Avem următoarea situație în bloc: un ap al cărui proprietar este decedat de câțiva ani, ipotecat la 2 banci, nerevendicat - moștenitorul a renunțat la el - cu datorii acumulate de peste 14.000 lei. S-a hotărât in AG sa nu i se mai repartizeze cheltuieli de întreținere pt că oricum nu are cine să le plătească si vor crește la infinit. Să rămânem măcar cu datoria la acest nivel.
Ce poate sa facă asociația? Nici măcar nu avem pe cine să dăm in judecată asa că vom rămâne cu datoria la nesfârșit.
Am facut bine stopând repartizarea in continuare a cheltuielilor de întreținere sau sa continuam sa le repartizăm, mărind astfel lunar restanța? Oricum după 3 ani se prescriu si datoriile si dreptul la acțiune în instanță.
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimata @prettydaniola , gresiti profund . Asociatia de proprietari poate pune ipoteca pe un apartament cu datorii , dar , daca apartamentul este deja ipotecat la banca , aceasta ( banca ) are ipoteca de rangul intai , deci ea se va indestula prima . Asociatia nu are vreo prioritate in fata altui creditor care a pus deja ipoteca pe bun . Ipotecile au rangul in functie de cate ipoteci au fost puse inainte . Daca e ipotecat la 2 banci , acelea au ipoteca de rangul 1 si ipoteca de rangul 2 . Daca veniti si dvs. , asociatia , ipoteca va fi de rangul 3 . La executarea silita , sumele datorate sunt acoperite in functie de rangul ipotecii . Sunt nenumarate cazurile in care banca a executat imobilul , iar asociatia a ramas fara nimic , de obicei asa se intampla . E adevarat ca Legea 196 prevede ca Asociatia are o ipoteca legala , dar , neinscrisa anterior in Cartea funciara , recuperarea datoriilor se face dupa regulile din Codul Civil . Cel putin eu , ca ne-jurist , asa interpretez legea . Am mari-mari indoieli ca UAT-ul , preluand o mostenire vacanta , va achita vreun ban pentru debitorul decedat .