avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Urgent:avocat apara sot-mandat sau imputernicire av.?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Urgent:avocat apara sot-mandat sau imputernicire av.?

Sotul avocatului este reclamant intr-un litigiu (contencios).Poate avocatul sa-si apere sotul? In ce fel? Cu contract de asistenta si reprezentare juridica si imputernicire avocatiala sau cu mandat?
am urmarit discutiile de mai sus plin de interes pana cand colegul Lascoschi a scris::
.Profesia de avocat nu reprezinta o institutie de binefacere in lumina legii

De aici devine o problema de onoare care trebuie rezolvata ca intre ... avo-barbati :sorry: ...
Poate ca nu, poate ca d-voastra aveti dreptate, insa cee ce conteaza aici nu este daca avocatii sunt priviti de lege ca lucrand doar pe bani ci daca avocatii pot sa lucreze si pentru a apara adevarul (care o fi fiind acela) si ca aceasta slujba este una in sprijinul intregii societati. Asta conteaza. Dixit.
sic cogito
u.b.i.k.
Si eu am urmarit cu interes discutia.Si in continuare o urmaresc cu interes.

Cu siguranta ca adevarul nu poate fi exclus, dar, parerea mea este ca un sot isi apara consoarta cum poate mai bine...Si nu cred ca trebuie sa detaliez...
Daca analizam putin situatia vom observa ca avocatul isi apara sotul asa cum ii apara pe ceilalti clienti.Ca este vorba de un act juridic cu titlu gratuit sau cu titlu oneros nu conteaza in asemenea situatii.

Am aparat oameni care se rugau la Dumnezeu sa castige procesul si nu privit prin prisma banilor, dar ceea ce este in Romania in clipa de fata ( si de multi ani in urma) tinde sa devina o profesie in care respectul oamenilor nu mai exista.In alte state oamenii isi amaneteaza casele ca sa poata plati un avocat.Au un cult in asa ceva.La noi...este o lipsa de respect.Se mai simt si ofensati daca le ceri bani.Spre exemplu, ca nu am vrut sa accept un caz complicat pe 2 lei ( ca sa spun asa) clientul a inceput sa tipe.Era un proces care dura 2 ani lejer...

UBIC, cat priveste apararea adevarului exista mai multe distinctii.In procesul penal este una, in procesul civil depinde de proces.Nu cred ca te referi la asa ceva dar un avocat nu poate sa nu invoce o exceptie prin care castiga procesul desi celalt avea clar dreptate pe fondul cauzei.

Avocatul are dreptul de a refuza un caz daca nu ii convine, daca contravine principiilor sale morale sau daca pur si simplu crede ca il minte clientul nespund adevarul...

Realitatea este putin diferita.Noi stim bine ca adevarul judiciar este acel adevar de care rareori putem fi siguri ca este...adevarul....adevarat...este adevarul instantei de judecata pronuntat de judecatori.

Dicutiile pot fi atat de lungi incat sa scriem cateva sute de pagini, dar...pentru ce...?

avocat Claudiu Lascoschi

1. Nick-ul meu este u.b.i.k. nu UBIC (adica uMAR bEN iBRAHIM al kAYYAMY nu altfel);
2. Ai dreptate;
3. Ai foarte multa dreptate;
4. Asa-i.
cu stima
u.b.i.k.
Imi cer scuze.Stiu ca esti UBIK si nu de acum.Nu am observat greseala.
Cu stima.
Claudiu, nu am spus nicaieri de vreun proces penal... :( Nu cunosc ca sotul meu sa fi fost implicat vreodata in asa ceva si, crede-ma, mi-ar fi spus mie prima.

UN accident nu presupune musai un proces penal, cum ar trebui sa stim foarte bine mai ales noi, avocatii.
Apoi, la politie puteai stabili circumstantele accidentului, puteai sa te intelegi chiar cu cealalta parte etc. NU trebuia arestat nimeni si rareori se intampla asta in accidente. Tu ar trebui sa stii mai bine, ca faci si penale.
Sa-mi fi spus vreun politai ca ii da avocat din oficiu... :)) mai incapea sa lucreze vreun caz de numarul de hartii si cereri pe acre le depuneam? Hai, pe bune acum...
Ce dosar penal? A fost un caz civil, simplu si scurt, a durat o zi in care am stabilit totul, nimeni nu mi-a spus ca nu pot sade acolo ca nu m-a lasat baroul... mai ales ca in nicio lege nu scrie ca baroul e cel care trebuie sa incuviinteze asistenta sotului meu de catre mine.
Cu restul, suntem pe aratura, in mod clar offtopic. Dar niciun client al meu nu mi-a tipat ca nu-i iau sau ca ii iau cazul, cred ca e important si cum vorbesti cu oamenii si ce le explici. Eu si clentii mei ne respectam reciproc si asta le doresc tuturor colegilor!

Alte discuții în legătură

Contract de asistenta juridica anca.popescu anca.popescu trebuie s-o reprezint pe cumnata mea la ONRC evident, nu pot sa-i iau bani ce trec in contractul de asistenta juridica la onorariu? (vezi toată discuția)
Reprezentare "pro bono" Antoanela Geaman Antoanela Geaman Stie cineva daca pentru a apara [i]pro bono [/i]trebuie solicitata aprobarea Baroului...sau pur si simplu nu conteaza, este treaba avocatului. (vezi toată discuția)
Mostenire - plata onorariu avocatial dupa proces mireladolta mireladolta Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca pot gasii un avocat care sa ma reprezinte intr-un proces privind o mostenire caruia sa-i achit onorariul si restul ... (vezi toată discuția)