, însoțită de excepția de neconstituționalitate, în măsura în care obiectul principal nu este constatarea neconstituționalității ordonanței sau a dispoziției din ordonanță.
Mulțumesc !
Dacă măsura va fi promovată prin OG o voi ataca-o și aș avea șanse serioase de a câștiga...Dacă va fi promovată ca lege trecută prin parlament, știu că aș avea șanse minime, așa că ''voi fi cuminte'' !